RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Marlies Hanse

GettyImages-508137330.jpg

Duitsland? Ganz toll!

IMG_8211ZW

Wat is ons favoriete vakantieland? Frankrijk, zeg je. Fout. Het is Duitsland. Journalist Marlies Hanse woont er al jaren en legt uit waarom het er zo fijn toeven is.

Duitsland was het land waar we elke zomer­vakantie met hoge snelheid doorheen zoefden op weg naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië. Elke zomer verzuchtte mijn vader dat het hem wel wat leek om Duitsland te verkennen. Maar nee zeg, daar zat het stelletje tieners op de achterbank echt niet op te wachten. Ook toen ik niet meer met mijn ouders op vakantie ging, liet ik ons buurland links liggen. Witte stranden, wuivende palmbomen, hoge bergtoppen en kolkende vulkanen, daar gingen mijn reizen naartoe. Zeven jaar geleden kwam er een einde aan mijn Duitsland-vermijdende-gedrag: mijn man kreeg een baan aangeboden in Osnabrück, de ­historische vredesstad op een uur rijden vanaf de grens bij Hengelo. Wonen in het buitenland stond altijd al op onze bucketlist en ach, we moesten ergens beginnen. Al snel bleek Duitsland ­helemaal niet zo langweilig te zijn als ik altijd had gedacht. Opeens stonden we elke dinsdagavond te ­dansen in een hippe tangobar, deden we ons op het ­Weinfest tegoed aan Duitse wijnen, fietsten we met onze mountainbikes door het glooiende ­Teuto­burgerwald en nipten we in december aan onze glühwein op de Weinachtsmarkt.

Vakantieland nummer één
Al jaren stijgt het aantal Nederlanders dat in Duitsland op vakantie gaat en dat was vorig jaar niet anders. Massaal ontdekken we de schoonheid en veelzijdigheid van ons buurland. Het ­Duitse Bureau voor Statistiek kwam uit op een slordige 11 miljoen Nederlandse overnachtingen in 2016. Voor het tiende jaar op rij geldt Duitsland als onze populairste buitenlandse vakantie­bestemming (Frankrijk is dat nog steeds voor lange vakanties). Volgens Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam, streefde Duitsland in 2006 voor de eerste keer Frankrijk voorbij als populairste vakantieland. ‘Het aantal over­nachtingen van Nederlanders in Duitsland is sindsdien met 25 procent gestegen. In 2006 vond in Duitsland het Wereldkampioenschap voetbal plaats, met een regelrechte boost voor het imago tot gevolg. Duitsland bleek een vriendelijk, gastvrij en gezellig land te zijn.’

één dag Heidelberg is veel te kort
Na twee jaar Osnabrück, trokken we ­verder Duitsland in. We streken neer in ­Neckargemünd, de Stadt am Fluss, op zo’n tien kilometer afstand van Heidelberg. Met onze ­pasgeboren baby wandelden we uren langs de brede ­Neckar en we fietsten naar het nabijgelegen ­Neckarstein­ach, de Vierburgenstadt. Onze buurvrouw nodigde ons de eerste week uit voor een opera­voorstelling in de open lucht in een van de vier burchten en stond nadien elke week wel een keer voor de deur om koekjes, groenten of fruit langs te brengen. Met drie miljoen dagjestoeristen staat Heidelberg in de bezoekersstatistieken van heel Europa op een van de hoogste plaatsen, terwijl het toch echt de moeite waard is om langer de tijd te nemen. Een flinke klim naar het slot op de helling van Königstuhl, een wandeling over de Philosophen­weg, een bezoek aan het indrukwekkende Thingstätte, een openluchttheater uit het nazi­tijdperk, en de oude binnenstad vol pleinen met fonteinen, statige burgerhuizen en de beroemde Heiliggeistkirche: het is allemaal even mooi.

En toen gingen we naar bruisend Berlijn
Wat me eerder volledig was ontgaan, ontdekte ik naarmate ik langer in Duitsland woonde: het land heeft een enorme diversiteit aan land­schappen, cultuur en bruisende steden. Zo lees ik dat Duitsland maar liefst 6250 musea heeft, 41 UNESCO-Werelderfgoedlocaties, 16 nationale parken, 104 natuurparken, 15 UNESCO-biosfeer­­reservaten en 13 wijngebieden. Dat de steden net zo veelzijdig zijn, merkte ik opnieuw toen we twee jaar geleden naar Berlijn verkasten. Waar Osnabrück gemoedelijk is en Heidelberg een echte studentenstad, is Berlijn ronduit bruisend. We vonden een appartement in het midden van de stad, vlakbij het Viktoriapark. Net als de Berlijners zien we graffiti inmiddels als kunstvorm en het blijft bijzonder om geregeld langs de overblijfselen van de Berlijnse Muur te fietsen of te winkelen naast de Fernsehturm. Dat meer Nederlanders dol zijn op Berlijn, blijkt wel uit de statistieken van Visit Berlin. Nederland staat met 830.542 overnachtingen in de top tien van buitenlandse overnachtingen op de vijfde plek; achter onder andere het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Spanje en Italië.

Het duurt even voor ze je in hun hart sluiten
Natuurschoon, cultureel en hier en daar zelfs flink bruisend; Duitsland is zo gek dus nog niet. Natuurlijk is hier wonen niet allee maar rozengeur en maneschijn. Voor het aanvragen van het Kinder­geld zijn we avonden bezig geweest met het invullen en bij elkaar sprokkelen van tientallen documenten. Bureaucratie viert hier hoogtij. Waar we het in Nederland heel normaal vinden om aan te bellen bij de buren als je niet blij wordt van een barbecuelucht of potje voetbal voor je deur, vinden Duitsers dat over het algemeen lastig en zoeken ze hun heil direct bij de huur­vereniging of advocaat. Het gevolg: pittige ­brieven van ­officiële instanties. Daar tegenover staat dat Duitsland ideaal is voor gezinnen. We krijgen bijna € 200 per maand Kindergeld per kind, maken gebruik van vrijwel gratis kinderopvang en uitgebreide ouderschapsverlofregelingen. En wat betreft de Duitsers zelf: het duurt soms even voordat ze je in hun hart sluiten, maar als je daar eenmaal zit, is het voor altijd.

Los geht’s! Binnenkort gaat het dan toch echt gebeuren: we gaan voor de eerste keer vakantie vieren in Duitsland. Het Zwarte Woud lijkt ons voor deze primeur een prima plek. Er staat een treinrit van Danaueschingen naar Offenburg op de planning, een route dwars door het bos met prachtige uitzichten. Ook zwemmen in Silver Lake bij ­Reinerzau, dat bekendstaat als een van de meest idyllische zwemplekken van Europa, staat op het lijstje. Slapen doen we niet in een hotel, maar op de werkboerderij Gutshof Armbruster in ­Schomberg. Prima prijs, gratis tractorritjes voor de kinderen en gezellige grillavonden met andere gasten. Super toll!

5x nog meer Duits­land inspiratie

standorthamburg.eu
germany.travel
kidseropuit.nl
black-forest-travel.com
mijnrheinlandpfalz.wordpress.com5x budget Berlijn

Voordelige stadstours | De klassieke rond­leiding van New Berlin Tours (start Brandenburger Tor, do t/m zo om 11 en 14 uur) voert je langs onder meer het Holocaust Monument, ­Checkpoint Charlie en de Gendarmenmarkt. Tijdens De ­Alternative Berlin – free tour krijg je de wijk ­Kreuzberg te zien en véél street art. Elke dag om 11, 13 en 15 uur vanaf Starbucks op Alexanderplatz. ­Je betaalt wat je de tour waard vond.

Free art | Kunst vind je in Berlijn op elke straathoek. Zoals de East Side Gallery: 118 internationale kunstenaars hebben dit stuk Berlijnse Muur beschilderd. Stap ook eens het Haus Schwarzen­­berg binnen of struin over het RAW-Gelände voor een bonte collectie muurschilderingen. Als je graffiti-artiesten bezig wilt zien, kun je ze met mooi weer live in het Mauerpark bekijken. Toch liever binnen? In het Hamburger Bahnhof, een omgebouwd 19de-eeuws treinstation, vind je een museum voor hedendaagse kunst, elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken.

Groene parken & tuinen | De paleistuinen van Charlottenburg zijn gratis, enorm uitgestrekt en een pláátje. Prinzessinnengärten midden in het bruisende Kreuzberg, biedt urban gardening op zijn best! Hier worden groente, fruit en kruiden gekweekt en kun je elke dag lunchen met verse producten. In Viktoriapark klettert vanaf 66 meter hoogte een waterval naar beneden. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad.

Gratis muziek | Op zonnige zondagen stroomt het amfitheater in het Mauerpark rond 15 uur vol voor de Bearpit Karaoke. Het ultieme zondagse vermaak, helemaal voor nop. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen elke dinsdag om 13 uur terecht in de foyer van de Philharmonie voor een gratis lunchconcert. Kom wel een uur van tevoren.

Warme lunch | De warme lunch staat in Duitsland hoog in het vaandel. Werknemers hebben een uur pauze en dus tijd om buiten de deur te eten. Voor minder dan € 10 kun je heerlijk eten. Fijne, voordelige lunchadressen: Parker Bowles ­(Prinsenstraß 85d), Vabrique (Ritterstraße 12), Michelberger (Warschauer Str. 39/40) & ­Lavenderia Vechhia (Flughafenstraße 46).
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg