RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Mara Grimm

_DSC3321.jpg

Kookboek: Nog eenvoudiger

Een maaltijd moet tegenwoordig gauw klaar zijn. Beetje jammer, vindt culi-journalist Mara Grimm. Zij houdt van zelf vis fileren, tuinbonen doppen en aardappels schillen. Toch maakt ze een uitzondering voor het snel-sneller-snelst-kookboek van Pascale Naessens.

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten LR-1
Receptuur uit
'Nog eenvoudiger, met 4 ingrediënten'
van Pascale Naessens
(Uitgeverij Lannoo, € 25,99)

 

promobanner3nummesr

Het lijkt een garantie voor succes in kook­boekenland: heel hard roepen dat alle ­recepten binnen een kwartier klaar zijn. Dat ze ­onmogelijk kunnen mislukken. En dat je niet stad en land af hoeft voor allerlei ingewikkelde ingrediënten.
Want koken mag geen tijd meer kosten en vooral: niet te moeilijk zijn. Het resultaat is dat bijna niemand meer een vis kan fileren, weet hoe je tuinbonen dopt, laat staan de moeite neemt om zelf aardappelen te schillen. We hebben geen zin meer om in de rij te staan bij de poelier en willen niet omfietsen om specerijen bij de toko te halen. Maar we willen wél lekker en gezond eten.
Gelukkig worden we op onze wenken bediend. Kijk maar naar het ongekende succes van de Vlaamse kookboekenschrijfster Pascale ­Naessens. In haar laatste boek geeft ze ­recepten waar je slechts vier (!) ingrediënten voor nodig hebt. Bovendien is alles razendsnel klaar, foolproof en – je raadt het al – supergezond. Althans, dat beweert Pascale. Ze eet nauwelijks koolhydraten en zweert bij het mediterrane dieet.
Hoewel ik geen fan ben van dit soort snel-sneller-snelst boeken, moet ik bekennen dat Nog eenvoudiger een uitzondering is. Bijna alle gerechten zien er aantrekkelijk uit en zijn nog lekker ook. De vis met spinazie en ­curry bijvoorbeeld: je maakt een saus door wat kokosmelk met een paar eetlepels groene currypasta te mengen, legt er wat witte vis en drie ons spinazie in, laat het vijf minuten sudderen en klaar ben je. Ook de courgettetaart ziet er uitstekend uit en kan bijna niet mislukken. Klein nadeel is Naessens duidelijke afkeer van snelle koolhydraten. Haar pizza is gemaakt van amandelmeel in plaats van bloem en heeft nog wel iets aantrekkelijks. Maar risotto van quinoa vind ik echt een brug te ver. Gelukkig wordt dat goedgemaakt door een hele rits originele groentegerechten. Aubergines met honing en sesamzaadjes bijvoorbeeld. Of smeuïge bloemkool met feta en champignons. En spinazie met pittige ricotta en ei.
De recepten zijn ingedeeld op tijdsduur: klaar in 10 minuten, klaar in 15 minuten, klaar in 20 minuten en klaar in 25 minuten. Dat slaat blijkbaar aan, want Nog eenvoudiger vliegt de winkels uit. En dankzij de smakelijke gerechten is dat ook terecht. Het succes is Pascale dan ook van harte gegund. Maar laten we vooral niet vergeten dat er niets mis is met gewoon een uur in de keuken staan. Integendeel zelfs.


Recept: Vis met spinazie en curry

Klaar in 10 minuten

Voor 2 personen
• 300 g witte vis, bijvoorbeeld zeewolf of kabeljauw • 300 g spinazie • ½ tot ¾ blik kokosmelk (20 tot 30 cl) • 3 tot 4 eetlepels groene currypasta

Giet de kokosmelk in een pan en meng met de currypasta. Begin met twee tot drie eet­lepels currypasta. Als je het wat pittiger wilt, kun je aan het eind nog extra currypasta
toevoegen. Voeg wat water toe als de saus te dik is. Het moet de consistentie hebben van een dikke soep. Verdeel de vis in porties en leg ze in de saus. Kruid met wat peper en zout. Leg er de spinazieblaadjes op, zet een deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen op een hoog vuur.