RADAR+ Online

Word Abonnee

rgb.jpg

Lesje overgevoeligheid

Twijfel je of je daadwerkelijk een intolerantie, gevoeligheid of allergie hebt voor bepaalde voedingsproducten?

bestelnu

Steeds vaker wijten mensen klachten als buikpijn, misselijkheid, een opgezette buik, ­winderigheid, vermoeidheid en diarree aan een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld gluten, de eiwitten in sommige granen, of voor lactose, ofwel melk­suiker. In de meeste gevallen zijn deze klachten simpelweg te ­herleiden tot ongezonde leef-
en eet­gewoontes. Ongeveer 1 ­procent van de bevolking heeft daadwerkelijk glutenintolerantie, ­coeliakie genaamd. Dat is een ernstige, chronische ziekte ­waarbij elk kruimeltje van een glutenbevattend graan al voor heftige darmklachten zorgt.


Modern brood, meer gluten


‘Toch is gevoeligheid voor gluten niet alleen een hip mode­verschijnsel’, zegt leefstijlarts Nina Weiss. Zij ziet een groeiend ­aantal mensen met zogenaamde ‘glutensensitiviteit’ in haar praktijk. Die mensen hebben klachten als buikpijn, winderigheid en ­vermoeidheid. De klachten ­verminderen inderdaad zodra er minder glutenbevattende ­producten zoals tarwe- of ­speltbrood, pasta en crackers ­worden gegeten. De oorzaak zou kunnen zijn dat de moderne, grootschalige bakkerijen tegenwoordig extra gluten aan het broodmeel toevoegen om de bakeigenschappen en het rijzen te verbeteren. Vroeger konden kleine, ambachtelijke bakkers het bakproces aanpassen aan de omstandigheden zoals ­vochtigheid en temperatuur. Bij grootschalig bakken is daar gewoon geen tijd voor. ‘Modern’ brood bevat dus meer gluten.


Lactase en lactose

Lactose-overgevoeligheid ­betekent dat het lichaam te ­weinig heeft van het enzym lactase. Lactase is nodig om
de lactose in melkproducten te ­kunnen afbreken en verteren.
Te weinig lactase zorgt voor een opgeblazen gevoel, maag-
en buikklachten. Lactose-over­gevoeligheid komt in Nederland weinig voor. Bij de geboorte heeft vrijwel iedere baby voldoende lactase om de lactose in de moedermelk of zuigelingenvoeding goed te verteren. Omdat we in Nederland, net als in andere West-Europese landen en de Verenigde Staten ook na de babytijd veel zuivelproducten blijven eten, blijft de lactase-­productie vrijwel ons hele leven op peil. Dat is vrij uniek, want bij meer dan 80 procent van de wereldbevolking wordt na ongeveer het derde jaar de productie van lactase geleidelijk minder. Vooral mensen met een niet-­Nederlandse achtergrond lopen dus kans op een lactose-overgevoeligheid. Vaak is het niet nodig om melkproducten helemaal te vermijden, zegt het Voedings­centrum: minderen is al genoeg.


Eiwitten

Ten slotte is een klein aantal mensen allergisch voor ­bepaalde eiwitten, bijvoorbeeld in zuivel en noten. Bij een allergie maakt je lichaam antistoffen aan tegen deze eiwitten en dat kan behoorlijk risicovol zijn.


Kauw goed

Als je twijfelt of je daadwerkelijk een intolerantie, gevoeligheid of allergie hebt voor bepaalde voedingsproducten, ga dan naar de huisarts. Die kan meestal bepalen wat er aan de hand is en je zo nodig doorverwijzen naar een diëtist. Ga nooit op eigen houtje experimenteren met bijvoorbeeld glutenvrij eten; de kans op tekorten is best groot. Bovendien zijn speciale gluten- of lactosevrije producten behoorlijk duur. Dan kun je maar beter zeker zijn dat je ze ook echt nodig hebt.