RADAR+ Online

Word Abonnee

bes.jpg

Besparen? Alle beetjes helpen

Aan de mousse au chocolat, vers groen in huis en de verwarming lekker opgestookt. En jaarlijks nog flink geld over ook, zonder dat je er iets voor in hoeft te leveren.
bestelnu1_2019

Fleur je huis op

Toppunt van luxe: ­wekelijks een bos verse bloemen in huis. Maar ook een fikse kostenpost. Wil je ­minder kwijt zijn, maar wel groen in huis? Ga dan voor een plant. Die gaan stukken ­langer mee en staan minstens zo mooi. De flamingo­plant (anthurium) krijgt prachtig ­gekleurde ­bloemen. Vraag een ­bloemist om (verzorgings-)raad en je hebt er jarenlang plezier van.
Opbrengst Een goed boeket van de bloemist kost minimaal vijftien euro. Voor een anthurium leg je ongeveer hetzelfde bedrag neer. Koop je elke week nieuwe bloemen, dan ben je 52x15 = € 780 kwijt. Investeer je eenmalig in de anthurium van € 15, dan scheelt dat dus € 765. Daar kun je een mini-jungle voor aanleggen.


Houd het warm

Het is weer de tijd van het jaar om je zorgverzekering te checken en eventueel over te stappen om geld te besparen. Pak deze keer meteen ook je energie­rekening erbij: switchen naar een andere gas- en stroomleverancier kan een behoorlijke smak geld ­opleveren, terwijl het heel weinig inspanning kost: je hoeft alleen online iets in te vullen; de rest van de ­administratie regelen de firma’s onderling.
Opbrengst Ga naar een vergelijkingssite zoals
consumentenbond.nl/energie-vergelijken en vul je verbruik en huidige ­leverancier in. Klik en voilà: er verschijnt een lijst met andere bedrijven en hun tarieven en je ziet in een oogopslag wat je jaarlijks kunt bezuinigen. Dat kan zomaar oplopen tot € 170, terwijl je het er geen seconde kouder door hebt.


Sparen

Geld opzijzetten? Nobel en nodig natuurlijk, maar vaak zijn de centen voor je ze weg kunt sluizen alweer op. Dan is automatisch sparen handig. Veel banken hebben extra tools om dat makkelijker te maken. Sowieso kun je je bank opdracht geven om periodiek een bedrag naar je spaar­rekening over te schrijven. Bij de Rabo hebben ze ook Saldo­Sparen: dan kies je een bedrag dat minimaal op je betaalrekening moet blijven staan; het overschot gaat aan het eind van de maand naar je spaarrekening. ABN AMRO laat je als het ware geld verdienen met pinnen: elke keer als je pint, spaar je een vooraf gekozen extra percentage (1, 5 of 10 procent).
Opbrengst Stel bijvoorbeeld in dat de bank elke week een tientje naar je spaarrekening doorzet. Merk je hoogst­waarschijnlijk niks van, tot je een jaaroverzicht onder ogen krijgt: € 520 erbij.


Koop meer chocomousse

Zin in chocolademousse? Koop dan groot in. Want schaf je van die eenpersoonsbekertjes aan, dan ben je een stuk duurder (en minder duurzaam!) uit. Gaat vrijwel voor alle groot- versus portieverpakkingen op: de niet per stuk verpakte variant is per definitie goedkoper. Check de kiloprijs op het schap, dan sla je steil achterover van het verschil. .
Opbrengst Om bij die chocomousse te blijven: bij Dirk van den Broek betaal je voor 2x70 gram van Almhof Chocolade Mousse Original € 1,02, terwijl een beker van 200 gram je daar € 0,99 kost. Uit die grootverpakking haal je als je rustig schept drie in plaats van twee toetjes. Omgerekend kosten die kleine bekertjes dus € 0,51 per portie tegen 33 cent per stuk uit de grote. Stel dat er elke week 3 porties doorheen gaan,dan komt dat op 52 x € 1,53 = € 79,56 voor de eenpersoonsbakjes. Voor de maxibekers reken je in totaal € 51,48 af. Een verschil van € 21,08. En la vita blijft net zo dolce.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE