RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Mara Grimm | Fotografie: Teska Overbeeke

Radar-Kinderkook-TarteTatin_269_copy.tif

De tarte tatin van Toon

Toon is negen. Het plan was om samen met zijn vriend Tijn hun ouders te verrassen met een appeltaart. Maar die werd zo lekker dat ze ’m samen opaten. Het was dan ook niet zomaar een appeltaart, maar een omgekeerde. Oftewel: tarte tatin.

Nodig voor  1 taartje:

• 125 gram bloem

• 1 eetlepel poedersuiker

• snufje zout

• 100 gram boter

• 1 eierdooier

• 2 eetlepels koud water

• 5 appels (golden delicious) 

• 100 gram witte basterdsuiker

Extra: appelboor, vuurvaste taartvorm

 

Zo maak je het

1.Verwarm de oven voor op 170 graden.

2.Weeg de bloem.

3.Zeef de bloem, poedersuiker en zout boven een kom.

4.Snijd de helft van de boter in stukjes en kneed door het deeg. Voeg dooier en water toe en kneed tot een soepel deeg. 

5.Wikkel het deeg in plastic folie en leg een half uur in
de koelkast.

6.Haal ondertussen met een appelboor het klokhuis uit
de appels. 

7.Schil de appels en snijd ze in tweeën. 

8.Smelt de andere helft van de boter in een vuurvaste taartvorm van circa 25 cm doorsnee op het fornuis. Als de boter is gesmolten, roer je de basterdsuiker erdoor.

9.Zet de appels met de bolle kant naar beneden in het boter-suikermengsel.

10.Laat op zacht vuur staan tot de boter bruin wordt.
Maar let op: hij mag niet gaan verbranden.

11.Zet de appels 15-20 minuten in de oven. Haal ze eruit
en laat afkoelen.

12.Bestuif intussen het aanrecht met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan je taartvorm.

13.Leg het deeg over de appels heen en druk de rand
voorzichtig naar beneden, om de appels heen.

14.Zet de taart 20-25 minuten in de oven.

15.Haal uit de oven. Zet een plat bord omgekeerd op de taartvorm en keer het geheel om, zodat de taart met
de appels naar boven op de schaal komt te liggen. 




Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.