RADAR+ Online

Word Abonnee

108-109_Beetroot-Blackberrya_-_Catherine_Frawley_1.jpg

Kookboek: Zomersalades

Zomer betekent voor onze kookboekenrecensent Karin Luiten buiten zitten tot de zon ondergaat. Maaltijdsalade op tafel, fles rosé binnen handbereik. Ze bespreekt het boek Super Salade van Kat Mead. Uit dat boek: vijf heerlijke salades.

 

1promo3nrs

Vaak staat bij recepten: serveer met een ­frisse salade. Maar wat is dat? Een paar groene ­blaadjes en wat plakjes komkommer met een klodder slasaus uit een flesje? Nee ­natuurlijk, het leuke van salades is juist dat je er alle ­kanten mee op kunt. En zeker nu de zomer weer is aangebroken willen we elke dag wel een ­salade. Al kunnen ze prima het hele jaar door, ook in herfst en winter. Want eigenlijk kun je alles wat je – koud of warm – door elkaar ­husselt wel een salade noemen. Als er maar enige vorm van dressing bij komt kijken om de boel bij elkaar te houden. Aan de andere kant moet je bij een salade ook oppassen dat je niet zomaar lukraak jan en alleman door elkaar ­kiepert, dan wordt het al snel een allegaartje.
Wie daar heel goed over heeft nagedacht is de jonge Engelse schrijfster Kat Mead in haar ­eerste kookboek Super Salade met zestig salades voor alle seizoenen. Allemaal maaltijdsalades, dus niet voor los erbij maar vullend en voedzaam. Niet voor niets is de oorspronkelijke Engelse titel Big Salads, want groot, dat zijn ze. Hier geen petieterig opgemaakte bordjes, maar flinke schalen waar je meteen van wilt gaan snoepen: op de foto’s ziet alles er heerlijk uit. Kleurrijk en gezond, want groente voert de boventoon. Veel recepten zijn vegetarisch of veganistisch, al zijn er ook salades met biefstuk, kip, spek, lam, zalm, ansjovis en zelfs een complete octopus. Wat een prachtig plaatje oplevert, maar ik neem het je niet kwalijk als je je er niet aan waagt. Prettig is dat de meeste ingrediënten gewoon verkrijgbaar zijn in de supermarkt, ook paneer (Indiase kaas) en lijnzaad kun je tegenwoordig daar gewoon kopen.  En hippe dingen als sumak (gemalen besjes), tahin (sesampasta) en granaatappelsiroop zijn dankzij kookgoeroe Yotam Ottolenghi gelukkig ook een stuk makkelijker te vinden, vooral in Turkse of Marokkaanse winkels.
Wel heeft de schrijfster vrij veel tekst nodig om alle handelingen minutieus te beschrijven, al zal de wat onervaren kok daar misschien juist blij mee zijn. Terwijl, laten we wel wezen, het vaak gewoon neerkomt op: hussel de hele boel door elkaar. En waar je met instructies als ‘800 gram pompoen (maakt niet uit welke soort)’ alle kanten op kunt, is ze soms juist heel ­specifiek welke ingrediënten het moeten wezen, zoals heirloom tomaten, babypastinaken, Puy-linzen of broccolini (van die stengel-
broccoli). Maar koken is en blijft natuurlijk gewoon roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig zegt Kat zelf geruststellend: ‘Geef de recepten een eigen draai en onthoud: als het om supersalades gaat, is de regel dat er geen regels zijn.’ Kijk, dáár heb je wat aan.

Bieten-bramensalade met walnootolie (vegetarisch)
voor 4 personen

Nodig: 800 g bieten (een mix van allerlei kleuren of gewoon allemaal rood, wat je maar kunt vinden; je kunt het blad ook in de salade verwerken, als je wilt) • 80 g rucola
• 80 g babyspinazie • 1 kleine rode ui, in dunne ringen • 70 g pompoenpitten • 160 g geitenkaas • 200 g bramen • 40 g walnoten

Voor de dressing: 3 el walnootolie • 1 el balsamicoazijn • 1 el rode-wijnazijn • 1 teen knoflook, fijn geraspt • zeezout en vers­­gemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de bieten, maar schil ze niet. Wrijf ze in met een beetje olijfolie, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze in een braadslede circa 1½ uur in de oven tot ze zacht zijn – kleine exemplaren ­zullen eerder gaar zijn. Laat ze even ­afkoelen, verwijder dan de schil. Snijd de bieten in onregelmatige stukjes en doe ze in een grote mengkom. Voeg ook de rucola, spinazie, ui en pompoenpitten toe, en het ­bietenblad – als je dat gebruikt. Stop alle ingrediënten voor de dressing in een schoon jampotje met een deksel en schud alles 1 minuut goed door. Schenk de helft over de salade en meng alles voorzichtig met je handen. Verdeel de ­salade dan over een serveerschaal en strooi de ­geitenkaas en bramen erover. Verkruimel tot slot de walnoten over de salade en besprenkel alles met de rest van de dressing.




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg