RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

Stocksy_txpf1a49922fRK100_Large_1241903.jpg

Draadloze hoofdtelefoons

Met het oog op de toekomst is de aanschaf van een draadloze hoofd­telefoon geen slecht idee. Je kan hem namelijk ook gebruiken bij een laptop, een tv of een tablet. We testten er zes.

Als je onlangs een iPhone 7 hebt gekocht, dan mis je wat. Er zit namelijk geen hoofdtelefoonaansluiting meer op. En al zat die er wel; je hebt hem niet echt meer nodig want veel hoofdtelefoons zijn tegenwoordig draadloos. Voor de iPhone7-kopers die al een mooie hoofdtelefoon hadden, is het mis-schien een tegenvaller, maar de iPhone 7 is niet de enige smartphone zonder die aansluiting.

Digitale zender in je zak
Het geluid van je smartphone wordt als een datastroom via Bluetooth verzonden. Het voordeel hiervan is dat Bluetooth een goede geluidskwaliteit kan leveren en de afstand van scherm naar hoofdtelefoon tot wel tien meter mag bedragen. Je kunt je smartphone dus gerust in je tas laten of in huis ergens op een tafel laten liggen en toch door blijven luisteren. De muziek van je smartphone wordt als een datastroom van enen en nullen verstuurd naar je hoofdtelefoon, waar ze -worden verwerkt door een kleine processor, die er weer geluid van maakt, wat weer in de hoofdtelefoon versterkt wordt. Er zit dus meer in die hoofdtelefoon dan twee kleine luidsprekertjes, het is een complete hifi-set in het klein. Maar daar is nog wel iets voor nodig: stroom.

Batterij op je hoofd
In elke draadloze hoofdtelefoon zit een oplaadbare batterij. En hoe groter de batterij, hoe langer je kunt blijven luisteren. Je wilt alleen geen zware batterij in of aan je oren hebben hangen, dus proberen de fabrikanten ’m zo klein mogelijk te houden. Je kunt hierdoor vaak niet langer dan een paar uur gebruikmaken van de hoofdtelefoon. Geen nood; omdat ze zo klein zijn, zijn ze vaak binnen een halfuur weer voor de helft opgeladen. Dit kan gewoon met dezelfde oplader als die van je telefoon of via een USB-aansluiting op je computer. Er zit namelijk een micro-USB-aansluiting op (bij Apple is dat een lightning-aansluiting). Vaak zit er een opbergdoosje bij de hoofdtelefoon met ingebouwde Powerbank, dan kun je de hoofdtelefoon wel vijf keer extra opladen. Zorgen maken dat je zonder stroom komt te zitten, hoef je dus niet. Hoewel, de opgegeven gebruiksduur van de fabri-kanten was vaak aan de hoge kant, soms wel twee maal zo veel. Vaak heeft dit natuurlijk ook met het gebruik te maken, want als je erg hard afluistert en veel bedienings-functies gebruikt die van de hoofdtelefoon naar de smartphone worden verstuurd, gaat het een stuk sneller dan achter elkaar op een zacht niveau luisteren.

Hoe ga je hem gebruiken?
De keuze in draadloze hoofdtelefoons is afgelopen jaar enorm gegroeid. Dat heeft niet altijd met kwaliteit of prijs te maken, maar voornamelijk met de toepassing. Met welke apparaten wil je hem gaan gebruiken en in welke situatie? Zo zijn er kleine dopjes die door middel van een kabel langs je nek onderling zijn verbonden. De batterij zit dan vaak in de dopjes. Een speciale nekband waar de batterij in verborgen zit en die twee kleine oordopjes heeft, is een andere optie, de dopjes zijn dan een stuk kleiner en gaan in je oor (in-ear). Deze zijn vaak wat beter geschikt tijdens het sporten. Een grote hoofdtelefoon die met twee schelpen over je oren heengaat is het tegenovergestelde (over-ear) en daartussen zijn er ook nog middelgrote modellen die op je oren rusten (on-ear). De prijs heeft vaak niets te maken met de maat, zoals je leest in de resultaten van de door ons geteste modellen.

Apple of Android?
Bijna elk getest exemplaar is te gebruiken met zowel Apple- producten (iOS) als met Android- toestellen, en ook Windows. Alleen de oordopjes van Apple en Samsung waren wat meer ‘merk­trouw’, zullen we maar zeggen. De optie om Siri van Apple in te schakelen, is gewoon niet mogelijk op een Android-toestel. En Samsung heeft het bedieningsprogramma alleen beschikbaar voor Android gemaakt. Afgezien daarvan kwamen we geen ­problemen met aansluiten tegen.

Kwaliteit
De techniek van Bluetooth is heel erg verbeterd ten opzichte van een paar jaar geleden. De geluidskwa­liteit is hoger, het stroomverbruik is lager en er is haast geen waarneembare vertraging meer (wat natuurlijk heel belangrijk is als je een film bekijkt op een tablet). De verschillen van de volgende modellen zitten vooral in draagcomfort, klank en extra functies. We troffen in elk model een microfoon aan, zodat de hoofdtelefoon ook als headset voor telefoneren gebruikt kan worden. Op alle geteste modellen zijn de functies als ‘start/stop’, ‘volgende/vorige track’, ‘beantwoorden/beëindigen’ en ‘volume’ te bedienen. Bij de Apple Airpods is dit alleen via je stem mogelijk met Siri (‘Hee Siri, speel volgend nummer’).
Teufel Airy

datum indiening: vr 26 mei 2017, 10:55

Teufel heeft de presentatie goed voor elkaar. De Airy wordt geleverd in een prachtige softcase en bij opening tref je een prachtig staaltje design aan: strak, sober en met een siliconen coating. Jammer alleen dat de klank niet zo mooi is: die klinkt wollig en zwaar. De bediening aan de rechter- oorschelp heeft zoveel contactgeluid, dat je beter de muziek even kunt stoppen. Batterijduur is lekker lang: 12 uur. Zijn ze toch op, dan kun je eventueel de meegeleverde audio- kabel gebruiken.
PRIJS: € 99
DRAAGCOMFORT: 7
KLANK: 6,5
CONSTRUCTIE: 6,5

Teufel_Airy.png
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png