RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

muziekdiensen.jpg

Getest: Muziekdiensten

Mensen kochten al steeds minder cd’s, maar nu neemt ook het downloaden van muziek af. Het maakt plaats voor muziek streamen. Muziekdienst Spotify heeft haast 159 miljoen gebruikers! RADAR+ vergelijkt acht muziekdiensten.

promobanner3nummers0218

Wat is het verschil tussen streamen en downloaden? Bij downloaden koop je een specifiek album of liedje, na betaling mag je het downloaden en daarna pas beluisteren. Bij streamen worden twee stappen overgeslagen: de betaling per liedje en het downloaden. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand, waardoor je de beschikking hebt over de gehele bibliotheek van de muziekdienst en deze rechtstreeks kunt beluisteren, zonder eerst het muziekbestand te hoeven downloaden.

Wat heb je nodig om te kunnen streamen? Allereerst heb je een internetverbinding nodig. Of het nou via de 3G-dataverbinding van je telefoon is of de snelle internetverbinding thuis: zonder internet kun je niet streamen. Verder heb je iets nodig om de muziek op af te spelen. Dat kan een smartphone of Androidtelefoon zijn met een hoofdtelefoon, een computer met kleine luidsprekers, tot een grote hifiset met een mediaspeler. Het leuke is dat je met één abonnement op verschillende manieren van je muziek kunt genieten. Wat dacht je van een kleine bluetooth­luidspreker of autoradio gecombineerd met een tablet of smart­phone, een app voor je smart-tv, een multiroom audiosysteem als Sonos of de nieuwe praatassistenten van Google, Amazon of Apple. Vaak heb je alles al in huis om muziek te streamen. Zo niet, dan kun je met een simpele aankoop van start gaan en later makkelijk uitbreiden.

Let op je limiet Onderweg is streamen niet handig als je maar een kleine databundel met een limiet hebt, of een ­slechte verbinding. Gelukkig hebben de ­meeste diensten daaraan gedacht. Bij de meeste mag je voor een aantal dagen de muziek die je hebt uit­gekozen, opslaan in het geheugen van je telefoon. Een andere oplossing is dat de kwaliteit van het geluid is aan te passen. Zo kun je instellen dat bij gebruik van wifi, het geluid op de hoogste kwaliteit wordt afgespeeld en bij gebruik van je databundel een lagere ­kwaliteit, die weinig data verbruikt.

De grote spelers
Voor de test hebben we geluisterd naar muziekdiensten die in Nederland beschikbaar zijn. Hiervan is Spotify de bekendste en de grootste in aantal gebruikers. Waarschijnlijk ook omdat van de 159 miljoen gebruikers wereldwijd er ‘slechts’ 71 miljoen ­betalende gebruikers zijn; de rest heeft een gratis account. ­Desondanks is dat nog steeds twee keer zo veel als de 36 miljoen gebruikers van de één na grootste muziekdienst, Apple Music. Deezer en ­Amazon Music volgen met minder dan 10 miljoen gebruikers. En dan zijn er nog een paar kleintjes met niet meer dan 2 miljoen ­gebruikers: Napster, Qobuz, Tidal en Juke. Deze diensten zijn vaak maar actief in een paar landen, het zegt dus niets over het aanbod en de luisterervaring. De grote afwezige in onze test is Google. Google gaat namelijk stoppen met de dienst in zijn huidige vorm; Google Play Music. Geen paniek als je een abonnement hebt, er komt iets anders voor in de plaats.

Mijn muziek Het aanbod ligt bij alle diensten rond de 40 mi­l­joen nummers, met uitschieters tot bijna 50 miljoen. Het grootste gedeelte van al die muziek wordt aangeleverd door 7Digital, een bedrijf dat muziek verzamelt en doorsluist naar alle diensten. Toch komt het voor dat je bepaalde muziek niet terug kunt vinden. Meestal heeft dat te maken met ­rechten over de opnames, een artiest die niet wil dat zijn muziek gestreamd kan worden of een maatschappij die de rechten alleen voor ­bepaalde landen heeft, waar Nederland niet bijzit. Zo ­konden we ­bepaalde albums van Garth Brooks, Prince, Def Leppard, Ray LaMontagne, Yellowjackets, Gino ­Vannelli en Beyoncé nergens vinden. Wie weet komen die nog.

En dan heb je opeens 40 miljoen nummers Als je voor het eerst gebruik gaat maken van een streamingdienst zul je merken dat je eigenlijk niet eens weet wat je moet afspelen. Veertig miljoen nummers, welke kies je als eerste? Om je daarbij te helpen, geven de diensten je allerlei tips. De ­nieuwste releases worden getoond, er zijn hitlijsten te zien, je kunt in een bepaald muziekgenre zoeken en zelfs je stemming aangeven. Hoe meer je ­luistert, des te beter de muziek die je wordt aangeboden ­aansluit op je smaak. Er zitten namelijk allemaal algoritmes achter zo’n dienst, die jouw luister­gedrag volgen.

Wie maakt de beste playlists? Bij streamen zijn de albums een stuk minder belangrijk geworden en draait alles om afspeel­lijsten, genaamd playlists. Een afspeellijst kan één tot wel 10.000 nummers bevatten en staat vaak in teken van een thema als een artiest, gebeurtenis of seizoen. Ze zijn zelfs zo belangrijk dat elke dienst mensen in dienst heeft die continu playlists maken. Naast de playlists van de muziekdiensten, hebben de platenmaatschappijen ook hun eigen playlists onder een andere naam als ­Filtr, Topsify of Digster. Daarnaast zijn er nog allerlei onafhankelijke initiatieven en kunnen gebruikers ook hun eigen playlists maken en weer delen. Zo zijn er playlisters die honderdduizenden volgers hebben waardoor platenmaatschappijen en artiesten er soms alles voor over hebben om in zo’n afspeellijst terecht te komen.

Even over de kwaliteit We hebben alle diensten op audiokwaliteit getest en die is bij alle redelijk tot goed te noemen. Er wordt gebruikgemaakt van een digitale codec om de muziek via het internet naar je toe te streamen, wat erop neerkomt dat je naar een audiobestand met mp3-kwaliteit luistert. Hoe lager je zelf de kwaliteit/bitrate instelt, hoe slechter de mp3-kwaliteit. Over het algemeen is het goed genoeg om te beluisteren op simpele hoofdtelefoons, in de auto of een via een bluetoothluidspreker. Wil je echter cd-kwaliteit of zelfs nog beter dan dat (high ­resolution), dan ben je aangewezen op Tidal, Qobuz of Deezer. Dit gaat meestal wel gepaard met een toeslag van € 5 per maand.

Gratis Gratis naar al die muziek luisteren kan natuurlijk niet en toch bieden een paar muziekdiensten de mogelijkheid van een gratis account. Bij Deezer, Juke en Qobuz kun je gewoon een account aanmaken, playlists maken en door alle muziek heen struinen. Je kunt ook ­luisteren naar de muziek, maar slechts een halve minuut. Het is een mooie manier om de dienst wat uit te proberen. Alle diensten bieden overigens eerst een maand gratis aan om uit te proberen. Spotify is de enige die een gratis account heeft, zij het met allerlei beperkingen, als lage geluidskwaliteit, geen nummers kunnen overslaan en allerlei advertenties die je tussendoor krijgt te horen.

Van de ene naar de andere dienst overstappen Je kunt vaak je afspeellijsten en favoriete albums en nummers overzetten naar een nieuwe dienst. Helaas niet rechtstreeks, maar met een programma of een online-dienst. Een programma als Stamp zet elke playlist van de ene muziekdienst om naar een andere dienst en Soundiiz is een website waar je kunt inloggen met verschillende accounts en playlists kunt synchroniseren. Het is dus slim om een overlappende periode te hebben waarin je alles kunt overzetten. 
Amazon Music

datum indiening: ma 16 apr 2018, 13:03

Sinds kort ook in Nederland, maar net zoals bij de videodienst Amazon Prime Video, lijkt hij nog niet echt klaar te zijn voor de Nederlandse markt. Alle Nederlandse tracks en albums zijn er wel te vinden, maar de suggesties zijn vooral gericht op de Amerikaanse markt.

   Eventuele combinaties met het Prime lidmaatschap. -    Engelstalige app en website. prijs € 9,99/€ 14,99 (standaard/gezin van 6 personen).
EXTRA'S Videoclips.
CD-KWALITEIT Nee.
PLATFORMS Mac/Windows /iOS/Android/Webapp. amazonmusic.com

Amazon_Music.jpg