RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Hans Pieter van Stein Callenfels | Illustratie: Francesco Bongiorni

1Bongiorni_smartphone-apps.png

Smartphone tips en musthave apps

Oké, dus je Whatsappt met je vriendinnen en je kinderen en bent inmiddels ook in staat een potje Wordfeud te spelen. Maar haal je wel alles uit je smartphone? Vijf slimme tips plus tien musthave apps.

1. Altijd internet
Met je smartphone heb je altijd een mobiele internetverbinding met 3G-verbinding. Die kun je ook gebruiken om met je laptop of tablet te internetten, als je bijvoorbeeld een keer een langere mail wilt typen en er geen wifi voorhanden is. Maak van je telefoon dus een ‘mobiele hotspot’ waarop je met een ander apparaat kunt inloggen. Bij de iPhone zit die optie verborgen onder instellingen – persoonlijke hotspot. Bij telefoons die draaien op Android (bijvoorbeeld die van Samsung en LG) ga je naar instellingen – draadloos & netwerken – (meer) – tethering & draagbare hotspot. Gebruik wel een wachtwoord, anders kan iedereen inloggen op jouw internetverbinding. Je batterij gaat ook sneller leeg dan bij normaal gebruik. En let er op dat je dataverbruik sneller oploopt dan bij gewoon internetten met je telefoon. Sommige providers verbieden hun klanten te ‘tetheren’, zoals dit heet, maar daar moet je je niet te veel van aantrekken: je betaalt immers gewoon voor je data. 

2. Gesprekken opnemen
Wie regelmatig lastige gesprekken voert met klantenservices of incassobureaus, doet er goed aan zijn telefoongesprekken op te nemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit niet verboden en ben je ook niet verplicht het vooraf aan je gesprekspartner te melden. Wil je de opname publiceren, dan is het een ander verhaal. Gebruik voor de iPhone de app TapeACall (simpele versie gratis, de betaalde versie à € 9 biedt allerlei extra’s, opnamebestanden versturen bijvoorbeeld). Android-gebruikers kunnen Call Recorder gebruiken, voor Windows Phone is er een gelijknamige app, ook gratis. Los van telefoongesprekken is elke smartphone ook in staat om geluid op te nemen in aardige kwaliteit. Zware vergadering of belangrijk interview? Gebruik de ingebouwde voice recorder – bij de iPhone heet ie 'dictafoon', bij Android 'Sound Recorder'.

3. Zaklamp
Ooit de weg geprobeerd te vinden op een stikdonkere camping? Of nog even die laatste pagina’s van je thriller willen lezen zonder je partner wakker te houden? de meeste smartphones hebben een ingebouwde flits die je prima kunt gebruiken als zaklampje. dat moet wel met een app. Voor de iPhone is er bijvoorbeeld de app Mag. Light (gratis, bovendien meteen ook een vergrootglas). voor Android-toestellen is er bijvoorbeeld Flashlight Widget. Windows Phone-gebruikers kunnen uit de voeten met Zaklamp 7. Let op: zo’n zaklampje trekt veel stroom.

4. Pers alles uit je batterij
Je doet langer met een volle batterij als je de volgende punten aanhoudt:
• Zet WiFi, bluetooth, 3G en alle andere draadloze communicatie zo veel mogelijk uit als je het niet nodig hebt.
• Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk (via het menu instellingen, verschilt per type telefoon).
• Android: zet widgets en bewegende ‘live homescreens’ zo veel mogelijk uit
• Zet je trilfunctie uit.
• Installeer een task manager-app (Android) en schakel open apps zo veel mogelijk uit (bij iPhone: druk twee keer op de home knop, druk op een van de app’s die onderin je schermen verschijnen, houd vast tot je een verkeersbordje ziet; druk daarop om de app te sluiten).
• iPhone: zet Locatievoorzieningen uit (onder instellingen – privacy). daarmee schakel je je energievretende GPS-verbinding uit. Android: haal het vinkje weg bij instellingen – locatie – GPS-satellieten.

5. Sneller werken
• Netjes typen kan soms lastig zijn op een smartphone. Keurig een punt na elke zin, spatie, hoofdletter… vaak een boel gepruts met verschillende menuutjes. TIP: druk aan het eind van een zin twee keer op de spatiebalk, dan krijg je automatisch een punt, spatie en slaat shift aan voor de eerste hoofdletter van je volgende zin (soms moet je deze functie eerst aanzetten in het toetsenbordmenu onder instellingen – algemeen).
• Nog meer tijd besparen? Druk in het telefoonmenu op de ‘bel’-knop, dan verschijnt automatisch je laatst gedraaide nummer. Nog een keer op bellen drukken om, ja, het nummer te bellen.
• Op je iPhone zoek naar een app, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Veeg naar rechts, dan verschijnt een zoekveld. Typ de eerste letters van je app, en er verschijnt automatisch een lijstje hits.
 • 1.quora-app.jpg
  1. Quora

  Hoeveel calorieën zitten er in een boterham met kaas? Waardoor ontstaan schapenwolken? Wie is de vriendin van Ryan Gosling? Internet staat bol van informatie, maar niet van kennis: die zit nog altijd bij de experts. Quora is een vraag-antwoord-site plus app die dit soort kennis op een social media-manier ontsluit: je kunt experts of topics volgen, zelf vragen stellen en je laven aan kennis. Vooralsnog alleen Engelstalig.
  Platform: Apple, Android.
  Kost: niets!

 • 2.camra.png
  2. Camera + / Camera Zoom FX

  De standaard camera-app op je telefoon is prima, maar wil je wat meer mogelijkheden (sluitertijd, witbalans, grappige effecten), investeer dan in een foto-app. Voor Apple is Camera+ (€ 1,79) al tijden favoriet. De beste Android-app is Camera Zoom FX.

 • 3.topo1.png
  3. Topo GPS

  Google Maps is oké, maar voldoet niet als je de bossen of duinen in gaat. Met Topo GPS krijg je de officiële kadasterkaarten (‘stafkaarten’) van Nederland op je apparaat. Daarmee maak je van je iPhone of iPad een volwaardige wandel- of fiets-gps, zonder dat je mobiel internet nodig hebt. Ook routeplanning langs verschillende punten is mogelijk. Nooit meer verdwalen.
  Platform: Apple, een Android-versie is in de maak.
  Kost: € 3,59


 • 4.over1.jpg
  4. Over

  Natuurlijk maak je allemaal kekke retrofoto’s met Instagram en Hipstamatic, maar het kan nog mooier. Met de app Over voeg je heel simpel fijne tekstjes en krabbels toe aan je zonsondergang of gestileerde pastasalade. Check madewithover.com.
  Platform: Apple.
  Kost: € 0,89, extra mogelijkheden (lettertypes, ontwerpen) koop je via de app.

 • 5.NOS.jpg
  5. NOS

  De Nederlandse Omroep Stichting heeft zijn app in juni vernieuwd, en met succes. De bediening is simpeler en intuïtiever, en je kunt nu ook live video kijken van speciale evenementen of bij breaking news. Leve de staatsomroep.
  Platform: iOS, Android, Blackberry en Windows Phone.
  Kost: Niets.

 • 6.sleep.jpg
  6. Sleep cycle

  Slapen gebeurt in verschillende cycli, de één dieper dan de ander. Voor lijf en hoofd is het het beste als je die cycli keurig afrondt, maar daar houdt je wekker geen rekening mee. Gevolg: ook na een volle nacht ontwaak je alsof je maar drie uur hebt gepakt. Sleep cycle (of voor Android: Sleepbot) registreert je beweging tijdens je slaap en wekt je op het juiste moment – na een afgeronde cyclus, dus.
  Platform: Apple (Sleep- Cycle), Android (Sleepbot), Windows Phone (SleepMaster).
  Kost: gratis tot enkele euro’s, afhankelijk van het platform


 • 7.ikea1.jpg
  7. Ikea

  Je kunt natuurlijk hartstochtelijk vast blijven houden aan het bekende potloodje, maar deze app maakt het shoppen bij de geel-blauwe allemansvriend wel veel makkelijker. Check actuele voorraden, doe ideeën op, maak een lijstje en laat je door de winkel en naar de juiste stellingkast loodsen. Platform: Apple en Android.
  Kost: niets!

 • 8.andrew.jpg
  8. Andrew Johnson

  Vergezeld van zwoele harpmuziek brengt Andrew Johnson je met zijn bronzen stem en Schotse accent tot totale ontspanning. Luister elke dag (niet tijdens het autorijden!) naar Relax, Confi dence of ’s avonds laat naar Deep Sleep en volgens Johnson ben je drie weken later een ander mens.
  Platform: Apple, Android, Windows Phone
  Kost: Verschilt per app, maximaal € 3.

 • 9.shazam.jpg
  9. Shazam

  Shazam is al jaren dé app om muziek te herkennen. Eind mei kwam een nieuwe versie uit, die ook tv-programma’s en fi lms kan herkennen en taggen. Ook is het mogelijk om de app de hele dag op de achtergrond te laten draaien, waardoor je automatisch een soort muzikaal dagboek creëert. Handig!
  Platform: Apple, Android, Blackberry, Windows Phone
  Kost: De light-versies zijn gratis.


 • 10.limelight1.jpg
  10. Limelight

  Filmliefhebber? Check dan deze app om je filmsmaak en –collectie te delen met anderen. Gekeken fi lms kun je sterren geven, tips van anderen kun je op een ‘nog kijken’-lijstje opslaan. De fi lm-info is up to date, en van veel films kun je in de app de trailer kijken.
  Platform:
  Apple. Kost: € 1,79


Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg