RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Frank van Lonkhuyzen | Fotografie: Getty Images

Banner-cloud.png

Wat is cloudcomputing?

Cloud computing houdt in dat je data niet meer lokaal op je computer staan, maar dat je ze uit de lucht plukt wanneer je ze nodig hebt. Maar zijn ze wel veilig, daar in die wolk?

Wat is eigenlijk ‘de cloud’?
De cloud is overal en voor velen inmiddels onmisbaar. Je kunt er adressen, foto’s, boeken en muziek in bewaren en al je data vanaf diverse apparaten raadplegen. Handig: wanneer je een adres intikt op je computer staan even later de gegevens ook in je telefoon. De cloud is praktisch, interactief en groter dan de grootste harde schijf die ooit in je computer zou passen.

Hoe ontstond de cloud?
Na de eeuwwisseling kregen bedrijven als Google, Apple en Microsoft zo’n enorme hoeveelheid mails, muziek en andere data te verstouwen, dat die lang niet meer allemaal op één server paste. De oplossing: cloud computing. Geen apparaten en vaste lijnen meer, maar een samenspel van hardware en diensten met als gemeenschappelijke deler: het internet. Zolang je verbonden bent met het netwerk zijn de data in de cloud beschikbaar. Die staan niet allemaal meer lokaal op je eigen computer, maar vliegen rond als een zwerm vogels in de mist. Je weet niet precies waar ze zijn, maar wel dat ze er zijn. En als je ze nodig hebt, pluk je ze uit de lucht. Daarom heet de cloud de cloud.

Wat kun je met de cloud doen?
Muziek in de cloud, films via de cloud en online cloudsoftware. The sky is the limit. Een greep uit de bekendste diensten. Dropbox en OneDrive (opslag), WeTransfer (transport), Google en iCloud (synchronisatie), Crashplan (back-up), Spotify en iTunes (muziek), Netflix, YouTube, Uitzending Gemist (films en tv), Google Apps en Office 365 (kantoor-software).

Wat zijn de zonnige kanten van de cloud?
Het gebruik van clouddiensten levert allerlei voordelen op. E-mail en adressen komen via server push direct in je computer en telefoon terecht. Via Dropbox kun je overal bij je documenten en foto’s. iCloud houdt bij welke films en muziek je aangeschaft hebt. Wordt je telefoon gestolen of koop je een nieuwe iPad dan heb je direct weer toegang tot de titels waarvoor je al hebt betaald. Via Spotify beschik je over een grotere muziekcollectie dan je ooit zelf zou kunnen aanleggen. En maak je gebruik van online cloudsoftware, dan hoef je nooit meer updates te downloaden. Dat wordt geregeld in de cloud. Wat zijn de duistere kanten van de cloud?
Je belangrijke data toevertouwen aan een van de grote clouddiensten is over het algemeen geen probleem, maar spring niet blindelings in de wolk. Sommige bedrijven maken het met opzet ingewikkeld om de dienst of het product van de concurrent te gaan gebruiken. Als gebruiker van Hotmail kun je je berichten niet exporteren, niet doorsturen en alleen benaderen via een Microsoft-protocol. Dan zit je vast: vendor lock-in heet dat. Als je naar een andere aanbieder wil, kun je niet meer weg. Nu begrijp je ineens waarom dat account ‘gratis’ is.

Hoe veilig is de cloud?
Je maakt gebruik van een clouddienst via een inlognaam en wachtwoord. Dat is geen waterdichte beveiliging. Digitale spionnen kunnen overal bij. Zelfs bij de mobiele telefoon van Angela Merkel. In september 2014 bleek dat naaktfoto’s van enkele Amerikaanse celebrities waren uitgelekt via iCloud. Apple gaf toe dat er iemand zonder toestemming accounts was binnengedrongen en raadde gebruikers aan sterkere wachtwoorden te kiezen. Zolang je geen celebrity bent, zit je waarschijnlijk veilig en misschien zijn de sterren onvoorzichtig omgegaan met hun accountgegevens. Hoe dan ook: derden hebben toegang gekregen tot beveiligde accounts en dat is geen prettig idee.

Heb je nog andere opslagruimte dan de cloud nodig?
Ja. Geen enkele harde schijf heeft het eeuwige leven. Bovendien is het raadzaam om niet alles in de cloud te bewaren. Maak gerust gebruik van de handige mogelijkheden van cloudsoftware, maar vertrouw er niet voor 100% op. Wacht niet op een schandaal of een cloud- bedrijf dat failliet is gegaan, maar neem zelf verantwoordelijkheid voor je belangrijke bestanden: sluit een externe harde schijf aan op je computer en zorg voor werkende back-upsoftware (Time Machine, Windows Back-up). +
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg