RADAR+ Online

Word Abonnee

strijken.jpg

De kunst van het strijken

Poetsvrouw Diet kon het zich eigenlijk niet voorstellen, maar wat blijkt: hele volks­stammen strijken. Zelf zag ze het tot voor kort als een noodzakelijk kwaad. Tot ze ontdekte hoe lekker het is om je onder een vers gestreken dekbedhoes in bed te vlijen.

 

1Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_

Vind je strijken leuk? Of juist stomvervelend? Of heb je er simpelweg geen tijd voor? Tot mijn verbazing vinden veel mensen strijken fijn. Enkele citaten uit gevoerde gesprekjes over strijken: ‘Het is lekker warm aan je handen’, ‘Ik word er rustig van’, ‘Mijn kleren gaan er lekker van ruiken’.
Eerlijk gezegd heb ik lange tijd gedacht dat strijken iets was voor oudere generaties, die ooit heel goed leerden hoe je precies een overhemd moet strijken en nog weten dat er een volgorde is waarin je de strijk wegwerkt. Ik dacht ook dat in onze overvolle levens zo veel zaken in de knel komen, dat de meesten strijken bestempelen als niet-urgent en het dus niet doen. Die gedachten blijken niet te kloppen. Hele volksstammen strijken. Drukke, moderne mensen met volle agenda’s. Ze strijken niet alleen hun overhemden of blouses, nee, ze strijken álles. Zelfs T-shirts van de kinderen, theedoeken en dekbedhoezen. Daar keek ik van op.
Zelf beschouwde ik strijken tot voorkort als een noodzakelijk kwaad en begon ik er alleen aan bij kledingstukken die er zonder strijken totaal ondraagbaar uitzien. In de praktijk waren dat vooral zomerjurken en -broeken, merkwaardig genoeg komen winterbroeken vaak heel toonbaar uit de was. Toch ben ik op een gegeven moment mijn dekbedhoezen en slopen gaan strijken. Waarom ook alweer? Het was rond de tijd dat ik ook weer mijn bed echt ging opmaken zodat ik ‘s avonds in een aangenaam ogend, lekker opgeruimd, fris nest stapte. Gestreken hoezen en slopen ruiken lekker. Aangezien ik nogal ongeduldig van aard ben, moeten het wel rechttoe rechtaan dekbedhoezen en slopen zijn, en dus heel makkelijk te strijken. Ik weet niet of ik er anders aan zou beginnen. Bij mijn zomerjurken strijk ik toch best vaak een vouwtje mee of vergeet ik een stukje stof rondom de knopen. Dat vind ik niet erg, er zijn kwalijker zaken en bovendien lopen de meeste mensen er zo bij. Of erger. Maar het belangrijkste: ik merkte dat strijken inderdaad ontspannend en kalmerend werkt, zeker voor een druk hoofd als het mijne. Na een uurtje regelmatige armbewegingen, de verse geur van warm textiel en de transformatie meemaken van frommelige stof tot glad goed ben ik hartstikke zen.

TIPS
•    Laat je was niet in de droger zitten en gooi ’m erna niet op een hoop.  
•    Vouw grote lappen als dekbedhoezen dubbel of in vieren. Pas op dat je de vouwen er niet in strijkt.
•    Niet elke stof kan tegen hoge temperaturen. Controleer het etiket voor de juiste instelling van je strijkbout.
•    Overhemden strijken is best moeilijk. Doe eerst de boord, dan de schouders, daarna de mouwen. Manchetten strijk je aan de binnenkant: pas op, ze moeten rond blijven, dus strijk ze niet plat­. Als laatste strijk je rug- en zijpanden.
•    Keer donkere kleding binnenste­buiten voor je die gaat strijken.
•    Zo pers je een broek: leg ’m strak op de strijkplank, liefst nog vochtig. Leg er een natte doek over en druk zachtjes met de strijkbout. Aan de pijpen ophangen en laten drogen.
•    Mijn geheime tip voor wie geen tijd heeft om te strijken: strijk de was terwijl je hem opvouwt snel even met je handen. Je krijgt er heel acceptabele resultaten mee. Het kan overal, op de vloer, op het bed, zelfs in de lucht als het moet. Alleen jammer dat het niet lekker warm is. Een andere snelle methode: stop gekreukelde kleren heel even in de droger.