RADAR+ Online

Word Abonnee

Teks:t Niki Rap | Fotografie: Getty Images, iStockphoto

BA_Schoonmaken_lui.png

Slim schoonmaken

Pak het slim aan en leef volgens het clean as you go principe. Heb je altijd een blinkend en opgeruimd huis. 

agenda

Overal bergen lego, stapels kranten, hoopjes kleren, een smoezelige wc en een aanrecht waarop een bom lijkt ontploft. Herkenbaar? Dan heb je, zeker nu het voorjaar nadert, misschien de neiging de mouwen op te stropen, een schort voor te knopen en ongenadig te gaan ruimen en poetsen. Prima uiteraard. Maar ook behoorlijk vermoeiend en lastig vol te houden. Want uit die boekenkast die hoognodig uitgemest moet worden, komen ineens weemoedig stemmende babyalbums en hongerig makende kookboeken tevoorschijn. Is er zo weer een middag verkeken. Gelukkig kan het ook anders en vooral veel sneller als je overgaat op de clean as you go-modus, oftewel: alles meteen na gebruik schoonmaken en achter je kont opruimen. Ja, dat is even omschakelen. Maar als je ’t slim aanpakt kost het je maar een paar minuten per dag extra, terwijl het enorm veel ergernis scheelt – én urenlang gezeul en gebeul met emmers sop en XL vuilniszakken.

 

Eerlijk is eerlijk: om succesvol over te stappen op zo’n ‘lui’ huishouden, zijn wat aanpassingen nodig. Belangrijkste voorwaarde is dat zoveel mogelijk dingen een vaste plek hebben, van de afstandsbediening tot post en sleutels. Want alleen als je weet waar die bos hoort, kun je ’m ook daadwerkelijk direct opbergen. Oké, het is te optimistisch om te denken dat je daarmee van alle zooi af bent, omdat er toch altijd van alles blijft rondslingeren. Maar ook daarvoor is een simpele oplossing: opbergbakken, -manden of -dozen. Die zet je op een centrale plek en categoriseer ze per etage, kamer of gezinslid. Je gooit er alle troep in die in de weg ligt; en één keer per dag ruim je de bakken leeg. Of je laat dat doen. Sowieso een handige zet om de hele familie te betrekken bij deze nieuwe manier van schoonhouden. Kleine kinderen worden blij van een veger en blik en grotere kun je belonen. Bovendien is gezamenlijke inzet perfect voor de bonding én dat immer op bezoek berekende huis komt razendsnel in zicht.

>>Oké, here we (clean as we) go, met ter inspiratie tips in de vorm van een dagrooster:
ONDER DE DOUCHE

datum indiening: wo 07 mei 2014, 16:17

NIEUWE GEWOONTE
Zorg dat er voortaan altijd een trekker en een microvezeldoekje voor het grijpen liggen.

VANZELF SCHOON
Haal na het douchen standaard een trekker over de muren en droog de kraan en douchekop met het microvezeldoekje. Zo blijft er veel minder snel kalk achter. Toch witte strepen? Stap onder de douche en laat de stoom het vuil alvast losweken. Als je klaar bent, behandel je de douche met antikalkspray (goed ventileren!) en laat dat inwerken terwijl je je afdroogt. Na een paar minuten spoel je alles met water na. Scheerschuim- en tandpastaspetters wrijf je voortaan meteen met een microvezeldoekje van de spiegel en de wastafel. Nog sneller: poets en droog de boel met je handdoek die daarna in de was gaat. De wc speedcleant zichzelf: haal voor het douchen een nat doekje over de bril, spuit reiniger in de pot, laat de borstel erin weken en trek door als je uitgedoucht bent. Over die borstel gesproken: leer jezelf en de rest van het gezin de pot te borstelen zodra die vies is.

_07.30.png
Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.