RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst Marlies Hanse fotografie Annemarijne Bax

_Annemarijne-Bax-039---RADAR_Lara.jpg

We zijn weer thuis deel 3

Na 4 jaar voelde Lara (27) zich niet meer thuis in Berlijn. Sinds een paar weken woont ze daarom weer in Nederland, samen met haar Israëlische man Idan (31).

Lara: ‘Na mijn studietijd in Amsterdam en Taiwan voelde ik er niet veel voor om in Nederland te gaan werken. Avontuur, daar was ik naar op zoek. Ik vertrok op de bonnefooi naar het bruisende Berlijn, waar ik als freelance vertaler aan de slag kon en Idan ontmoette.’ Idan: ‘Ik kwam acht jaar geleden vanuit Israël naar Berlijn, maar ik voelde me door het oorlogsverleden niet thuis in Duitsland.

Met Lara ging ik vaak mee naar Nederland en ik viel direct voor de vriendelijke Nederlanders. Een groot verschil met de vaak stugge, afstandelijke Duitsers.’ Lara: ‘Berlijn is een enorme stad, er zijn continu prikkels en ik vroeg me steeds vaker af of dit wel de plek was waar ik wilde settelen. De sfeer op straat was af en toe grimmig en ik werd niet gelukkig van de hiërarchische werkcultuur.’ Idan: ‘Toen het onmogelijk bleek om een betaalbare woning in een rustiger gedeelte van Berlijn te vinden, wisten we dat het tijd werd om naar Nederland te gaan. Als muziekproducer kan ik overal werken. Sinds een paar weken wonen we bij Lara’s ouders in Limburg en gaan we van hieruit ons leven weer opbouwen.’ Lara: ‘Heerlijk om meer rust en natuur om ons heen te hebben. Ik kijk ernaar uit om weer samen te werken met Nederlanders. Grappig, ik ben uiteindelijk toch veel Nederlandser dan ik ooit heb gedacht.’
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png