RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts | Fotografie: Getty Images, iStockphoto

GettyImages-575619303.jpg

We willen een weekje weg

De zomervakantie lijkt alweer lang geleden. Lekker even weg dus, deze herfst. Het wordt een actief weekje. Fietsen, wandelen, zeilen. Het grote voordeel: het is nu goedkoop en rustig.

Pieterpadvakantie

Spanje heeft de Pyreneeën, maar wij hebben het Pieterpad. Het loopt van Pieterburen aan de Groningse waddenkust - je kan je vakantie aftrappen met wadlopen - naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Wil je het hele pad lopen (zo’n 492 kilometer) dan ben je wel een dag of 28 onderweg. De meeste mensen lopen dus een etappe. De herfst is het ideale seizoen voor een debuut of een vervolg. Al die tinten roodbruin, het frisse maar nog niet te koude weer: heerlijk voor een paar uur wandelen per dag, en ‘s avonds speel je spelletjes of lees je een boek (het liefst natuurlijk bij de haard). Op pieterpad.nl lees je alles over de route, pleisterplaatsen en accommodatie. Zo stel je zelf je vakantie samen. Let wel: je draagt dan je eigen bagage. Geef je dat liever uit handen? Via eigenwijzereizen.nl boek je vanaf € 370 een vakantie van 3, 5, 6 of 27 nachten op basis van half pension, met leuke hotelletjes onderweg. Je bagage wordt vervoerd, dus geen gesleep met zware rugtassen. Ben je benieuwd naar tips en ervaringsverhalen van Pieterpadlopers, kijk dan eens op Facebook (zoek op Pieterpad). Daar kun je ook lezen hoe de wandelaars de weg vinden: het merendeel heeft genoeg aan de bewegwijzering en het Pieterpadboekje. Een enkeling gebruikt daarbij nog een wandelapp, voor de zekerheid. Wil je een verslag en foto’s van Pieterpadlopers bekijken? Check de Facebookpagina ‘Geo en Wilma lopen het Pieterpad’.

 

Wandeltip

Navigeer je met je smartphone, zorg dan voor een powerpack (waarmee je een lege batterij onderweg oplaadt). Via wandelnet.nl kun je een route downloaden.

 

Eilandhoppen

Naast het Pieterpad hebben wij natuurlijk de Waddeneilanden. Ook die lenen zich voor een herfst-verkenning. Vanaf € 410 per persoon wandel (of fiets) je met SNP Natuurreizen (snp.nl) over de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling tijdens een zesdaagse vakantie. Je slaapt in hotels, en lunch en diner zijn inbegrepen. De dagelijkse wandeltocht is maximaal 20 kilometer. 

 

Waddentip

Wil je je tijdens de reis verdiepen in de geschiedenis van de Wadden? Lees dan onderweg het gelijknamige boek van Mathijs Deen (€ 12,50, bij uitgeverij
Thomas Rap).

 

Liever zeilen?

Wil je liever zeilen langs de waddeneilanden én ben je alleenstaand of alleengaand? Ga dan eilandhoppen met Dynamic Holland! De groep bestaat uit mannen en vrouwen vanaf 25 jaar. Zoals Lenie (52), die verslag doet op de site dynamicholland.nl: ‘Het schip was fantastisch, heel luxe en mooi ingericht. De bemanning gastvrij en vrolijk. We hebben alle weertypen gehad tijdens het zeilen. Geweldig!’
Tijdens de reis helpt iedereen actief mee, maar je hoeft geen ervaren zeiler te zijn. Er is geen strak programma dus voldoende vrijheid om te doen wat je leuk vindt. Dirk (60) schrijft op de site: ‘We waren er maar druk mee: zeilen, spelletjes, eten en drinken, feesten en naar de kroeg aan wal. Fijn dat we op Terschelling een fiets hadden en alle tijd om er gebruik van te maken.’ Na het aanmeren in de havens kun je er trouwens ook wandelend op uit. Kosten?
€ 725, all inclusive. 

 

Fietsen op Formentera

Heb je de Nederlandse wadden al gezien? Of vind je het er te koud? Doe dan eens gek en ga in de nazomer of herfst naar het Spaanse eiland Formentera. Je vliegt (in 2,5 uur) voor naseizoensprijzen naar Ibiza, en neemt daar de boot. In het naseizoen is het er heerlijk rustig, veel goedkoper dan in de zomer en de temperatuur is nog steeds aangenaam: zo’n 23 graden. Meer info over het eiland: debalearen.nl/formentera. Fietsverhuur is direct bij aankomst in de haven.

 

Rondje op de e-bike

Geen zin in Nederlandse tegenwind? Tegenwoordig huur je desgewenst bij bijna alle georganiseerde fietsvakanties een elektrische fiets. Bovendien wordt je bagage voor je vervoerd, dus hoef je niet de straat op als een pakezel. Wat dacht je van een fietsvakantie rondom Amsterdam? Druk en vies? Nee hoor, onder de rook van ‘s werelds bekendste fietsstad liggen de schattigste dorpjes in landelijke sferen. En ‘s avonds geniet je van de voordelen van de stad. Ook Haarlem ligt naast de deur - waar het heerlijk shoppen is (neem dan toch maar die fietstassen mee!). Voor een kleine € 300 ben je vier dagen onder de pannen, check eigenwijzereizen.nl. Ook een aanrader: een fietsvakantie rondom het IJsselmeer. Je kan een gedeelte doen, of echt de Grand Tour: in tien dagen fiets je helemaal rondom. Op de overzichtelijke site zuiderzeecycling.nl lees je er alles over. Ook de organisatie SNP Natuurreizen organiseert onder andere mooie fietsvakanties. Zoals vier dagen lang het tweestromenland in Drenthe verkennen, en onderweg slapen in bed & breakfasts (vanaf € 254 pp, exclusief eten en heen- en terugreis). 

 

Fietstip

Wil je liever zelf een fietsvakantie organiseren?
Via anwb.nl kun je de mooiste fietsroutes down­loaden. Het is handig om een standplaats te kiezen van waaruit je steeds dagtochten maakt. 

 

Logeertip

Stippel je je eigen tocht uit? Zorg dan voor goede fietstassen en word lid van Vrienden op de Fiets (vriendenopdefiets.nl). Dan slaap je elke nacht bij particulieren op de route. 

 

Yoga = rust

Yoga is de perfecte manier om actief tot rust te komen. Bijvoorbeeld tijdens een lang weekend in Zeeland via yogaonline.nl. Je slaapt in een heerlijk huis waar je de keuken en zitkamer deelt, maar wel een eigen slaapkamer hebt. Er is een binnenzwembad, een sauna en een tennisbaan. Belangrijker nog: je bent in handen van een ervaren yogadocent die jou de (eerste?) yogakneepjes bijbrengt. Kosten voor een lang weekend (twee nachten): vanaf € 395. Ook met de organisatie Puur&Kuur kun je yoga- en/of mindfulness-minivakanties boeken waarvoor je de grens niet over hoeft. Bijvoorbeeld op het landgoed de Holtweijde in Twente, waar een ervaren yogalerares lesgeeft en waar je ook veel vrije tijd hebt om te tennissen, wandelen, of relaxen in het wellnesscentrum. Vanaf € 399 voor drie nachten.

 

Gezonde leefstijl leren 

Geen zin om tot 1 januari te wachten met je goede voornemens? Sterker nog: zou je willen dat je je nooit meer iets hoeft voor te nemen? Probeer dan een meerdaagse bootcampvakantie in de herfst via the-bootclub.com (vanaf € 289). Er zijn vakanties voor alle leeftijden en niveaus van fitheid. Wees gerust, je ligt geen acht uur per dag in een modderige hindernisbaan. Wel heb je drie tot vijf sportlessen per dag, van boksles tot wandelen, van bootcamptraining tot ochtendsport in het bos. Er is verder veel aandacht voor het levenslang volhouden van een gezonde leefstijl: genoeg bewegen en gezond eten.

 

Met de bus naar Zwitserland

Wil je wel de grens over, maar heb je geen zin om zelf te rijden, te vliegen of de boel te organiseren? Neem dan een directe bus van Arnhem naar Zwitserland, en vier een nazomer- of herfstvakantie in hotel Val Sinestra, een prachtig oud kuuroord gerund door Nederlanders. Val Sinestra heeft de sfeer van een jeugdherberg, met de grandeur van de jaren twintig. Vanuit het kuuroord - het ligt prachtig op de top van een berg - maak je op eigen houtje de mooiste (korte en lange) wandelingen of je neemt deel aan georganiseerde excursies. Maar je kunt ook urenlang lekker lezen in de lounge, spelletjes spelen in de kroeg, of relaxen in de wellnessbaden in het nabijgelegen Scuol. De maaltijden (volpension, je mag een lunchpakket meenemen) zijn eenvoudig en smakelijk. Er worden ook diverse themaweken georganiseerd. Deze herfst kun je er tekenen en schilderen, er zijn geologieweken, seniorenweken, fotografieweken, yogaweken, mindfulnessweken en filosofieweken. En heb je weleens gehoord van qi gong? Dat is Chinese levenskunst. Ook daarvoor kun je deze herfst in Val Sinestra terecht. Alle
info en prijzen - ook van de busreis - vind je op valsinestra.ch.+
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.