RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Schrijfbedrijf Mevrouw van Dale | Fotografie: iStockphoto

58---lissabon.jpg

Lissabon

Het is ondoenlijk om niet in vervoering te raken van Lissabon. Het heeft een beeldschoon oud centrum en het uitgestrekte strand is altijd vlakbij. En het is er stukken goedkoper dan zo’n beetje elke andere Europese bestemming. Dit zijn de 10 beste budgettips. 

1. Ben je een kunst- en cultuurfan? 

Op naar Belém. Het Mosteiro dos Jerónimos (of Hiëronymietenklooster) ligt aan de oevers van de brede rivier de Taag. Ga vroeg, voor de bussen met Japanse toeristen arriveren en geef je over aan de serene sfeer in het prachtige gebouw. Klaar? Neem een koffie met Pastéis de Belém (de Sachertorte van Lissabon) bij het Antiqua Confeitaria de Belém en loop de brug over de rivier naar de Toren van Belém. Dit oude fort is indrukwekkend; geniet bovenop met de wind door je haar van het uitzicht. In Belém zitten veel voordelige lunchrestaurants.

 

2. Borrelen met tapas

Chiado is de intellectuele wijk; boekhandels, ­theaters, grote pleinen, chique winkels maar ook kleine artistieke zaakjes. Loop met een ijsje in je hand door naar Bairro Alto, de oudste wijk van de stad. De smalle steegjes lopen flink omhoog; overdag is het hier braaf en rustig, ’s avonds staan de bezoekers van alle kroegjes op straat en vieren het leven. Ook hier wemelt het van de goedkope restaurantjes.

 

3. Dwalen door de tijd

In de drie kleine wijken Alfama, Castelo en Graça is het of je in de middeleeuwen bent beland. Smalle schilderachtige straatjes met scheve huisjes, oude sloffende vrouwtjes, de was hangt boven de straat. Verlies jezelf en dool een paar uur rond. Vergeet het Moorse Castelo de Sao Jorge niet, een van de mooiste kastelen van Europa.

 

4. Shoppen en bijkomen

Moeie voeten? In de wijken Baixa en Rosso kun je bijkomen, want hier zijn de straten lekker plat. Statige lanen, mooie pleinen en heel veel terrassen. Voor iedereen met shoplust: hier zitten de inter­nationale ketens maar ook authentieke winkels met handgemaakte producten. Of neem plaats op een terras of een bankje en kijk naar wat zoal langs paradeert: straattheater op zich!  

 

5. Voor de nodige geschiedenis

Geen zin in een ellenlang geschiedenisverhaal van een gids? Aan het Praça do Comércio-plein, met uitzicht op de Taag zit het Lisboa Story Center. In dit sympathieke, interactieve ‘museum’ zie je in ongeveer een uur de hele geschiedenis van de stad. Sla vooral hun ‘aardbevingskamer’ niet over. 

 

6. Sintra is een hele dag waard

Ten noorden van Lissabon ligt het prachtige ­Nationaal Park Sintra (staat op de UNESCO ­Werelderfgoedlijst). Hier woonden vroeger de ­prinsen en edelen. Maak er een dagje van en loop langs de oude paleizen met hun weelderige ­tuinen. Bezoek ook Castelos dos Mouros, een Moors ­kasteel uit de achtste eeuw, dat op de hoogste berg van Sintra ligt. Loop de oude dikke kasteelmuur helemaal af en waan je in de riddertijd.

 

7. Kom op een bankje zitten

Liever niet de stad uit, maar wel neerstrijken in de natuur? Het gratis toegankelijke Parque Eduardo VII is het grootste park van Lissabon en geeft een geweldig uitzicht over de stad. Ga rondwandelen of gewoon op een bankje zitten en kijk om je heen. 

 

8. Eco-tour 

Boek een Eco Tuk Tour. Milieuvriendelijker, stiller en frisser dan zo’n pruttelende benzinebrommertaxi. De chauffeurs zijn aardig en sturen hun bolide vaardig door de smalle straatjes, het lijkt of ze iedereen kennen, ze groeten voortdurend de mensen op straat. ecotuktours.com.

 

9. Het lekkerst eet je op een plastic stoel

Vaak hebben de eenvoudige eethuisjes de kunst van de traditionele keuken het best onder de knie en zijn de prijzen helemaal prima. In de oude wijken Barrio Alto en Alfama is er een groot aanbod van goede, betaalbare restaurants. Veel restaurants in Lissabon bieden een ‘ementa turistica’ aan, een toeristenmenu dat bestaat uit een voordelig driegangenmenu. Ook vindt in Lissabon de ­‘restaurantweek’ plaats, meestal in september en mei. Tijdens deze week kun je voor een spotprijs dineren in de meest gerenommeerde restaurants. 

  

10. En nu gaan we naar het strand

Cascais, een voormalig vissersdorpje dat is uitgegroeid tot een charmante badplaats, ligt een half uurtje verwijderd van het oude centrum Lissabon. Neem de trein, dat is snel en goedkoop; een kaartje naar Cascais en naar Estoril, een andere fijne badplaats, kost maar een paar euro. De treinen rijden vanaf station Cais do Sodré. De badplaats Costa da Caparica heeft meer dan 30 kilometer aan zandstranden en ligt maar 19 kilometer van het centrum van Lissabon. Vanuit het centrum van Lissabon gaat er een bus naar Costa da Caparica. 
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_04.png