RADAR+ Online

Word Abonnee

Diet Groothuis

Diet-azijn.jpg

Wat zwermt daar?

Groothuis,Diet-NIEUW-(Jelmer-de-Haas)

Diet Groothuis werkt als journalist en columnist, schrijft gedichten en geeft poëzieworkshops. Met het ongekend populaire Het Grote Poetsboek maakte ze poetsen hip. In het beste geval word je er rustig van.

Na twee weken vakantie kom ik thuis in een huis vergeven van fruitvliegen. Waar komen ze vandaan? Met speur­ogen die een drugshond van de politie niet zouden misstaan ga ik mijn keuken door. Kruip op mijn knieën onder de keukentafel en inspecteer de smalle ruimte tussen aanrecht en fornuis, daar waar de stofzuigerslang net niet tussen past. Er liggen allerlei soorten kruimels. Heel veel kruimels. Goede kans dat de fruitvliegen die uiterst aan­genaam vonden en zich van hieruit door de ruimte hebben verspreid. Ik ga op zoek naar de radiator­borstel. Die past precies in die ­nauwe spleet en ik veeg tot alle kruimels verdwenen zijn. Diepe zucht. Dan is het nu tijd voor het David en Goliath-duel. Van vorige keren herinner me de meest ­vreselijke probeersels, variërend van haarlak tot glassex, van gif tot sinaas­appel met kruidnagel, van een bodempje witte wijn tot bakjes appelsap met afwasmiddel en azijn. Op de middelbare school werden proeven gedaan met fruitvliegen. We discussieerden destijds eindeloos over dierproeven en ik ­weigerde mee te doen met die fruitvlieg­proeven. Dat gaf een heel gedoe. Ik kan me niet herinneren dat ik fruitvliegjes toen niet vies vond, het was meer iets principieels. Geen idee of ze nog steeds gebruikt worden om middelbare scholieren rijp te stomen voor de wetenschap, maar die zwerm fruitvliegen in mijn keuken bevalt me helemaal niet. Mijn keuken is naar menselijke maatstaven tamelijk schoon. Maar de minieme beestjes hebben weinig nodig, dus het kleinste beetje vuil houdt enorme hoeveelheden vliegjes in leven. Dat maakt de strijd ongelijk. Bovendien zijn ze uitermate honkvast; als je ze eenmaal hebt raak je ze moeilijk weer kwijt.

De strijd begint
Aangezien ik er toch vanaf wil betekent dat – dubbele zucht – het aanrechtblad plus gootsteen met groene zeep schrobben, de buitenkant van alle keukenkastjes en keukenplankjes flink poetsen, de waterkoker plus het koffiezetapparaat aanzetten met azijn erin en daarna nog een keer met schoon water, gebruikte koffiepads weggooien, alle kruimels uit de broodrooster schudden en de buiten­kant stevig afnemen met heet water en groene zeep, de theepot vanbinnen en -buiten boenen, een dot soda door de afvoer ­gooien met een liter kokend water erachter­aan, het groenbakje op het aanrecht buiten zetten en het daar de rest van de zomer laten staan. Alles wat eetbaar is en niet in een pakje, doosje of potje zit in de ijskast leggen of weggooien, de vuilnisbak legen en van binnen en -buiten ­poetsen met groene zeep – vooral die vieze richeltjes en de binnenkant van het deksel – en daarna een schone zak erin. De oven vanbinnen en -buiten poetsen, het fornuis goed schoonmaken, de vloer flink dweilen, deurhandels en richels met een poetsdoek afnemen, keukentafel, fruitschaal en stoelen afnemen.

Ben ik nog iets vergeten?
Buiten is ook de gft-kliko vergeven van de fruitvliegen. Bah, echt bah. Die bak mag ’s zomers eens per week aan de straat. Een deel van het groenafval kan op de composthoop, die is fruitvlieg- en stankvrij, zo lang je er geen citrus resten, gekookt voedsel of oud brood opgooit tenminste. Ten slotte zet ik op strategische plaatsen bakjes met een derde appelsap, een derde afwasmiddel en een derde azijn. Nu afwachten wie er heeft gewonnen, David of Goliath. Ben ik trouwens David of Goliath?

poetsboek---groothuizen Diet Groothuis schreef
Het Grote Poetsboek,
onmisbaar in elk huis­houden.
Atlas Contact, € 19,99Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg