RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: mylagriese.nl fotografie: fotolemaire.nl

Radar_0077.jpg

Keukengeluk

Tips & trucs voor keukengeluk

Beetje kliederen
De hoge zuurgraad van ketchup (3,85 pH voor wie het interesseert) maakt dat het een ideaal middeltje is voor het reinigen van koper en zilver. Het breekt de koolstof af dat op het metaal zit aangekoekt. Ketchup reageert op de aanslag en oxideert het. Smeer de onderkant van de pan flink in met ketchup en laat een halfuur intrekken. Spoel daarna af en de bruine laag is verdwenen. Kijk uit bij zilver, ketchup kan krassen achterlaten als je het te lang laat inwerken!

Hang ze op
Klem gedroogde kruiden tussen een broekhanger en hang ‘m op aan een haakje. Tada: handig en reuze decoratief kruidenrek.

Klaar ben je 
Je moet een boel cherrytomaatjes snijden en daar heb je geen zin in. Of misschien heb je last van de gewrichten in je handen en lukt zo’n klusje maar met moeite. De oplossing: klem ze tussen twee onderzetters of deksels en snijd ze in één keer allemaal doormidden. 

De pieper heeft het graag een beetje koud 
De meest ideale temperatuur om aardappelen te bewaren is tussen de 4 en 10 graden. Uitlopers of spruiten ontstaan doordat de aardappel te lang en/of te warm is bewaard. Leg wat appels tussen de aardappelen, dat stelt het uitlopen uit.

Niet huilen 
Tranende ogen bij het snijden van een ui voorkom je door een vlijmscherp mes te gebruiken. Dat glijdt beter door de cellen waardoor er minder kneuzingen ontstaan, daardoor komen er minder enzymen vrij. Lesje scheikunde: je kunt die vrijgekomen enzymen (gassen) onschadelijk maken met zuren. Druppel wat azijn op de snijplank. Het zuur neutraliseert de enzymen.

 

Het zijn zulke goede vrienden
Appel zorgt dat aardappel
minder snel uitloopt 
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png