Radar+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sarah-Mie Luyckx | Fotografie: Bonnita Postma

zwammen.jpg

Nieuw ondernemen: Zwammen op drab

Jaarlijks gooien we miljoenen kilo’s koffieprut weg. Stom, want je kunt er prima oesterzwammen op kweken. Mark Slegers van RotterZwam doet dat in het voor­malige Rotterdamse zwemparadijs Tropicana. 

Hoe kom je op zo’n idee?

‘Ik stuitte op het boek Blauwe Economie van Gunter Pauli. Pauli, lid van de Club van Rome, stelt daarin dat er geen afval bestaat. En dat bijvoorbeeld koffiedrab een uitstekende voedingsbodem is voor het kweken van paddenstoelen. Een heel interessant gegeven als je bedenkt dat koffie na olie qua financiële waarde de meest verhandelde grondstof ter wereld is, waarvan uiteindelijk 99,8 procent wordt weggegooid.’

 

En toen werd je oesterzwamkweker.

‘Dankzij een internetblog over duurzaamheid kwam ik in contact met Siemen Cox. Hij was me een stapje voor. Oók geïn-

spireerd door het boek van Pauli was hij in de kelder van Tropicana oesterzwammen gaan kweken. Siemen kwam op dat idee toen hij een keer langs de enorme glazen koepel van het failliete zwemparadijs fietste, en bedacht dat het een perfecte stadskas zou zijn.’

 

Hoe gaat het met de oogst?

‘Aan oude kledinghangers hebben we 500 doorzichtige plastic zakken hangen die zijn gevuld met koffiedrab van Rotterdamse bedrijven, en met mycelium, de zwamvlok waaruit de oesterzwammen groeien. Momenteel oogsten we 300 kilo per maand. Die leveren we aan restaurants en supermarkten in Rotterdam; alles binnen een straal van 35 kilometer. Omdat we een duurzaam bedrijf zijn, opereren we zo lokaal mogelijk. Desondanks kunnen we de vraag niet meer aan, en willen we opschalen naar 1000 kilo per maand. Daarvoor hebben we twee investeerders gevonden. Maar verder uitbreiden in Tropicana is niet ideaal door de hokkerige indeling. Daarom hebben we een afgedankte koelcontainer omgebouwd tot kweek-unit, die aan de andere kant van de stad staat. En we zijn nog op zoek naar een extra locatie.’

 

Loont de paddenstoelen-business
een beetje?

‘Vergeleken bij de traditionele kwekers die in grote hallen met machines werken, valt onze productie in het niet. Zij komen al gauw aan 10.000 kilo per maand. Die grootte is nooit ons doel geweest. Daarom doen we er van alles bij. Zo verkopen we growkits waarmee mensen thuis op hun eigen koffiedik oesterzwammen kunnen kweken. Inmiddels zijn 15.000 ‘aanrecht-agrariërs’ daarmee aan de slag gegaan. Maar het meeste verdienen we met het delen van onze kennis. We geven inspiratiesessies, rondleidingen en workshops. Met het vierdaagse ‘Master Mushroom Program’ hebben we inmiddels veertig ondernemers opgeleid. Die kwamen onder meer uit Chili en Turkije, maar ook uit
Nederland. Zeven van hen zijn hier
inmiddels met het concept begonnen.’

 

Jullie leiden je eigen concurrentie op.

‘RotterZwam ziet concurreren als het nieuwe samenwerken. Ideeën delen heeft een toegevoegde waarde. Door er samen over te praten, ze verder te ontwikkelen, vindt er meer innovatie plaats. Daar worden beide partijen beter van. Bovendien is de taart groot genoeg. Er zijn heel veel mensen te voeden en er is zat koffiedik in de wereld. Alleen al in Rotterdam jaarlijks zes miljoen kilo. Die kunnen we nooit alleen verwerken. Nu belandt het gros van al het gft-afval nog in de verbrandingsovens, terwijl we minder CO2 willen. Daarbij heeft koffieprut een hoge organische complexiteit, waardoor je er veel meer mee kunt doen. Cosmetica en bioplastic maken bijvoorbeeld. Doodzonde dus om niet te recyclen.’

 

RotterZwam innoveert nog even door?

‘Inmiddels hebben we zes medewerkers in dienst voor de productie. Siemen en ik houden ons voornamelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten. Ideeën genoeg; er is zoveel business te genereren uit afval. We zijn BlueCity010 begonnen. Dat is een bedrijfsverzamelplaats voor duurzame innovatieve ondernemers die elkaars reststroom gaan gebruiken. Siemen en ik zijn daarvan de creatief directeuren. 

Waar ik alle tijd vandaan haal? Je plannen niet tot in detail willen uitwerken. Gewoon kijken hoe het uitpakt en op je bek durven gaan.’ +




Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.