RADAR+ Online

Word Abonnee

fotografie: Anneloes Pabbruwee

5IMG_9127_c.jpg

Niet tot het gaatje

Gerhard stelt bewust besparingen uit om een buffer op te bouwen. Daarom staan er nog steeds twee auto’s voor de deur. Kan hij er altijd eentje verkopen als de nood aan de man komt.

De laatste tijd ben ik vooral bezig met het afzwakken van een imago dat ik zelf heb gecreëerd: dat van een vrek die van bezuinigen zijn levensdoel heeft gemaakt. Vaak denken mensen dat ik mijn wc doorspoel met slootwater en theezakjes na gebruik te drogen hang om ze later nog een keer in een kopje te hangen. In werkelijkheid valt er in ons huishouden nog zoveel te besparen dat een budgetcoach hier handenwrijvend aan de slag kan. Mijn uitgever had me er al voor gewaarschuwd dat onze zuinige lifestyle de belangrijkste boodschap van mijn boek Hypotheekvrij! zou overschaduwen. Voor mijzelf was het echter zonneklaar: de broekriem moest worden aangetrokken tot de aflossingsvrije hypotheek tot de laatste cent was afgelost en daarna was het klaar. Het doel heiligde de middelen en niet andersom.

 

Ik ben dus geen consuminderaar van huis uit, maar een consument die besloot om tijdelijk in koopstaking te gaan om zijn huis in bezit te krijgen. Ik ben niet iemand die elk jaar van energie- leverancier of ziektekosten­verzekeraar switcht om geld te besparen en ik ben waarschijnlijk ook een van de weinige Nederlanders die internet, telefonie en tele­visie nog afneemt bij drie verschillende leveranciers. Deels is dat een kwestie van gewoonte en gemakzucht, maar het dient ook een strategisch doel. Zo hebben we, als overblijfsel uit de tijd dat we tweeverdieners waren, nog steeds twee (kleine) auto’s voor de deur staan. Ze worden zelden tegelijk gebruikt. Dat slaat feitelijk nergens op, maar als de nood aan de man komt kan ik makkelijk een mooi bedrag per maand besparen door de mijne op Marktplaats te zetten.

 

Hetzelfde geldt voor de drie papieren kranten waarop we nog steeds geabonneerd zijn. Om vergelijkbare redenen heb ik ook geen abonnement afgesloten bij de allergoedkoopste internetprovider, maar juist bij eentje die de beste service levert en de minste storingen op zijn naam heeft staan. Het kost misschien een tientje extra per maand, maar je bespaart jezelf een heleboel ergernis. Sparen is uitstel van consumptie, maar wat ik doe is het bewust uitstellen van besparingen. Dat fenomeen kom ik in de media nergens tegen, terwijl het een uitstekende manier is om een buffer op te bouwen. Ik ben een ballonvaarder die steeds meer ballast overboord zet, maar die met opzet nog een paar zandzakken achter de hand houdt voor onverwachte situaties. Hoe hoog en droog je ook vliegt, er kan altijd nog een gevaarlijke bergpiek opdoemen. Dat is na al die jaren dus mijn voornaamste conclusie: dat je zuinig moet zijn met bezuinigen en spaarzaam moet omgaan met besparingen. Wie meteen tot het gaatje gaat, verschiet in één keer al zijn munitie en staat met zijn rug tegen de muur. Daarom ben ik een vrek die minstens één keer per maand naar het theater gaat, elke avond een glas wijn bij het eten drinkt en van al zijn favoriete bands alle cd’s in huis wil hebben.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_04.png