RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst Niki Rap

2Naamloos-1.jpg

Haal het beste uit je geld

Eet minder vlees, meld je aan bij weggeefgroepen op internet en hang zodra de zon het toelaat de was buiten op.

+ €260 opbrengst

MINDER vlees
Minder vlees eten is goed voor je gezondheid en bovendien vermindert de CO2-uitstoot fors als iedereen minder vaak aan de rollades en biefstukken zou gaan. En er is nog een argument om minstens een dag per week vegetarisch te eten: het kan bakken met geld schelen. Invoeren dus, die Meatless Monday, zoals Paul McCartney de vegadag promoot.

Opbrengst
Een voorbeeld voor een gezin van vier personen: voortaan zet je op maandag geen lasagne bolognese, maar groentenlasagne op tafel. De ingrediënten (o.a. buffelmozzarella, bechamel, courgette, paprika, tomatensaus) blijven hetzelfde; je laat alleen het pond biologische rundergehakt weg. Geen zorgen: dankzij die mozzarella blijft er genoeg smaak en voedingswaarde over. Terwijl je wekelijks circa € 5 bespaart. Zo bespaar je uiteindelijk € 260.

+ €106 opbrengst

Pak de trein
Een weekend met de trein naar Groningen om bij vrienden te logeren? Dat loopt in de papieren. Tenzij je geluk hebt en stuit op supergoedkope treinkaartjes bij bijvoorbeeld Blokker of Albert Heijn. Of beter: kijkt op goedkooptreinkaartje.com. Daarop staan alle acties verzameld, van Kruidvat tot de NS zelf. Wat blijkt? Er loopt altijd wel ergens een interessante aanbieding.

Opbrengst
Zonder actiekaartjes heb je in het weekend 2x een enkele reis nodig. In het geval Utrecht-Groningen kost dat € 49,40. Met een actie­weekend­kaart reis je vaak voor € 13,99 op en neer. Bij een driejaarlijks bezoek aan het noorden spaar je zo € 106,23 uit.

+ €314 opbrengst

Gratis uitzet
Thuiskantoor omtoveren tot logeerkamer? Kind dat op kamers gaat? Typ op Facebook ‘gratis ophalen’ plus je woonplaats in en er komen vaak verschillende weggeefgroepen op het scherm, met de meest gulle advertenties, van slaapbanken voor niks tot kosteloos op te halen wasmachines. Iets gescoord? Wees aardig en zet zelf ook iets in de groep; de bureaustoel uit de gemetamorfoseerde werkkamer bijvoorbeeld. Ruimt lekker op en zo blijft de freecycling gaande.

Opbrengst
Stel: je vindt een gratis slaapbank, kledingkast en pannenset voor je uitvliegende zoon. Bij Ikea kost een bedbank zo € 179, een simpele klerenkast € 89,95 en vier pannen € 44,95. Kijk aan: € 313,90 in de zak gehouden.

+ €39 opbrengst

Was aan de lijn
Wasdrogers zijn vaak de allerergste energieslurpers in huis. Wil je fors besparen, dan doe je de droger de deur uit. Kun je echt niet zonder, laat dan in elk geval bij mooi weer de was buiten droog wapperen. Is dat ook geen optie, overweeg dan een nieuwe droger aan te schaffen. Oudere modellen kosten zomaar 1 euro per draai, terwijl hightech exemplaren met warmtepomp zo’n 30 cent per keer verbruiken. Die investering haal je er uiteindelijk ruim uit – en voor het milieu levert het direct winst op.

Opbrengst Stel:
je gebruikt de droger zo’n drie keer per week. In plaats daarvan hang je de was voortaan van april tot en met september buiten. Uitgaande van gemiddelde stroomkosten van 50 cent per keer, levert dat jaarlijks 78 x 0,50 = € 39 op. En die lekkere in-de-zon-gedroogde lucht krijg je er voor niks bij.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.