RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Niki Rap

HEADER_BESPAREN.jpg

Alle beetjes helpen, haal het beste uit je geld

Naar muziek luisteren in het gras, aan de wijn onder een strakblauwe hemel en een weekje naar een Grieks strand: het wordt een mooie én goedkope zomer.

Neem de fiets
Toegegeven: verregend op je werk aankomen is niet fijn. En versteend van de kou achter je bureau schuiven ook geen feestelijk vooruitzicht. Maar hoe groot is die kans in de zomer? Pak op mooie droge dagen de fiets in plaats van het openbaar vervoer en je wordt fluitend én topfit rijk.

Opbrengst
Rekenvoorbeeld: je woont op 5 kilometer van je werk. Heen en weer met bus en tram kan je dan € 3,24 per dag kosten. Uitgaande van tweehonderd werkdagen per jaar is dat jaarlijks € 648. Pak je een derde van de tijd de fiets, dan spaar je dus € 216 uit – het milieuvoordeel nog niet eens meegerekend.

± € 216 opbrengst

 

Verruil Zandvoort voor Corfu
Wie geen enorm vakantiebudget heeft, denkt al snel dat het verstandig is om in eigen land te blijven. Maar niets blijkt minder waar. Een snel rondje googelen leert dat het vaak een stuk goedkoper is om naar het buitenland uit te wijken. Heel betaalbare bestemmingen zijn ­bijvoorbeeld Bulgarije en Griekenland. En die zon­garantie krijg je er gratis bij.

Opbrengst
Een vierpersoonshuisje op een bungalowpark in Zandvoort kost in augustus al snel € 1550 per week. En dat terwijl je voor € 1350 zomaar een apparte­ment op 100 meter van het strand in Corfu boekt. Ook voor 7 nachten in augustus, inclusief vliegreis voor vier. Dat is € 200 in de pocket. En dan rekenen we die frappé en moussaka – veel goedkoper dan de (ijs)koffie en patat in het Nederlandse camping­restaurant – niet eens mee.

± € 200 opbrengst

 

Bezoek een festival
Zomertijd, festivaltijd. Maar zo’n dagje bandjes kijken is meestal een fikse aanslag op je budget. Tenzij je eerst even op festivalinfo.nl kijkt. Daarop staat een overzicht van alle festivals in de zomer. Je kunt filteren op maand, genre én gratis toegankelijke festivals. En daarvan blijken er heel veel te zijn.

Opbrengst
Ga je met z’n tweeën bijvoorbeeld naar het gratis Haagse Parkpop (25 juni) in plaats van op zaterdag 17 juni naar Best Kept Secret in Hilvarenbeek, dan scheelt je dat 2 x € 89 =

€ 178. En bezoek je het Jazz Festival in Delft (25-27 augustus) in plaats van op vrijdag 7 juli naar North Sea Jazz te vertrekken, dan houd je 2 tickets à € 87,50 in je zak. Daar kun je een hoop biertjes of broodjes op het terrein voor scoren.

± € 178 opbrengst

 

Spreek in het park af
Weinig lekkerder dan op een zomerdag met vrienden op een terras zitten. Maar al die drankjes en hapjes kunnen aardig in de papieren lopen – het horecalek noemt collega Lara Aerts dat. Terwijl je net zo goed in ’t park kunt ­afspreken. Heb je vaak nog een stuk meer ruimte en ­privacy ook.

Opbrengst
Als je met z’n drieën op een terras borrelt, bestel je al vlug twee witte wijn (à € 3,25) per persoon en bijvoorbeeld een mandje tortillachips met ­guacamole (€ 5) = € 24,50. Koop bij de supermarkt een fles ­Chardonnay (€ 5), tortilla­chips (€ 0,75) en een bakje verse guacamole (€ 3) en je bent € 8,75 kwijt. Verschil: € 15,75. Doe je dit tien keer per zomer, dan spaar je dus € 157,50 uit.

± € 157,50 opbrengst
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_04.png