RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap

1HEADER_BESPAREN.jpg

Besparen? Alle beetjes helpen

Voor niks naar een chique kapsalon, een perzikhuid voor weinig en veel lagere stookkosten zonder verplichte dikke wollen trui: dit is bezuinigen-de-luxe.
bestelonline445

Betaal niet voor de kapper

Wie bang is dat niks uitgeven aan de kapper gelijkstaat aan een treurig bloempotkapsel, heeft het mis. Want je kunt je ook gratis én goed laten knippen. Bied je aan als model bij een kappers­opleiding. Googel ‘gratis kapper + woonplaats’ en er poppen veel mogelijkheden op. Je wordt geknipt door kappers die goed begeleid worden of zelfs al klaar zijn voor hun examen. AIs je meer dan 30 cm van je haar af wilt: laat het kosteloos afknippen en doneer het, zodat er pruiken van gemaakt worden voor patiënten. Op haarwensen.nl vind je een lijst van deelnemende kapsalons.
OPBRENGST: € 400 Stel dat je acht keer per jaar naar de kapper gaat en per knipbeurt € 50 (dat is al snel het tarief van een kwaliteits-coiffeur) neertelt, dan houd je nu € 400 over. Plus een goed gevoel, want je helpt een leerling-kapper of zieke.

 

Stap over op het blauwe blikje

Fijn, zo’n chic potje anti-age crème, maar werkt het echt zoveel beter dan een lik Nivea? Een Engelse vrouw smeerde haar gezicht een maand voor de ene helft in met Nivea en voor de andere helft met de laaiend dure Crème de la Mer (ca. € 160 voor 30 ml). Dermatologen bestudeerden het resultaat en kwamen tot de conclusie dat de Nivea net iets beter scoorde op rimpelvervaging en vochtvoorziening.
OPBRENGST: € 112,26  Stel: je gebruikt zes potjes per jaar. Kost je van La Mer € 960. Voor een blikje Nivea met dezelfde inhoud tel je 6 x € 1,29 neer, € 7,74 op jaarbasis dus. Een exorbitant verschil: € 952,26. Grote kans dat je een minder luxueuze crème gebruikt – laten we zeggen een tube antirimpelcrème van rond de € 20 – maar dan nóg is de bezuiniging fiks: € 112,26. Het testen waard!

 

Draai de verwarming uit

Flink besparen op de gas­rekening en het toch aan­genaam warm houden – het kan echt. En het is kinderlijk eenvoudig: de verwarming niet gebruiken in ruimtes die je zelf niet gebruikt. Denk: de zolder, een leegstaande logeerkamer of de kelder. Daar draai je de radiatorknop voortaan op de vorstvrijstand – want op bevroren leidingen zit je ook niet te wachten. Doe de deuren of het luik van die ruimtes vervolgens goed dicht en je zit er alsnog warmpjes bij.
OPBRENGST: € 260 Door alleen de bewoonde kamers in huis te verwarmen, bespaar je volgens MilieuCentraal 400 kubieke meter gas, wat neerkomt op zo’n € 260 per jaar. En die kun je weer in een vakantie naar de zon steken.

 

Pak uit met Sinterklaas

Het is misschien nog ver weg, maar het kan je veel geld besparen om tijdig over de Sint-begroting na te denken. Het blijkt dat Nederlanders gemiddeld € 75 per persoon uitgeven aan pakjesavond. Drie ideeën om het wat rustiger aan te doen: geef waardebonnen (hit bij pubers: ‘Goed voor een week niet afwassen/afwasmachine in- en uitruimen), ruil speelgoed (kijk op Facebook voor ruilbeurzen of organiseer er zelf een) of koop tweedehands: er zijn zat zo goed als nieuwe spullen te vinden voor een habbekrats.
OPBRENGST: € 150 Helemaal kosteloos cadeaus uitdelen lukt misschien niet, maar het budget halveren moet makkelijk kunnen. Dat betekent dat je met een gezin van vier voortaan geen 4 x € 75 = € 300 uitgeeft, maar op € 150 uitkomt. En je bent nog duurzaam bezig ook.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
INHOUD01_2019.jpg