RADAR+ Online

Word Abonnee

Teks: Katja Keuchenius

GettyImages-450595161F.jpg

10 x een betere wereld

Nog geen goede voornemens voor 2019? Maak dan dit jaar de wereld een klein stukje schoner, gezelliger en duurzamer. Dat kan zonder heel veel moeite. Journalist Katja Keuchenius heeft tien suggesties.

 

promobanner3nummers_0618

1 Ga op vakantie over land

Veel betrokken wereld­burgers die zo duurzaam mogelijk leven, willen één gewoonte ­liever niet ­opgeven: vliegen. Toch ­verbleken bijna al je ‘duurzame’ ­inspanningen als je weer eens in het vliegtuig stapt. Vliegend leg je al snel grote afstanden af en dat gebeurt op een verschrikkelijk lucht ­vervuilende manier. Voor afstanden van boven de vierhonderd kilometer is vliegen drie keer slechter dan de trein. Kortere afstanden zijn per vliegtuig zelfs zes keer ­vervuilender, hoorde ik van een Lector Duurzaam ­Vervoer. Deze zomer ging ik toevallig drie keer over land op vakantie. Ik voer naar Terschelling, ik reed met de auto naar Roemenië en ik ­fietste naar de Gentse feesten. Zo ontdekte ik dat er dichtbij veel moois te beleven valt. Het is bovendien prettig om in een langzamer tempo te reizen: je ziet het landschap en de mensen om je heen veranderen. Ook voor korte afstanden geldt: laat de auto als het even kan staan. Je eigen omgeving wordt een stuk mooier als je niet achter het stuur kruipt, maar fietst, wandelt of de bus pakt.


2 Praat over anderen

‘Praten over anderen is een manier om te begrijpen waarom iemand doet zoals hij doet en om de beste aanpak van een probleem te vinden’, vertelde een psycholoog mij eens over haar promotieonderzoek naar roddelen op de werkvloer. Het is bijvoorbeeld ­handig om te horen wat iemand anders vond van die gekke ­opmerking laatst of hoe anderen ermee omgaan als een collega altijd te laat komt. Praten over derden is dus niet altijd slecht, maar besef wel dat wat jij zegt invloed heeft op wat anderen denken. Je vormt iemands publieke imago en dat heeft soms vervelende consequenties. Denk na voordat je een boom opzet over iemand anders. Wat wil je er eigenlijk mee bereiken? Iemand ­belachelijk maken is niet aardig, ­zorgen uiten of advies vragen wel.


3 Koester je positieve voetafdruk

Je ecologische voetafdruk bijhouden werkt vaak demotiverend. Bij alles wat je doet raakt er wel iets beschadigd. Met 500 dagen ademhalen stoot je zo een ton CO2 uit. Ik stel daarom voor: kijk naar de positieve invloed die je hebt. Waar gaat je geld en aandacht naartoe? Dat gaat namelijk niet ­onopgemerkt. Als je bijvoorbeeld iets biologisch koopt in de supermarkt, zal de omzet van de supermarkt en de biologische boer groeien. Ik word elke keer heel blij als ik van sociale ondernemers hoor wat voor moois zij maken. Denk aan een wasmiddel van ­Nepalese vruchtenschillen, duurzame kleding gemaakt in Nederland of schoenen en brillen waarvan er bij elke aankoop ook een paar – of een oogcontrole – wordt weggegeven aan iemand in een ontwikkelingsland. Het voelt goed om je geld uit te geven aan dit soort bedrijven. Er zijn websites waar je de sociale ondernemers gemakkelijk kunt vinden, zoals watisgoed.nl, klooker.nl en socialenterprise.nl.


4 Zoek toenadering tot je vijand en maak nooit digitaal ruzie

Als ik iets mocht verbieden aan de mensen om mij heen, dan was het ruziemaken via WhatsApp, de mail of sociale media. Al die vreselijke uitwassen van digitale ruzies en schelden op fora en Twitter! Je kunt een ander beter begrijpen als je face to face afspreekt of de toon van een stem hoort aan de telefoon. Ik was zelf eens heel verontwaardigd over een opdrachtgever die ik via e-mail onredelijk vond. Toen ik later in zijn kantoor koffie kwam drinken, bleek hij een heel lieve man te zijn. Je verplaatsen in anderen is altijd aan te moedigen. Juist als je boos bent. Daarvoor moet je toenadering zoeken.

 

5 Geniet van groenten, noten en bonen

Minder vlees eten kan niet ontbreken in dit lijstje. Sommigen doen dat omdat ze zich zorgen maken om dierenwelzijn of broeikasgassen. Anderen ­vinden het zonde van al het water, grond en gekapte bossen. Eén heel simpel besef was voor mij genoeg om vlees te laten staan: het is ongelooflijk ­inefficiënt om voer te geven aan dieren die dat – met alle gevolgen van dien – omzetten in veel minder vlees. Weten­schappers zijn het niet eens over de precieze getallen, maar er zijn kilo’s graan nodig om één kilo vlees te ­produceren. Geef mij dan maar direct dat brood met groenten, noten en peulvruchten. En als je echt niet zonder vlees kunt, probeer dan een paar dagen per week vegetarisch te eten. Bestel eens een vegetarisch gerecht in een restaurant of koop iets van de ­vegetarische slager. Op die manier geef je een signaal af aan de supermarkt en het restaurant dat we vaker lekker willen eten zonder vlees.

 

6 Stress niet te veel

Vergis je niet: je stress gaat niet onopgemerkt aan anderen voorbij. Bewust en onbewust jaag je ook de mensen in je omgeving op. Maar stress is vooral ­vervelend voor jezelf. Toen ik laatst de pont ­miste, vroeg ik me af waarom ik ‘wachten’ eigenlijk erg vond. Je kunt ook genieten van dat moment. Even stilstaan en om je heen kijken: we zouden bijna ­vergeten hoe prettig dat is. Grote kans dat je glimlacht om iets wat je ziet en zo weer anderen aansteekt met je goede humeur. Geïrriteerd staan ‘wachten’ is misschien wel net zo onzinnig als tobben over de toekomst. Een Indische goeroe geeft daar in een YouTube-filmpje een geweldige uitleg over. Is er een probleem waar je niets aan kunt doen? Waarom maak je je dan druk? Then why worry? En is er een probleem waar je wel iets aan kunt doen: then why worry?


7 Word mentor

Nog niet zo gebruikelijk in Nederland, maar in andere delen van de wereld al heel gewoon: een mentor of coach. Mentor zijn is best eenvoudig. Het kan iemand al helpen als je af en toe vraagt: ‘Wat was je de vorige keer van plan en waarom is dat wel of niet gelukt?’ Zo kun je zelfs iemand aan de andere kant van de wereld coachen. Ik was via de organisatie Wedu Global ruim een jaar lang mentor van een studente uit Bangladesh, die ik regelmatig sprak via Skype. Ook mijn buurvrouw en ik bespreken regelmatig onze doelen en schrijven die op in een eigen doelenboekje. Zo helpen we onszelf én de ander. Tip: vier de doelen die je hebt gehaald en schrap de doelen waar je toch niet aan toekomt. Daarmee voorkom je veel schuldgevoel en frustratie.


8 Begin met ontspullen

Nog een leuke mentaliteitsswitch: waarom zou je nog meer kleren ­willen als je kast al vol is? Of nog meer dingen in je opbergruimte proppen? Veel spullen staan het allergrootste deel van de tijd stof te verzamelen. Die kun je ook wel huren of lenen als je ze echt nodig hebt. Toen ik bij mijn vriend introk op 35 vierkante meter bracht ik de helft van mijn spullen naar de kringloopwinkel. Dat voelde op dat moment eng, maar daarna heerlijk licht en vrij. En duurzaam. Spullen kopen is onze vervuilendste gewoonte, schreef ontwerper Babette Porcelijn in haar boek De verborgen impact. Wie eenmaal bezig is met ontspullen, ziet spullen steeds meer als last. Geef ook geen onzinnige verjaardagscadeaus, maar liever ‘ervaringen’, zoals een uitje of iets lekkers.

 

9 Vergroen je omgeving

Je kunt de wereld natuurlijk ook letterlijk mooier maken. Bijvoorbeeld met meer groen. Natuur doet mensen en hun omgeving op veel manieren goed. Het verlaagt stresslevels, helpt regenwater opvangen, verschoont de lucht en helpt de bijen. Haal dus die tegels uit je tuin of plant iets moois in een openbare ruimte. Ik heb het zelf nog niet gedaan, maar ‘guerilla gardening’ staat wel op mijn lijstje. Hoe leuk is het om in de berm waar je elke dag langsrijdt iets te zien groeien dat jij stiekem hebt gezaaid? Tuinieren zorgt vaak ook voor ­leuke contacten. Je maakt ­makkelijk een praatje over wat je verbouwt. En in het oogstseizoen kun je die ­plotselinge lading frambozen, ­courgettes en bramen delen.

 

10 Wees lief voor de mensen om je heen

Je zou ze bijna vergeten als je de wereld beter wilt maken: de ­mensen om je heen. Wees royaal met complimenten, vraag eens oprecht geïnteresseerd hoe het gaat met iemand, ga langs bij een eenzaam familielid. De niet moeilijke maar absoluut dankbaarste manier waarop ik de wereld mooier denk te maken: mijn tweewekelijkse nachtje logeren bij mijn oma.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png