Lesje economie: reisverzekering

Als je met vakantie gaat, denk je dat je een reisverzekering nodig hebt. Maar is dat wel zo? Wanneer ben je oververzekerd en wanneer onderverzekerd (ja, dat kan ook!)?

Met z’n allen hebben we zo’n 3 miljoen doorlopende reisverzekeringen. Soms zijn we zonder het te weten zowel oververzekerd als onderverzekerd. Als je bijvoorbeeld online een reis boekt naar Thailand en een vinkje zet bij de annuleringsverzekering, terwijl je nota bene zelf een doorlopende reisverzekering met annuleringsverzekering hebt, ben je oververzekerd.

Maar als dat een doorlopende reisverzekering met Europa-dekking is, ben je tegelijkertijd onderverzekerd. Die verzekering geldt in Thailand immers niet. Wie wel een reisverzekering met werelddekking heeft, maar alle vakanties in Frankrijk doorbrengt, is oververzekerd. Maar als die verzekering een standaard reisverzekering is, terwijl je off-piste skiet, ben je tegelijkertijd onderverzekerd.

In Nederland kun je zonder

Wie op vakantie gaat in Nederland, kan best zonder reisverzekering. Als je in je vakantie in een ziekenhuis terechtkomt, vergoedt je zorgverzekeraar de kosten. Als je bagage gestolen wordt of beschadigd raakt, kan een reisverzekering handig zijn. Maar het zou best kunnen dat deze spullen ook al verzekerd zijn via je inboedelverzekering. Dat hangt van je verzekering af. En als je (elektrische) fiets al verzekerd is, heb je daar in je vakantie ook geen speciale verzekering voor nodig.

Eigenlijk is een reisverzekering in Nederland alleen te overwegen als je het fijn vindt dat je spullen onderweg verzekerd zijn en je inboedelverzekering geen buitenshuisdekking heeft. Realiseer je wel dat de reisverzekering niet uitkeert als je een dagje weggaat. Er moet een overnachting bij zitten. Een annuleringsverzekering kan wel handig zijn. Stel dat je in de zomervakantie een huis huurt op de Veluwe of in Zeeland en dat je vakantie onverwacht niet door kan gaan omdat een van je gezinsleden ziek is. Dan moet je toch de huur van het vakantiehuis betalen. Dankzij een annuleringsverzekering zie je (een deel) van dat geld terug.

In het buitenland kun je niet zonder

Wie op vakantie gaat naar het buitenland kan niet zonder reisverzekering. Daarmee voorkom je een forse rekening als je in een ziekenhuis terechtkomt of andere zorgkosten moet maken. Je Nederlandse verplichte zorgverzekering vergoedt de medische kosten in het buitenland, maar betaalt maximaal het Nederlandse tarief. In sommige landen ligt het tarief hoger en betaal je het verschil zelf. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, kan het zijn dat die meerkosten ook (gedeeltelijk) vergoed worden.

Check je aanvullende zorgpolis. Wie alleen een basisverzekering heeft, of een beperkte aanvullende zorgverzekering, kan het beste een reisverzekering met medische dekking afsluiten. Een reisverzekering vergoedt ook de kosten als je onverhoopt eerder naar huis moet (vliegen), bijvoorbeeld omdat een naast familielid erg ziek is. Of de kosten die je moet maken als je langer op je vakantieadres moet blijven, bijvoorbeeld omdat je reisgenoot in een ziekenhuis is opgenomen. Ook – je wilt er niet aan denken – de kosten van eventuele reddings- of opsporingsacties zijn gedekt. En natuurlijk vergoedt de reisverzekering gestolen of beschadigde bagage. Maar dat zijn vaak de kosten niet. Het zijn ziekte- en ongeplande vervoerskosten die erg in de papieren kunnen lopen.

De kleine lettertjes

Check of je de goede verzekering hebt. Dat heeft vooral te maken met de plek waar je heen gaat, en met je activiteiten. Voor sporten als diepzeeduiken en skiën heb je een aparte module nodig. Ook als je van plan bent om maandenlang weg te blijven, moet je nagaan of je verzekeraar een limiet stelt aan de reisduur. Soms heb je dan een aparte verzekering nodig. Voor studenten die lang naar het buitenland gaan, zijn er speciale globetrotterverzekeringen.

Ga je langer dan drie weken per jaar weg? Dan is een doorlopende reisverzekering voordeliger dan losse reisverzekeringen. Op vergelijkingssites, bijvoorbeeld op consumentenbond.nl kies je de beste optie.

  • Standaard verzekering, maar je gaat diepzeeduiken? Onderverzekerd!

  • Werelddekking, maar alle vakanties gaan naar Frankrijk? Oververzekerd!

  • Vier je vakantie in Nederland? Dan kun je best zonder reisverzekering.

  • Dagje weg in Nederland en word je bestolen? Je reisverzekering dekt niets.

Lees ook deze bijlage

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis