RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Theo Strielstra

Radar_autoverzekering.png

Ins & outs van je autoverzekering

De enige verplichte autoverzekering is een WA die uitbetaalt bij schade van de tegenpartij. Wat laat je daarnaast allemaal verzekeren? En waarom heb je nog steeds all risk terwijl je auto alwéér een jaartje ouder is?

 

 

Radar_autoverzekeringII

Even helemaal bij het begin beginnen?
Een autoverzekering sluit je af om de kosten van schade aan en met je auto te verzekeren. Een autoverzekering is verplicht in de Europese Unie en vrijwel alle andere landen. Er zijn grofweg drie soorten dekkingen; van beperkt tot uitgebreid:
1. WA: wettelijke aansprakelijkheidsdekking ofwel WA (meestal aangeraden voor auto's die ouder zijn dan 8 jaar). Dit is de minimale dekking en vergoedt bij schade alleen de schade van de tegenpartij. Dit is de enige verplichte verzekering;
2. Mini-casco: beperkte cascodekking ofwel mini-casco (auto's tussen de vier en de acht jaar oud). Bij mini-casco is schade bij als gevolg van diefstal, brand, ruitschade, storm, hagel en botsing met dieren meeverzekerd;
3. All Risk: volledige cascodekking ofwel all risk (nieuwe auto's). Deze duurste verzekering dekt ook de schade die je veroorzaakt door eigen schuld. Autobezitters die de auto hebben gefinancierd willen zo'n verzekering, omdat bij schade zoals diefstal de kosten van de lening gewoon doorlopen. En verder loont dat vooral de moeite bij een nieuwe auto.
• Alle drie de verzekeringen kunnen worden aangekleed met extra's zoals een inzittenden- of rechtsbijstandsverzekering.

Schadevrije jaren sparen
Wie geen beroep doet op zijn verzekering, niks claimt dus, krijgt korting op de premie; de no-claimkorting. Hoe langer zonder schade, hoe hoger de korting. Elk jaar zonder schade is één schadevrij jaar (je krijgt een bonus). Ofwel in verzekeringsjargon: je klimt op de zogenaamde bonus/malus-ladder - een ladder met 8 tot 20 premietrapjes. Meer korting dan 20 schadevrije jaren kun je niet verdienen. Maar mocht je de verzekering opeens nodig hebben, voor een schade die niet op een schuldige tegenpartij te verhalen is, dan val je 4 tot 6 jaar terug. Wie dat na twee jaar overkomt, heeft dan twee tot vier negatieve schadevrije jaren, en betaalt dus meer dan de normale premie (malus). Bij het beëindigen van de verzekering krijg je een bewijs van je plaats op de bonus/malusladder, deze brief is een jaar geldig. Je hebt ’m nodig wanneer je overstapt naar een andere verzekering.

Hoe kies je een autoverzekering?
Ga met het kenteken van de (beoogde) auto winkelen op internet bij een van de vele vergelijkingssites. Er zijn ongeveer 120 verzekeraars met een autoverzekering, dus om ze allemaal op eigen houtje te vergelijken is nogal een klusje. Gebruik liever websites als verzekeringssite.nl of independer.nl die veel (maar niet alle!) voorwaarden naast elkaar leggen. Dergelijke sites bestaan van de kleine commissie wanneer je via hen afsluit; op je premie heeft dat geen directe invloed.

Gelden die schadevrije jaren ook bij een tweede auto?
Bij het verzekeren van een tweede auto is het niet mogelijk het aantal schadevrije jaren mee te nemen. De verzekeraar houdt er namelijk rekening mee dat die auto een andere vaste bestuurder kent. Wel willen sommige verzekeraars de bijbehorende no-claimkorting ook geven aan de tweede auto, vooral als die bij dezelfde verzekeringsmaatschappij is ondergebracht als de eerste. . Wat wil je nog meer verzekeren?
No-claimbeschermer: je huidige verzekeraar behoedt je voor een terugval in no-claimkorting bij een schade. Let op: het aantal schadevrije jaren valt wel terug bij schade, dus wie overstapt, heeft niets aan deze bescherming.
Schadeverzekering inzittenden: deze vergoedt de schade die passagiers en bestuurder lijden na een ongeluk met de verzekerde auto. Dat kan uiteenlopen van schade aan kleding tot medische hulp.
Rechtsbijstandverzekering: een verzekering voor de kosten van juridisch advies en rechtshulp, bijvoorbeeld bij het verhalen van letselschade of conflicten die te maken hebben met de reparatie.

Kijk en vergelijk
Het is de moeite waard om geregeld nieuwe vergelijkingen maken. Niet alleen omdat de voorwaarden en premies nogal eens veranderen.
Ook wanneer je:
• een andere auto koopt
• een schade hebt geclaimd. En verder: de waarde van je auto daalt jaarlijks, waardoor het op een bepaald moment niet meer loont een all-risk of mini-casco verzekering te hebben. Dat controleer je het liefst jaarlijks. Toch?
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png