RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Wilma van Hoeflaken | Illustratie: Eline Verburg

rekensomzorg.png

Besparen op je zorgverzekering

Je kunt wel € 200 euro per jaar meer betalen aan een basiszorgverzekering dan iemand anders bij een andere maatschappij, die daar precies dezelfde dekking voor krijgt. Het is de moeite waard om een overstap te overwegen. 10 tips.

 

 Stetoscoop

 

 

 

 

 

 

Knip

1. ZEG JE (BASIS)VERZEKERING TIJDIG OP
Als je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, moet je je huidige verzekering vóór 31 december opzeggen. Vervolgens heb je nog de hele maand januari de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen. Erik Hordijk van verzekeringssite.nl zegt: ‘De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht op 1 januari in. Eventuele medische kosten die je in januari maakt, komen voor rekening van je nieuwe verzekeraar.’ Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht. Ze moeten iedereen accepteren, ongeacht zijn gezondheid.

2. KIES OP TIJD EEN NIEUWE VERZEKERING
Uiterlijk op 1 februari moet je een (nieuwe) zorgverzekering hebben. Dat betekent dat je zelfs op 31 januari nog een basisverzekering kunt afsluiten bij een nieuwe verzekeraar. Met aanvullende verzekeringen ligt dat anders. Voor een aanvullende verzekering geldt de acceptatieplicht niet. Soms moet je een vragenlijst invullen of zelfs een keuring ondergaan. ‘Dat lukt niet in een paar dagen, dus dat kun je beter begin december al in gang zetten’, adviseert Hordijk. Je wilt immers vóór 31 december weten of je geaccepteerd wordt, want je zegt je huidige aanvullende verzekering pas op als je een nieuwe verzekering hebt.

pleister

 

 

 

3. WACHT OP
DE EINDEJAARSAANBIEDINGEN

Mensen die overstappen naar een andere verzekeraar, doen dat meestal in de laatste week van het jaar. Verzekeraars spelen daar op in. ‘Zij komen aan het einde van het jaar met gunstige aanbiedingen’, aldus Hordijk. ‘Het loont om daar op te wachten.’ Dit geldt in elk geval voor de basisverzekering, maar bij aanvullende verzekeringen waarbij de verzekeraar eisen stelt aan de acceptatie is het niet handig om tot het einde van het jaar te wachten. Hordijk: ‘Bijvoorbeeld een uitgebreide tandartsverzekering. Tandartskosten zijn vaak goed te voorspellen, dus de verzekeraar zal je niet zonder meer accepteren voor de duurste pakketten. Het is de vraag of je de medische acceptatie nog voor 31 december rond krijgt als je je in de laatste week van het jaar aanmeldt.’

4. BETAAL NIET TE VEEL
Dat is een open deur, maar volgens Hordijk betaalt 30 tot 40% van de verzekerden te veel. Dat zijn mensen die verzekerd zijn bij een grote verzekeraar (dus niet bij de ‘internetverzekering’, die de meeste verzekeringen inmiddels ook hebben) en die niet voor een collectiviteitskorting in aanmerking komen. Die collectiviteitskorting, doorgaans een korting van 5 tot 10% op de premie, krijg je bijvoorbeeld via je werkgever, je vakbond, een patiënten- of ouderenorganisatie of als je je verzekert via een vergelijkingssite. Als je te veel betaalt, is het lonend om te kijken wat een collectiviteitskorting oplevert of om over te stappen. Als je ook een aanvullende verzekering hebt, zou je eens kritisch naar het pakket kunnen kijken. Heb je echt zo’n uitgebreide verzekering nodig of valt er best iets te schrappen?

5. VERGELIJK PREMIES
Kijk en vergelijk op verzekeringssite.nl en independer.nl. Bij de basisverzekering kan het verschil in premie op jaarbasis wel € 200 zijn, terwijl de dekking hetzelfde is. De meeste grote verzekeraars hebben tegenwoordig een ‘internetverzekering’, die stukken voordeliger is. Dit zijn verzekeringen die je alleen via internet kunt afsluiten en die zo veel mogelijk online werken, dus met online declaraties en online herhaalrecepten. De gedachte erachter is dat de kosten daardoor lager zijn en de premies dus ook. Vaak is zo’n verzekering goedkoper dan een ‘gewone’ verzekering met collectiviteitskorting. Een nadeel kan zijn dat de internetverzekeringen op het gebied van aanvullende verzekering een beperkt aanbod hebben.

6. BESPAAR OP JE AANVULLENDE VERZEKERING
Volgens Hordijk heeft zo’n 90% van de Nederlanders naast de verplichte basisverzekering een aanvullende verzekering. Zij zijn, vaak zonder dat ze het zelf weten, verzekerd voor allerlei kosten die ze nooit zullen maken. Je bespaart op de premie als je bewuste keuzes maakt. Waarom de kosten van een bril verzekeren als je een dertiger bent met een scherpe blik? Waarom een tandartsverzekering als je alleen maar bij de tandarts komt voor de halfjaarlijkse controle? Waarom homeopathische geneesmiddelen in je pakket als je die toch nooit slikt? Realiseer je ook dat een aanvullende verzekering bijna nooit alle kosten vergoedt. Er zit een limiet aan het aantal behandelingen en/of aan het bedrag dat je terugkrijgt. Op vergelijkingssites kun je precies invullen wat je wilt en komt de beste premie eruit rollen.

7. SCHRAP JE AANVULLENDE VERZEKERING
Je kunt nog een stap verder gaan en je aanvullende verzekering helemaal schappen. Hordijk: ‘Het uitgangspunt is dat alle noodzakelijke zorg verzekerd is in de basisverzekering, dus je kunt je afvragen of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt.’ Zijn advies: verzeker alleen de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Als je over het algemeen een goede gezondheid hebt en zelf zorgt voor een bu er van zo’n 1000 tot 2000 euro, kun je best zonder aanvullende verzekering. Dat levert je direct al - afhankelijk van het pakket en de verzekeraar - € 120 tot € 1000 per jaar op.

8. VERHOOG JE EIGEN RISICO
Een hoger eigen risico heeft altijd een gunstige invloed op de premie die je betaalt. Maar als je in een jaar veel zorgkosten verwacht en je hele eigen risico zelf moet betalen, word je er uiteindelijk slechter van.

Spuit

9. 18 JAAR? KIES JE EIGEN VERZEKERING
Jongeren zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders, maar zodra ze 18 jaar zijn, hebben ze zelf een verzekering nodig. Goed rondkijken en een bij het kind passende verzekering afsluiten is doorgaans goedkoper dan dezelfde verzekering aanhouden als pa en ma, adviseert Hordijk.

10. GA SCHEIDEN VOOR DE VERZEKERING
Meestal hebben partners dezelfde verzekering, maar dat is fi nancieel vaak ongunstig. ‘Ga scheiden voor de verzekering’, adviseert Hordijk. ‘Vul allebei op een vergelijkingssite je persoonlijke gegevens in en kijk wat eruit komt.’ Misschien heeft de ene partner behoefte aan een uitgebreide aanvullende verzekering en komt verzekeraar A als voordeligste uit de bus en is voor de ander de basisverzekering bij verzekeraar B de beste optie. Hordijk: ‘Kinderen zijn meestal gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering, dus zet je kinderen op de polis van de partner die het best verzekerd is.'+