RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Michel Walraven | Fotografie: Elmar Krop@stickystuff | Styling: Renske van der Ploeg | Visagie: Bianca Fabrie

Antoinette_deken.jpg

Overstappen van energieleverancier

Overstappen naar een andere energieleverancier is echt niet zo’n hoop gedoe als je denkt. En het kan je zomaar honderden euro’s per jaar schelen.

De energiemarkt kenmerkt zich door een keiharde concurrentiestrijd. De leverancier die scherp inkoopt bij de energieproducent en tegelijkertijd de consument het langst aan zich kan binden, is spekkoper. Een contract met jou betekent voor de aanbieder gegarandeerde afzet. Dat is goud waard. Daarom biedt de energieleverancier van alles om je binnen te halen. Als slimme klant pik je daar een graantje van mee. ‘Overstappen is tegenwoordig een uitje van een cent’, zegt Erik Smith van energievergelijkingssite gaslicht.com. ‘Steeds meer mensen vinden dat ze te veel betalen voor hun energie. Daarom raden wij iedereen aan om regelmatig te kijken naar de beste aanbiedingen. Als je een nieuw contract afsluit, ontvang je bijvoorbeeld vaak een welkomstbonus. Die kan oplopen tot wel € 300. Dat is de moeite waard ten opzichte van de € 2100 die een gemiddeld huishouden jaarlijks kwijt is aan energiekosten. Alleen daarom al raden wij mensen aan minimaal één keer per jaar een overstap te overwegen.’ Nieuwe contracten zijn vaak aantrekkelijk, omdat ze een actietarief aanbieden, een extra lage energieprijs die geldig is voor een bepaalde periode. Soms voor de looptijd van je hele contract, soms voor een deel daarvan. Laat je je contract verlopen zonder iets te ondernemen dan wordt het stilzwijgend omgezet naar een overeenkomst voor onbepaalde duur. Je actietarief komt nu te vervallen en je energierekening gaat ineens omhoog.

Wat moet je doen om over te stappen?
Als je nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier heb je vrijwel zeker een contract voor onbepaalde duur. Zo’n overeenkomst kun je binnen dertig dagen opzeggen. Alles wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij een andere energieleverancier. Deze regelt de hele overstap, inclusief het kosteloos opzeggen bij je huidige energieleverancier. Heb je een contract voor een bepaalde duur, dat je wilt verbreken, dan kun je een opzegboete krijgen.

Contractbreuk, kost dat veel geld?
De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde periode. Meestal een, twee, drie of zelfs vijf jaar. Veel mensen denken dat je niet voortijdig kunt opzeggen, of dat ‘contractbreuk’ je veel geld kost. ‘Dat is nog maar de vraag’, zegt Erik Smith. ‘Sommige energiecontracten kun je boetevrij opzeggen. Bij andere contracten kan het energiebedrijf waar je vertrekt een opzegvergoeding in rekening brengen. Het kan zijn dat je opzegboete lager is dan de welkomstbonus van je nieuwe leverancier. Dan zit je goed. Maar pas op: sommige aanbieders geven de welkomstaanbieding niet weg voordat je een jaar hebt volgemaakt, dus pas aan het einde van je contractperiode. Wel even controleren dus of je je premie niet misloopt als je voortijdig opzegt.’

Eindafrekening
Een eindafrekening krijg je bij verhuizen of overstappen naar een andere energieleverancier. Daarin staat hoeveel energie je precies hebt gebruikt. En of je moet bijbetalen of nog geld terugkrijgt. De nieuwe energieleverancier is na overstap verplicht om de meterstanden op te vragen. Na de overstapdatum heeft hij 15 werkdagen de tijd om die standen door te geven aan de netbeheerder. Ben je te laat met het doorgeven van de standen dan maakt je leverancier een schatting.

Kwaliteit
Natuurlijk is de prijs die je voor gas en elektriciteit betaalt een belangrijke drijfveer bij het maken van een keuze voor een energieleverancier. Maar gaslicht.com biedt ook de mogelijkheid om te kiezen op basis van prijs-kwaliteit van een aanbieder. De energievergelijker beoordeelt onderstaande punten op basis van processen en gebruikerservaringen

•Facturering
•Gemak van het overstapproces
•Online dienstverlening
•Klantenservice
•Klachtenafhandeling
•Duurzaamheid
•Betaalopties
•Herinneringskosten

Groene stroom
Steeds meer mensen hechten aan duurzaamheid. Daarom wordt groene stroom steeds populairder. Maar wat is groene stroom nu precies en hoe weet je zeker dat de stroom die jij koopt groen is? Groene stroom wordt in tegenstelling tot elektriciteit van kolen- of oliegestookte centrales op een milieuvriendelijke manier opgewekt.
•met zonnecollectoren;
•met windmolens;
•met waterkrachtcentrales;
•verbranding van biomassa zoals hout of afval.
Het energiebedrijf zet deze groene elektriciteit samen met de niet groene (grijze) stroom op het elektriciteitsnet, waar de consument het weer vanaf haalt. ‘Groen’ heeft dus alleen met de opwekking te maken. Als je voor groene stroom betaalt, betekent dat de stroomfabrikant verplicht is ‘jouw deel’ van de elektriciteit groen te produceren voordat hij het op het stroomnet zet. Het is dus niet gezegd dat jij diezelfde groene stroom ontvangt, maar omdat jij het hebt besteld en betaald, wordt het dus wel voor jou geproduceerd. Eenmaal per jaar moet de energielevancier je een stroometiket sturen. Daarop kun je zien welk deel van de door hem geleverde electriciteit groen was. De overheid controleert deze stroometiketten. De productiekosten van groene stroom liggen hoger dan die van grijze energie. Overheidssubsidies en de energiebedrijven die groene stroom belangrijk vinden voor hun imago, zorgen ervoor dat de kosten voor de consument doorgaans niet hoger zijn dan van grijze stroom. Opbouw van de energierekening:

Je energierekening is opgebouwd uit een hoeveelheid aan kosten die nogal eens onduidelijk kunnen overkomen. Elke rekening ziet er weer een beetje anders uit, maar bepaalde onderdelen zie je altijd terug.

Levering
Het leveringstarief bestaat uit deze twee elementen:
• Het tarief voor de geleverde energie zelf. Dit is het overeengekomen bedrag per verbruikte kWh elektriciteit of m3gas.
• Het vastrecht. Dit is een vast bedrag per maand of per jaar, vergelijkbaar met een abonnement voor dienstverlening. Dit bedrag is meestal tussen € 2 tot € 4 per maand.

Transport
Dit zijn de kosten voor aansluiting op het energienet en voor het transport van gas en elektriciteit. Deze kosten betaalt de leverancier door aan de netbeheerder. Deze kosten staan onder het kopje ‘transport’ of ‘netwerkkosten’. Het kan zijn dat tot augustus 2013 geen post transportkosten op je factuur stond. Je kreeg in dat geval een rekening direct van de netbeheerder. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Vanaf 1 augustus 2013 is de leverancier verplicht ook deze kosten op de factuur mee te nemen. Huur gasmeter en elektriciteitsmeter Je huurt elektriciteitsmeters en gasmeters altijd automatisch van de netbeheerder. Je kunt dus geen keuze maken. De overheid schrijft de huurprijs voor. Energiebelasting en btw De overheid rekent de energie belasting ook tot de leveringskosten. Deze wordt jaarlijks herzien en bestaat uit een tarief per verbruikte kWh of m3 gas. Energiebelasting en btw draag je af via je energieleverancier. Heffingskorting Om minder draagkrachtigen niet te zwaar te belasten, wordt op elke stroomrekening een heffingskorting in mindering gebracht. Op je energierekening zie je dit bedrag terugkomen.

Variabel of vast
Een belangrijke keus bij een nieuw energiecontract is die voor een vast of een variabel tarief. Het gaat hierbij alleen om het tarief van de leveringskosten. Politieke en economische factoren veroorzaken dagelijks veranderingen in de energieprijs. Dat heeft ook gevolgen voor de prijzen die je energielevancier moet betalen als hij elektriciteit of gas inkoopt. Kies je voor een contract met variabel tarief, dan neem je een gok. De leverancier kan de energieprijs tijdens de looptijd van je contract aanpassen. Doorgaans gebeurt dat twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Soms heb je geluk, soms pech. Bij een vast tarief weet je precies wat je gaat betalen per gebruikte hoeveelheid. Vaste tarieven liggen bij het afsluiten van een contract soms hoger dan variabele. En als je kiest voor een vast tarief-contract met langere looptijd betaal je bijna altijd een hogere kWh-prijs dan bij een kort kortlopend contract. Ondanks prijspieken en -dalen wordt energie op de lange duur bijna altijd duurder. De leverancier houdt daar rekening mee en wil zo min mogelijk risico nemen om jou langdurig energie onder de prijs te moeten leveren. Het advies van Erik Smith: ‘Maak elk jaar een keuze uit de aanbiedingen voor een 1 jaars-contract. Wil je het toch liever iets langer vastzetten, zoek dan een aantrekkelijke 3-jaar-vastaanbieding. Noteer de einddatum in je agenda of meld je aan voor de contractwekker, dan krijg je een mailtje als het tijd is om over te stappen.’

 

026_BW_Radar06-berekening
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg