RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst:Niki Rap |Fotografie: iStockphoto

banner_boodschappentas.png

Goedkoper boodschappen doen

Stap over op de bezorgservice en nog negen opmerkelijke en relaxte manieren om fors te besparen op je supermarkt-uitgaven.

1promobanner_1_2018

1. Maak een lijstje
Van tevoren bepalen wat je nodig hebt, scheelt impulsaankopen. Je koopt alleen wat je hebt opgeschreven. Of hebt opgeslagen in je telefoon: veel supermarkten hebben een app waarmee ’t makkelijk vooruit plannen is. Ook met een weekmenu is het goed besparen. Google ‘weekmenu’ en je hoeft niet meer zelf na te denken.  

2. Vertrek zen
Geen honger? Check. Geen haast? Check. Doe boodschappen op een relaxed moment en je loopt de loeidure karamel-zeezout-chocola en cashewnoten moeiteloos voorbij. Als je dan toch niet gestrest door de gangen rent, kun je de zakken voorgesneden groente net zo goed links laten liggen. Zelf champignons en prei snijden is niet alleen minder begrotelijk, maar ook lekkerder en gezonder. Te druk? Hak een grote hoeveelheid op een rustig moment en vries die in porties in.  

3. Omarm het seizoen
Frambozen nodig voor een feestelijke trifle? Skip de verse zolang het nog geen zomer is: diepvriesfruit is stukken betaalbaarder en smaakt prima in een toetje. Hang een groente- en fruitkalender op de ijskast (te downloaden via milieucentraal.nl) en je ziet dat pompoensoep nu een goedkopere optie is dan eentje met courgette. Als je die pompoen dan ook nog aan het einde van de dag op de markt haalt, ben je helemaal fijn zûnig.

4. Trap niet in aanbiedingen
Natuurlijk is het niet verkeerd om acties in de gaten te houden (de app Reclamefolder scheelt meteen een berg papier). Maar vergis je niet: die A-merk pasta in de aanbieding is vaak toch nog duurder dan de penne van het huismerk. Volg niet blind de reclamegekte: die hamster-tray chocolademelk, komt die ooit op? 

5. Laat kinderen thuis
Ga als het even kan zonder peuters en kleuters shoppen. Als je maar één keer per week richting supermarkt gaat – op zich al een flinke besparing – is dat goed te regelen. Het kinderloze voordeel is letterlijk enorm: geen gesteggel over belachelijk geprijsde Dora-koekjes en toetjes met Smartiescompartimenten.  

6. Denk groot
Groot inkopen – en eventueel een gedeelte invriezen – is een snelle bezuinigingsmaatregel, net als koken voor meerdere dagen en porties in de vriezer gooien. Stap ook over op XL voorraadbeheer: familieverpakkingen wc-papier zijn uiteindelijk goedkoper dan een paar rolletjes. Heb je geen kastruimte om die hoeveelheden op te bergen? Deel het ‘megavoordeel’ (deo, olijfolie, shampoo) met buren of vrienden. 

7. Vergeet je pinpas 
Laat het plastic thuis en herstel de huishoudportemonnee in ere. Daar stop je een vast bedrag per week in. Echt geld geeft minder makkelijk uit en je ziet meteen wanneer het einde in zicht is. En je dus die gevulde koeken beter kunt laten liggen.

8. Buk
Marketeers zetten de meest aantrekkelijke – lees: begrotelijke – producten nog altijd op ooghoogte. Ga je door de knieën, dan is de rijst misschien minder fleurig verpakt, maar veel voordeliger.

9. Pas de 50%-regel toe
Eet en gebruik de helft: dat is minder Spartaans dan het lijkt. Want minder ham in de quiche proef je niet eens en met de helft van het waspoeder of afwasmiddel wordt alles meestal net zo schoon (en het is nog duurzaam ook). Kwestie van uitproberen wat je kunt halveren zonder afzien, en meteen profiteren van de cash die het oplevert.

10. Ga voor luxe
Echt waar: door de boodschappen aan huis te laten afleveren, kun je veel geld uitsparen. Je betaalt weliswaar bezorgkosten, maar gooit niet allerlei overbodige en kostbare meuk in je karretje. Zelfs aan de deur gebrachte verse maaltijdboxen (o.a. hellofresh.nl, beebox.nl, streekbox.nl, dekrat.nl) kosten je in veel gevallen minder dan wanneer je zelf al die - vaak biologische - ingrediënten bij elkaar zou moeten shoppen.