RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Wilma van Hoeflaken Fotografie: Wout Jan Balhuizen

_MG_4610_237_8b.jpg

3 redenen om NU een huis te kopen en 2 om nog even te wachten

Het gaat weer goed op de woningmarkt. Dit jaar worden er waarschijnlijk zo’n 200.000 huizen verkocht. Dat is net zoveel als jaarlijks vóór de crisis. Dus wat let je?

 

banner-los-nummer

Ja, kopen

Reden 1: De rente is laag

De hypotheekrente schommelt tussen de 2% en 3%. ‘Ongekend laag’, aldus Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. Dat is een goede reden om nu een huis te kopen. Omdat je de mogelijkheid hebt om de rente 10, 20 of zelfs 30 jaar vast te zetten, profiteer je jarenlang van lage maandlasten. De lage rente is dus gunstig voor iedereen die een huis wil kopen en daarvoor een lening moet afsluiten. Voor mensen die nu een huis huren, is kopen extra interessant. De huur gaat elk jaar omhoog, de maandelijkse hypotheeklasten niet. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals de onroerende zaakbelasting en onderhoud van het huis. ‘In veel plaatsen kun je voor hetzelfde geld iets kopen dat groter of mooier is dan dat wat je huurt’, zegt André de la Porte.

Ja, kopen

Reden 2: Er is een enorme keuze

Veel mensen hebben de verkoop van hun huis de afgelopen jaren uitgesteld, zegt André de la Porte. Zoals stellen vroeger voor de kinderen bij elkaar bleven terwijl ze liever wilden scheiden, bleven ze nu bij elkaar voor het huis. Tijdens de crisis kwamen veel huizen ‘onder water’ te staan: de hypotheekschuld was groter dan de waarde van het huis. Wie zijn huis op zo’n moment verkoopt, blijft met een restschuld zitten. Voor veel mensen was dat reden om nog maar even te wachten met de verkoop. Nu er weer beweging in de woningmarkt zit en de prijzen stijgen, zetten zij hun huis te koop. Hetzelfde geldt voor ouderen die al een paar jaar overwegen gelijkvloers en kleiner te gaan wonen. Zij zetten nu hun gezinswoning te koop. Ook veel jonge stellen die de afgelopen jaren kinderen kregen en uit hun twee- of driekamerappartementje gegroeid zijn, proberen dat appartement nu te verkopen.

De combinatie van een lage rente en een grote keuze zorgt ervoor dat de marktomstandigheden om te kopen ideaal zijn. Dat geldt helemaal als je iets zoekt buiten de Randstad. In steden als Amsterdam en Utrecht verdringen de kopers elkaar bij bezichtigingen en vis je gemakkelijk naast het net. Maar buiten de Randstad heb je meestal meer tijd om meerdere huizen te bekijken, op je gemak een keuze te maken, het huis bouwtechnisch te laten keuren en te onderhandelen.

 

Ja, kopen

Reden 3: Huizen zijn (nog) goedkoop

In 2008, toen de crisis begon, stagneerden de huizenprijzen en vervolgens gingen ze dalen. Gemiddeld zijn huizen 21% in waarde gedaald. Nu stijgen de prijzen weer, maar volgens de Vereniging Eigen Huis ligt het prijsniveau gemiddeld nog altijd 15% lager dan in 2008. Veel huis dus voor relatief minder geld. Als je een huis zoekt in Amsterdam of Utrecht, profiteer je hier niet of nauwelijks van. Daar zijn de huizenprijzen enorm aan het stijgen. ‘Relatief het voordeligst koop je nu in Groningen, behalve in de stad Groningen, in Oost-Brabant en in delen van Zeeland en Limburg, want daar stijgen de huizenprijzen het minst’, aldus André de la Porte.

Zeker als je je eerste huis koopt, is die lagere prijs gunstig. Als je al een huis hebt dat je wilt verkopen, ligt dat anders. Dan krijg je zelf immers ook minder voor dat huis. 

Dat veel huizen nu relatief goedkoop zijn, zorgt ervoor dat een huis ook een goede investering kan zijn voor mensen met veel eigen geld. De bank geeft nauwelijks rente en ondertussen moet je wel belasting betalen over je spaargeld. Een huis levert op termijn waarschijnlijk meer rendement op. Realiseer je dat een huis ook in waarde kan dalen; maar liefst 21% tijdens de laatste crisis. Ook een huis kopen voor je kinderen is een overweging waard. Om je geld te laten renderen, of om je kinderen alvast een voorschot op de erfenis te geven. Ouders mogen hun kinderen vanaf volgens jaar belastingvrij weer maximaal een ton schenken voor een eigen huis.

 

of toch beter wachten?

Reden 1: Verhuizen is duur

Een huis moet je alleen kopen als je van plan bent er minstens acht jaar te wonen, adviseert André de la Porte. Kopen, verkopen en verhuizen kost altijd geld, alleen al de overdrachtsbelasting van 2%. Bovendien steken de meeste mensen veel tijd en geld in een eigen huis, ze knappen het op. Daardoor stijgt een huis in waarde, maar die waardestijging is lang niet zo groot als de investering. Gemiddeld levert een huis vlak na een verbouwing van € 50.000 bij verkoop ongeveer € 25.000 meer op. Volgens de Vereniging Eigen Huis geldt over het algemeen dat bij een verhuizing binnen acht jaar de investeringen doorgaans niet opwegen tegen de waardestijging. 

Natuurlijk kun je in een situatie komen waarin je min of meer gedwongen bent je huis na een paar jaar al te verkopen, bijvoorbeeld als je gaat scheiden of als je een baan krijgt aan de andere kant van het land. Maar als je van tevoren al weet dat je ergens maar een paar jaar blijft wonen, kun je beter huren. 

Ook als je twijfelt over een huis, kun je het beter niet kopen.

‘Je moet zeker weten dat je echt in dat huis wilt wonen’, zegt André de la Porte. ‘En omdat de meeste mensen met z’n tweeën een huis kopen, geldt dat je dat allebei zeker moet weten.’ Volgens hem dachten mensen vóór de crisis heel gemakkelijk over de aanschaf van een huis. ‘Ze zeiden: nou ja, als we weg willen of als we uit elkaar gaan, verkopen we dat huis toch weer? Inmiddels weten we dat dat niet altijd zo gemakkelijk gaat.’

 

of toch beter wachten?

Reden 2: Een hypotheek is een financieel risico

Nu het economisch beter gaat en de woningmarkt aantrekt, worden veel mensen overmoedig en realiseren ze zich niet dat het afsluiten van een hypotheek financiële risico’s met zich meebrengt. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder mensen die nu bezig zijn een huis te kopen. Een hypotheek betekent een financiële verplichting die jarenlang duurt. Een grote achteruitgang in je inkomen kan betekenen dat je je maandelijkse lasten niet meer kunt opbrengen. Tegen sommige oorzaken van inkomensachteruitgang kun je je verzekeren. Je kunt je bijvoorbeeld verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Je moet ook meestal een 

overlijdensrisioverzekering afsluiten, zodat bij het overlijden van een van de partners de andere partner de hypotheek kan blijven betalen. Je kunt een woon-

lastenverzekering afsluiten, waardoor je bij werkloosheid je woonlasten nog een tijdje kunt betalen totdat je een andere baan hebt. Ook als zzp’er kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar die zijn duur en verzekeringen tegen een onregelmatig (en tegenvallend) inkomen zijn er niet. 

Je kunt niet weten wat je over vijf of tien jaar verdient, maar probeer je inkomensperspectief realistisch in te schatten. Koop geen huis als je nog maar net voor jezelf bent begonnen of als je met je bedrijf in een spannende fase verkeert. Houd ook rekening met andere financiële lasten, zoals je studieschuld.

Als je niet weet of je de maandelijkse hypotheeklasten op de langere termijn kunt betalen, is het beter om voorlopig te huren. Ga ondertussen sparen, zodat je niet het volle pond hoeft te lenen als je wel een huis koopt. Dat laatste gebeurt steeds vaker. Van de mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten, gebruikte 73% eigen geld. Gemiddeld ging het om € 35.000. Je kunt de risico’s ook beperken door iets te kopen wat ook (grotendeels) betaald kan worden met alleen het inkomen van een van de partners. +
Sluiten

INHOUDSOPGAVE