RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Wilma van Hoeflaken

zorgverzekering.jpg

Aanvullende zorgverzekering nodig?

De verplichte basisverzekering vergoedt een enorme hoeveelheid zorg. Heb je dan eigenlijk ook nog een aanvullende zorgverzekering nodig?

promo-banner-winter-2016-2

Zorgkosten kunnen waanzinnig ­oplopen. Als je met iets ernstigs in een ziekenhuis belandt, zijn de kosten torenhoog. De meeste mensen hebben niet genoeg geld om de rekeningen van het ziekenhuis en de specialisten zelf te betalen. Daarom is de basisverzekering verplicht. Voor zorg uit het basispakket – behalve voor de huisarts en de verloskundige – betaal je de eerste € 385 zelf (het wettelijke eigen risico) en je verzekeraar betaalt de rest.

 

Sommige medicijnen betaal je zelf

Er zijn ook zorgkosten die niet in het basispakket vallen. Of die er wel in zitten, maar niet volledig vergoed worden. Zoals medicijnen. Voor veel ­medicijnen geldt – los van het eigen risico – een eigen bijdrage. De overheid bepaalt dat. Die bijdrage is soms 20 of 30 procent van de prijs van de ­medicijnen. Stel dat je per jaar voor € 600 medicijnen slikt. Dan betaal je € 385 eigen risico sowieso zelf. Maar misschien moet je ook een eigen bijdrage betalen van 30 procent. Dan betaal je nog eens € 200 zelf. Vanaf zo’n € 4 per maand kun je je aanvullend verzekeren voor de ‘vergoeding eigen bijdrage’. Dan betaal je dus zo’n € 36 per jaar en hoef je die € 200 niet zelf te betalen. (Let op: vaak zijn ADHD-medicijnen en anticonceptie uitgesloten.)

 

Fysiotherapie en beugels bijverzekeren

Stel dat je af en toe bij de fysiotherapeut komt. Fysiotherapie zit alleen voor chronische zieken in de basisverzekering en pas vanaf de 21ste behandeling. Een behandeling bij een fysiotherapeut kost gemiddeld € 30. Je kunt je voor zo’n € 7,50 per maand verzekeren voor 9 behandelingen. Dat kost je jaarlijks € 90 en dan krijg je voor € 270 aan behandelingen vergoed. Of stel dat je kind volgend jaar een beugel nodig heeft. Dat kost zo’n € 2.000. Vanaf zo’n € 18 per maand, dus € 234 per jaar, vergoedt de verzekeraar het hele bedrag.

 

Zie het als je ergens op abonneren

Eigenlijk heeft dit niet veel met ­verzekeren te maken. Het idee van verzekeren is dat je risico’s afdekt die je onmogelijk zelf kunt dragen. Daar gaat het hier niet om. Je kunt aanvullende zorgver­zekeringen beter zien als ­abonnementen. Zorgverzekeraars hanteren acht categorieën (tandarts, fysiotherapie, medische hulp buitenland, brillen en lenzen, alternatieve genees­wijzen, orthodontie 18-plus, orthodontie 18-min, eigen bijdrage geneesmiddelen). Jij kiest op welke categorie je een abonnementje wilt. En hoe ruim of mager dat ­abonnement moet zijn. Voor welk bedrag wil je je jaarlijks maximaal verzekeren? En wil je een vergoeding van 75 of 100 procent van de kosten? Natuurlijk weet je van tevoren niet altijd welke zorg je nodig zult hebben. Maar op de zorg die je al kunt inschatten, kun je je ­‘abonneren’. Op vergelijkingssites vink je aan wat je wilt en zie je waar je ­terechtkunt. Meestal word je voor een ­aanvullende zorgverzekering zomaar geaccepteerd. Alleen bij uitgebreide tandartsverzekeringen is er doorgaans een tandarts­verklaring nodig.

 

Pas op tijd je verzekering aan

Wie van zorgverzekeraar wil veranderen, moet zijn oude verzekering uiterlijk 31 december opzeggen. Je kunt tot 1 februari een nieuwe verzekeraar kiezen, of een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering kun je het beste afsluiten bij de verzekeraar waar je ook je basisverzekering hebt. Dat is niet verplicht, maar een basis­verzekering bij verzekeraar A en een aanvullende verzekering bij B leidt vaak tot ingewikkelde situaties.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE