RADAR+ Online

Word Abonnee

TEKST: Wilma van Hoeflaken

58_-_zonnepanelen.jpg

Kom op met die zon!

Stop met kniezen over het treurige rendement van je spaarcenten. Investeer in zonnepanelen, dat levert tenminste wat op. En het is ook nog goed voor het milieu.

banner-los-nummer

Zo’n 400.000 huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. Dat is vier keer zo veel als in 2010. De kans is groot dat dit aantal verder toeneemt. Zonnepanelen zijn een stuk rendabeler dan geld op de bank. Op je spaarrekening krijg je misschien 0,5 procent rente, terwijl het rendement op zonnepanelen te vergelijken is met 5 procent rente. Je energierekening gaat immers fors omlaag. Om aan het rendement van 5 procent te komen, moet je die besparing wel op je spaarrekening zetten. Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie, kiezen veel mensen uit financiële overwegingen voor zonnepanelen. ‘Daarnaast is er een grote groep bij wie het vooral om het milieu gaat,’ zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Ook is er een groep die onafhankelijk wil zijn van energieleveranciers en zelf stroom wil opwekken.’

 

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Misschien ben je gewend om ’s nachts de wasmachine en de afwasmachine te laten draaien. Met zonnepanelen doe je dat juist overdag, als de zon schijnt. Dan draait je wasmachine op de energie die wordt opgewekt door je eigen zonnepanelen. Als de panelen meer opleveren dan je zelf gebruikt, gaat de meeropbrengst naar het net. Het financiële voordeel is dat je energierekening omlaag gaat. En dat je voor de stroom die je zelf levert aan het net een vergoeding krijgt van je energieleverancier. Dat is de salderingsregeling.

 

Is elk dak geschikt?

Meestal wel, zeker daken op het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten. Maar als het dak op het noorden ligt, leveren zonnepanelen ongeveer 40 procent minder energie op dan wanneer het dak op het zuiden ligt. ‘Dan kun je waarschijnlijk beter je woning goed isoleren’, zegt Stolk. Ook bij een dak waar veel schaduw op valt van bomen, van een dakkapel of van het dak van de buren, is het de vraag of zonnepanelen interessant zijn. Ook zijn niet alle dakbedekkingen geschikt voor zonnepanelen.

 

Mag je zomaar zonnepanelen plaatsen?

Als je in een monumentenpand woont of als je huis onder het beschermd dorps- of stadsgezicht valt, kun je het beste contact opnemen met de gemeente. Doorgaans heb je in dit soort situaties een vergunning nodig. Maar voor een normale woning is volgens Stolk geen omgevings­vergunning nodig. 

 

Hoe zit het bij een huurhuis?

‘Maak goede afspraken,’ adviseert Stolk. Als een huurder zonnepanelen wil plaatsen, heeft hij schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Maar het is verstandig om ook vast te leggen wat er gebeurt als je na een paar jaar verhuist. Neem je de zonnepanelen dan mee? Of neemt de verhuurder ze over? Het kan ook zijn dat de verhuurder zonnepanelen plaatst. Als huurder heb je daar profijt van, want je energierekening gaat omlaag. Maar omdat het huis dan een beter energielabel krijgt, gaat de huur waarschijnlijk omhoog. Meer informatie over zonnepanelen op huurhuizen vind je bij de Woonbond. Zie woonbond.nl/zonnepanelen. Hier vind je een modelcontract voor de afspraken met de huisbaas.

 

Zo vind je een goede leverancier

‘Kies een leverancier die een vakopleiding heeft gevolgd of het keurmerk Zonnekeur heeft,’ adviseert Stolk. Een overzicht van erkende leveranciers vind je op qbisnl.nl. Hoe weet je of de leverancier een eerlijk advies geeft? Hij heeft er immers belang bij dat je zonnepanelen aanschaft. Volgens Stolk valt dat wel mee. ‘Ik heb zelf een installateur gehad die mij zonnepanelen afraadde. Mijn dak ligt op het noorden en er is een dakkapel die voor schaduw zorgt.’ Bij sommige installateurs kun je een verzekering afsluiten die opbrengstgarantie biedt. Als de panelen minder opleveren, krijg je het verschil vergoed. Op milieucentraal.nl/zonnepanelen staat waar je op kunt letten bij de aanschaf. Bijvoorbeeld of de aanbieder vermogensgarantie geeft. Dan mag je erop vertrouwen dat bijvoorbeeld na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen gegarandeerd is. Volgens Stolk voldoen alle zonnepanelen aan Europese kwaliteitseisen en worden er in Nederland geen slechte zonnepanelen verkocht. Sinds 2014 doen de Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren onderzoek naar de werking van zonnepanelen. De resultaten zijn goed tot zeer goed. Meer informatie vind je op zonnestroom.nl

 

Dit levert het op

Je woont in een standaard rijtjeshuis met een schuin dak op het zuidwesten. Het dak is 7 meter lang en van goot tot nok 3 meter. Je verbruikt jaarlijks 3300 kWh per jaar (dat geldt voor het gemiddelde huishouden).   

58 - zon

Op de website van mileucentraal kun je eenvoudig zelf berekenen wat zonnepanelen in jouw situatie oplevert
Sluiten

INHOUDSOPGAVE