RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

GettyImages-643868404.jpg

Gratis roaming binnen de EU

Bellers in het buitenland kregen tot nu het advies: zorg dat roaming uitstaat op je telefoon. Vanaf 15 juni zullen de meeste Nederlandse providers een ander advies geven: zet je roaming aan. Hoe zit dat?

Wat is roaming eigenlijk?
Roaming betekent letterlijk ‘zweven’ of ‘dwalen’. Zonder roaming ben je gebonden aan het netwerk van de mobiele provider bij wie jij een abonnement hebt afgesloten. Als roaming aanstaat op je telefoon, dan kan je telefoon letterlijk ‘ronddwalen’ en gebruikmaken van een netwerk van een ­andere mobiele provider met wie jouw eigen mobiele ­provider afspraken heeft gemaakt. Je hoeft dat zelf allemaal niet uit te zoeken, je telefoon zoekt zelf naar een netwerk waarbij dit mag met jouw ­abonnement.

Waarom moe(s)t ik roaming uitzetten?
Tot nu toe ging roaming gepaard met hoge ­kosten, aangezien je gebruikmaakt van het mobiele netwerk van een buitenlandse mobiele provider. De kosten voor bellen en sms’en vielen in het geval van EU-landen nog wel mee, een paar cent per minuut of sms. Maar de kosten voor data waren al gauw 5 tot 70 cent per MB, waardoor je bij normaal gebruik zo 5 tot 10 euro per dag kwijt was.

Waar heb ik data-roaming voor nodig?
Data- of internetroaming heb je nodig om te internetten, maar ook om gebruik te maken van programma’s als WhatsApp, Facebook, ­Snapchat, Instagram, YouTube, Spotify, Google Maps, ­verkeersinfo, weerdiensten, e-mail, ­routeplanners en Netflix. Daarnaast vindt er nog allerlei ­onge-
­merkt dataverkeer plaats op de achtergrond, zoals updates, downloads en het synchroniseren van foto’s en gemaakte filmpjes.

Wat verandert er per 15 juni 2017?
Vanaf 15 juni 2017 mogen de mobiele providers geen extra kosten meer aan hun klanten berekenen voor elke vorm van roaming in alle EU-landen. Dat geldt dus voor data, maar ook voor telefoon­gesprekken en sms-berichten. Dit is bepaald in een wetsvoorstel van de Europese Commissie, dat in 2015 door het Europees parlement is aangenomen. Alle telecomproviders in de EU dienen zich hieraan te houden. Kortom, na 15 juni (en bij een aantal providers al voor 15 juni) hoef je je geen zorgen meer te maken over je roamingkosten en kun je de instelling voor dataroaming activeren (en voor altijd aan laten staan, ook in Nederland).

na 15 juni kun je zonder roaming­­- kosten je telefoon gebruiken in EU-landen

Hoef ik dan niet meer te betalen voor datagebruik en telefoongesprekken in het buitenland?
Je betaalt in elk geval niets extra’s voor roaming. Je betaalt in alle EU landen hetzelfde volgens je abonnement. De Europese Commissie noemt dit dan ook ‘Roam like at home’. Dat geldt ook voor als je gebeld wordt en je buiten Nederland in een EU-land verblijft, de beller betaalt niets extra’s en jijzelf ook niet. Anders wordt het als je naar een buitenlands EU-nummer belt, het maakt niet uit of je vanuit Nederland of in het desbetreffende land bent, hiervoor betaal je het internationale tarief van je provider. Nu is dit ook weer een mooie gelegenheid om mee te concurreren en bieden sommige providers hier ook gratis belminuten voor aan in je bundel. Zo krijgen gebruikers van Robin Mobile bovenop hun maandabonnement elke maand een gratis tegoed met 100 belminuten of sms’jes om vanuit Nederland naar 45 buitenlandse bestemmingen te bellen of sms’en.

Kan ik in het buitenland dan zoveel gebruik maken van mijn data als ik maar wil?
Zolang je nog niet over de datalimiet van je bundel heengaat, maakt het niet uit of je die in ­Nederland verbruikt of in een ander land in de EU. Om ­misbruik te voorkomen, heeft men wel een limiet ingesteld aan de tijd dat je de bundel in een
ander EU-land gebruikt. Deze is vastgesteld op
25 ­procent van je abonnement, wat dus neerkomt op een totaal van 4 maanden. Genoeg om paar keer op vakantie te gaan en enkele stedentrips, maar niet als je elke dag voor je werk op en neer reist naar een buurland.

Is het slim om mijn abonnement nog
te wijzigen?
Dat is sterk afhankelijk van hoe vaak en ­hoeveel je gebruik zou gaan maken van een mobiel ­netwerk buiten Nederland, in de EU. Als dit namelijk maar een paar dagen per jaar zou zijn, is het misschien verstandiger om te kijken of je je ­databundel voor een bepaalde periode kan ­verhogen of ­eenmalig een aantal MB aan data af kunt nemen. Deze ­bundels zijn vaak niet zo heel voordelig, dus is het verstandig om aan het rekenen te slaan en je ­eventuele verbruik met zo’n bundel te ­vergelijken met het op­hogen van je databundel bij je ­abonnement.

Verandert er ook wat voor roaming
in de landen buiten de EU?
Een aantal landen in Europa is geen lid van de EU, maar vallen bij de meeste ­providers ook onder de roamingfree-regeling. Het gaat dan om landen als Noorwegen, ­IJsland, ­Zwitserland, Turkije, Servië, Albanië en ­Monaco. Toch is het goed om dit voor je ­vakantie te controleren, want het verschilt per provider. Bij T-Mobile is Zwitserland bijvoorbeeld niet inbegrepen, aangezien de telecomtarieven daar een stuk hoger zijn dan in de andere genoemde landen die niet onder de EU vallen. Voor de landen buiten Europa zien we bij de meeste providers geen veranderingen voor de roamingkosten; die blijven dus hoog.

en wat moet ik betalen als ik mijn limiet overschrijd?
Het is niet zo dat je opeens weer roaming­kosten moet betalen als je door je belminuten of data heen bent. Ook hier geldt weer ­hetzelfde als wat er in Nederland zou gebeuren als je over je limiet heengaat: je betaalt een extra tarief of bij het overschrijden van te veel data wordt de datasnelheid verlaagd of kun je de resterende maand geen gebruik meer maken van data. Vaak kun je voor die gelegenheid ook een extra bundel aanschaffen.

Zullen de tarieven voor nieuwe
abonnementen per 15 juni 2017 worden aangepast?
De afgelopen maanden heb je al kunnen merken dat sommige providers hun tarieven al hebben aangepast, in positieve zin. Lagere prijzen of juist meer data en belminuten voor ­dezelfde prijs. Dit heeft indirect te maken met het ­verdwijnen van de roamingkosten. Uiteindelijk zie je dat niet alleen de roamingkosten gelijk worden getrokken, maar dat dit ook zijn effect heeft op de stabilisering van de prijzen voor ­abonnementen tussen verschillende EU-­landen. Zo was in 2016 een gemiddeld abonnement voor 600 min bellen, 200 sms en 1 GB data in ­Hongarije nog boven de 70 euro per maand en een vergelijkbaar abonnement in Estland nog geen 10 euro. In Nederland lagen de tarieven voor een vergelijkbaar abonnement rond de
25 euro en dit jaar liggen deze dus al lager.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg