RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Lara Aerts

GettyImages-484470410.jpg

‘Mijn hond logeert in een vijfsterrenhotel’

Het dorpje Renswoude in de Geldersche Vallei is de Rivièra voor de Nederlandse hond. Je vindt er maar liefst vijf logeerboerderijen voor je lieveling.

Zodra het woord ‘vakantie’ valt, worden veel honden­eigenaren zenuwachtig. Want je gaat pas rustig op reis als je weet dat je hond in goede ­handelen is. Maar waar laat je je viervoeter? Googel je op hondenopvang, hondenhotel, hondenresort en hondenvakantie, dan vliegen de mogelijkheden je om de horen. Een daarvan, met de klinkende naam Dierenlogeerboerderij Syltjer Wald, wordt gerund door eigenaresse Sylvia Willemsen, een hondenliefhebster in hart en nieren. Zij kent het vakantieopvangprobleem uit eigen ervaring. Toen ze tien jaar geleden nog in Veenendaal woonde, was ze zelf altijd naarstig op zoek naar goede vakantieopvang voor haar hond. ‘Ik zocht destijds stad en land af maar vond geen plek waar ik mijn hond durfde te laten. Ik wilde opvang zonder kennels of hokken, en waar honden in een roedel leven van niet meer dan zo’n 35 honden. Van opvang in hokken of kennels zouden mijn Friese stabijs namelijk doodongelukkig worden. Toen dacht ik: ik ga zelf een hondenopvangboerderij beginnen waar dieren vrij kunnen rondlopen. Na lang zoeken vond ik eindelijk mensen die toen al zo werkten: Yuppie Dogs in Dreumel. In navolging van hoe zij het doen, ben ik toen mijn droom gaan verwezenlijken: een vijfsterrenhotel voor honden, katten en andere huisdieren.’

Past hij wel in de roedel?
Sylvia vond een boerderij in het dorpje ­Renswoude en startte daar haar hondenlogeerboerderij. Vanaf het eerste moment zat ze voller dan vol, en nog steeds. ‘Als je hond hier nog nooit is geweest, wil ik graag dat je dier eerst komt kennismaken. Ik wil ’m leren kennen, zodat ik weet of hij past in de roedel, en zo ja op welke plek. Ik stel de roedel samen op basis van ras, geslacht en karakter van de honden.’ Vanwege de vele aanvragen is er nu voor nieuwkomers een kennismakingsstop tot september. Voor katten en andere huisdieren is vaak wel nog plaats.

 

‘Ik wilde opvang zonder kennels of hokken, en waar honden in een roedel leven’

 

Een woonkamer voor honden
Fijn dat er een goede plek bestaat voor je hond, maar je hebt er natuurlijk niet zoveel aan als er geen plaats is. Gelukkig heeft het hondenhotel­virus zich de laatste jaren snel verspreid in het ­dorpje Renswoude, waardoor Sylvia, als ze nee moet ­verkopen, de hondenbazen kan door­verwijzen naar haar buren of andere dorps­genoten. Sylvia: ‘Mijn buren vonden mijn logeerboerderij leuk, en ze zijn zelf ook gek van dieren. Ik zei: dan begin je toch zelf ook zo’n opvang? Ze haalden hun ­papieren - een bewijs van vak­bekwaamheid is wettelijk ­verplicht - en gingen van start. Nu hebben mijn buren rechts en links een vergelijkbaar bedrijf als ik: Westie World voor kleine honden (westieworld.nl) en De Zandvlieters (dierenpensionrenswoude.nl). voor alle formaten. Zowel bij mij als bij de buren hebben de honden een eigen woonkamer met allemaal oude banken en stoelen waar ze op chillen. In de winter wordt de kachel opgestookt. De honden kunnen zelf naar buiten zo vaak ze willen. En we voeren de ­honden hun eigen voer dat hun baasjes meegeven, in groepjes van vijf. Dat kost meer tijd dan wanneer ik de honden allemaal hetzelfde voer zou geven, maar voor de dieren zelf is het prettiger te eten wat ze gewend zijn. Op mijn site kun je zien hoe dat voeren eraan toegaat.’ Niet alleen Sylvia’s buren hebben haar werkwijze overgenomen, elders in Renswoude zijn nog twee hondenhotels geopend: Beagle Valley (beagle­valley.nl) en Hairy Business (zie hun Facebookpagina) Sylvia: ‘Ik hoop dat in heel Nederland dit soort kennelvrije opvanglocaties ontstaan. Ik heb vaak stagiaires in mijn bedrijf, van wie er twee nu in Zaltbommel van start gaan. Ze hebben nog geen website, maar vangen wel deze zomer al honden op. Bij interesse kunnen mensen bellen met Kitty Groen: 06 5156 6446.’

Niet iedereen is welkom
Bij Sylvia in het hotel worden niet alle hondenrassen aangenomen. ‘In principe is onze manier van werken niet geschikt voor de Argentijnse dog, boerboel, bordeauxdog, bullmastiff, bulterriër, buldog, cane corso, dobermann, herdershond, pitbull, Rhodesian ridgeback, rottweiler en ­staffordshire-bullterriër. Niet omdat er iets mis is met deze rassen, maar ze zijn fysiek erg sterk en als ze andere honden corrigeren kunnen ze een hoop stress en zelfs schade aanrichten.’ De honden die er wel zitten, worden regelmatig gefotografeerd en gefilmd voor hun baasjes, zodat die vanaf het strand of vanuit de bergen een kijkje kunnen nemen hoe de hond het heeft op ’t vakantie­adres. Eigenaren checken daarvoor de website ­syltjerwald.nl en het YouTube-kanaal Syl en Zoo.

'Voor een pup is een vakantie waarbij hij opgaat in de roedel heel leerzaam'

Wat kost een hondenvakantie?
De kosten voor vakantieopvang schommelen meestal zo tussen de € 15 en € 25 per hond per dag of nacht. De logeerboerderijen in Renswoude rekenen zo’n € 15 per hond. Sommige hotels rekenen voor een grote hond extra en soms een toeslag in het hoogseizoen. Heb je meer dieren, dan krijg je vaak korting.

Hondenopvang gevonden? Stel deze vragen:

  • Zitten de honden in kennels of hokken, of leven ze in een roedel?
  • Kunnen ze zelf beslissen of ze naar binnen of buiten gaan?
  • Hoeveel honden worden er opgevangen?
  • Hoe lang en hoe vaak gaan de honden naar buiten?
  • Welke rassen worden bij elkaar gezet?
  • Zijn er rassen die niet mogen komen?
  • Mag de hond komen wennen?
  • Word je tijdens de vakantie op de hoogte gehouden van het wel en wee van de hond?
  • Mag de hond zijn eigen voer eten, en zo ja: moet daar extra voor betaald worden?
  • En de allerbelangrijkste vraag: mag het baasje kijken van tevoren? Zo niet, krab je dan een paar keer achter de oren.

Vakantie voor puppy’s
Mensen laten niet graag hun puppy achter in een hondenopvang, terwijl zo’n vakantie juist heel leerzaam kan zijn voor een jonge hond. Niet alle hondenhotels nemen puppy’s aan, maar bijvoorbeeld Dierenhotel Marijke staat juist voor pups open. Een vakantie in een hondenhotel vinden ze daar juist een goede investering in de opvoeding: de pup raakt door het leven in een roedel goed gesocialiseerd.

Matchingsites
Zitten alle hondenhotels vol of is je hond er niet geschikt voor? Er zijn tegenwoordig sites waar je een hondenoppas kunt vinden:

petbnb.nl Voor logeeradressen en dagopvang
verhuisdieren.nl Ook voor herplaatsing en voor mensen die een verzorger voor hun dier zoeken of mensen die graag andermans dier willen helpen verzorgen.
oopoeh.nl Een site waar huisdieren aan ouderen worden gekoppeld. Niet bedoeld als louter vakantieopvang, maar voor een langdurige band tussen huisdier (en diens baasje) en ouderen in de buurt.