RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

GettyImages-525385955.jpg

Een oogje in het zeil

radar

Een veiligheidscamera past helemaal bij een smart home, waarin alle apparaten thuis met elkaar verbonden zijn en zelf in staat zijn bepaalde taken te verrichten. Zo’n ­taakje kan heel simpel zijn, zoals: zodra er iemand met de camera wordt waargenomen, moet er een berichtje gestuurd worden naar mijn smartphone. Of een complexe opdracht als: wanneer het gezicht van een van mijn kinderen wordt waargenomen, neem dan 20 seconden video op, stuur die naar mijn e-mailadres en smartphone, open het deurslot, doe alle lichten aan en zet de verwarming op 20 graden. Dit alles stel je in op de bijhorende app. Een smartphone (of eventueel een tablet) is dus wel onmisbaar bij dit soort camera’s. Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar het is al mogelijk. De vraag is ook niet zozeer wat kan er wel of niet met een bepaalde camera en bijbehorend systeem, maar eerder: wat wil ik wel of niet laten zien, of te zien krijgen. Zo benadert het merk Netatmo de camera op een positieve manier met buitencamera ‘Presence’ en binnencamera ‘Welcome’. De nadruk ligt dan niet op onbekende binnendringers, maar op herkenning van bekenden.

Pubers en huisdieren
Allereerst vraagt dit om een acceptatie van ieder gezinslid. Tijdens het testen bij mij thuis leverde dat nogal wat problemen op. Mijn pubers vonden het geen leuk idee dat ze bespied konden worden. En geef ze eens ongelijk. Ook al stond de camera niet aan, het idee dat ik op elk moment van de dag mee kon kijken in de huiskamer was al genoeg voor een onbehaaglijk gevoel bij mijn huisgenoten. Een andere doelgroep die daar minder last van heeft, zijn huis­dieren. De meeste van de geteste camera’s kunnen onderscheid maken tussen bewegingen van mensen en van dieren. Zo kun je in de app aangeven dat je ’s nachts geen meldingen wilt ontvangen als de poes in de huiskamer rondloopt, maar wel als er een vreemd persoon wordt gesignaleerd. Andersom kan natuurlijk ook, dat je alleen maar ­meldingen wilt ontvangen van omtrekkende bewegingen van je huisdier. Je kunt daarna de ‘live-feed’ aanzetten, waarbij je mee kunt kijken (en luisteren) naar wat hij dan uitspookt in je huis. Bij twee van de geteste camera’s is het zelfs mogelijk om via de ingebouwde luidspreker van de camera te praten met de persoon voor de camera. Handig als je de camera als babyfoon gebruikt en op afstand je kind wilt geruststellen. Gebruikers op zoek naar een echte ‘pet cam’ kunnen tegen Lobbes roepen dat-ie van de bank af moet. Bij het thuiskomen van familieleden kan er meteen een gesprek worden gevoerd, indringers kun je melden dat je de politie hebt gebeld. En als je de camera buiten bij de deur hebt geplaatst, kun je aan de postbode vragen of hij het pakketje bij de buren wil afgeven.

 Alarm slaan
Een rigoureuze oplossing om indringers af te schrikken is het laten loeien van een ­sirene. Bij Canary en Netgear zijn deze al ingebouwd, voor het systeem van Nest en Netatmo zijn er losse sirenemodules ­verkrijgbaar. Deze sirenes worden overigens nooit automatisch gestart, maar zul je zelf moeten activeren. Dat je zelf actie moet ondernemen, is dan meteen ook de valkuil van deze slimme camera’s, het zijn geen echte bewakingssystemen, waarbij er automatisch een melding naar de meld­kamer wordt gestuurd, waarop een beveiligings­bedrijf actie onderneemt. Bij de thuiscamera’s krijg je een melding en als je die mist of er geen gehoor aan geeft, is dat volledig aan jezelf.

Opgeslagen beelden, wie kijkt er mee?
Naast de live-feed, waarbij je rechtstreekse beelden van je camera ontvangt, is het ook mogelijk de videobeelden op te slaan zodra er beweging is geconstateerd. Dit is ook meestal de opname die je als melding krijgt door­gestuurd op je smartphone. Als het om een indringer gaat, heb je bewijsmateriaal. Dat zou je meteen kunnen doorsturen naar de politie. Het opslaan van beelden gebeurt over het algemeen via een internetverbinding op een server bij de fabrikant van de camera. Er is dan een gratis variant, je kunt de beelden downloaden als je ze wilt bewaren. Voor een maandelijks bedrag kun je gebruikmaken van een opslagdienst. De videobeelden worden opgeslagen via internet, de meldingen krijg je binnen via internet en het bekijken van de beelden doe je op de app via internet. De vraag is natuurlijk hoe veilig dit allemaal is. Je moet in elk geval tijdens het installeren wachtwoorden aanmaken en de camera wordt als een uniek toestel met de app verbonden. Dan is de camera net zo gevoelig voor inbraak als je eigen ­computer die met internet verbonden is. Hoe goed de servers van de desbetreffende ­fabrikanten zijn beveiligd, is niet te bepalen.

We gaan testen
Bij alle vier de geteste camera’s viel het op dat het installeren van de camera een koud kunstje is. De app leidt je door het proces heen en geeft de juiste instructies wat in te voeren, hoe de camera te plaatsen en wat je met alle meldingen wilt doen. Je hoeft hier zeker geen wizzkid voor te zijn. Maar zodra er iets niet goed gaat, wil je wel kunnen terugvallen op hulp. Eén op de tien gevallen gaat het namelijk niet om een probleem met het systeem, maar is er in de omgeving iets niet goed. Zo had ik last van een ander draadloos apparaat dat het camerasysteem verstoorde, zoiets is voor een helpdesk natuurlijk moeilijk te achterhalen. Mocht ondersteuning ­belangrijk zijn, dan scoort Nest erg hoog met zijn telefonische hulpdienst en Canary laag, omdat dat merk alleen een Engelstalige app en website heeft. Alle camera’s gaven ­duidelijk beeld en geluid en vielen redelijk in dezelfde prijsklasse. Het grote verschil zit hem dan ook in waar je de camera voor wilt gebruiken, waarbij een extra optie de doorslag zou kunnen geven. Hamvraag is daarbij: wat wil je dat je te zien krijgt en wat wil je dat er van jou wordt gezien?

Conclusie Dit soort systemen is geen ­verrijking van mijn leven. Als alarmsysteem en beveiliging is het net niet toereikend genoeg. Je moet bij een melding eerst zelf actie ondernemen zoals het alarm starten en die ­meldingen zijn ­makkelijk te missen op je smartphone. Of je moet de enigszins eigenaardige behoefte hebben om almaar te willen weten wanneer wie thuiskomt en wat hij of zij doet. Dat heeft iets ­negatiefs, iets achterdochtigs, behalve als de camera als babyfoon of huisdiercamera dient. Of als camera bij de voordeur, om bezoekers te woord te staan als je zelf niet kunt opendoen. In dat geval zijn alleen de Nest Cam en de Arlo Pro geschikt.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud6.jpg