RADAR+ Online

Word Abonnee

fotografie: Anja Robertus

4_DSC5209BWC.jpg

Rijlessen

Na een les of 198 en twee examens, haalde Lara op haar 31ste haar rijbewijs. Wat dat heeft gekost doet er nu niet toe. Van belang is: wat is het slimste rijlespakket voor dochter Daya? En zitten er adders onder het gras?

Als je achttien bent, betaal ik je autorijlessen’, zo vertelde mijn vader mij toen ik net afgenaveld was. Achttien jaar later kreeg ik 600 guldens op mijn rekening: goed voor vier rijlessen en twee examens, ­precies wat mijn vader nodig had gehad om eind jaren vijftig zijn rijbewijs te halen. Wat hij kon, kon ik ook, zo redeneerde hij, voor het gemak even vergeten dat hij leste in ruraal Zuid-­Limburg en ik in een propvolle stad met trams, bussen, kinderen op driewielers, fietsen, kleine hondjes, Cita’s en Puchs.

Ik nam les van een dame die mij in een gigantische Mercedes Benz zette, op een driedubbel gevouwen matras omdat ik anders niet boven het dashboard uit kon kijken. Toen ik op een ochtend met een enorme kater, slechts gehuld in een badjas naar de bakker op de hoek strompelde, reed ze bijna over me heen. Oeps, rijles vergeten! Ze gooide de deur open en blafte: je bent laat, INSTAPPEN! Dat deed ik maar, met een neus die bloedde en zonder adem te halen uit angst dat ik pure alcohol zou uit asemen.

Ik reed haar spiegel eraf, trapte per ongeluk op het gas in plaats van op de rem, en zag haar nooit meer terug. Dat schikte, de 600 guldens waren toch op. Vele jaren, vele lessen, vele bijbaantjes om ze te bekostigen, vele rijles leraren, veel rijangst en nog een financiële injectie van pa later had ik eindelijk, na een les of 198 en twee examens, op mijn 31ste mijn rijbewijs. Nu gaat dochter Daya beginnen met autorij­lessen.

Ze is nog geen zeventien, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen EN AFRIJDEN, vind ik. En van de wetgever mag het. Op je zeventiende kun je al je rijbewijs halen, al moet je tot je achttiende onder begeleiding rijden. Hoe dan ook, toen Daya net was afgenaveld zei ik haar dat ik haar rijlessen zou betalen. Nu het zo ver is, verdiep ik me in het oerwoud van rijlespakketten (al dan niet inclusief examen, tussentijdse toets, theorie snelcursus en online training in een ­simulator) en de bijbehorende adders onder het gras. Zo kun je denken dat je spekkoper bent omdat je onbeperkt gratis herexamens mag doen, maar als je voor elk examen de lesauto moet huren voor € 279, dan ben je nog nergens. En moet je eigenlijk wel een pakket kopen? Wat als je ontevreden bent, dan zit je mooi vast aan de Firma Sneljerijbewijszonderaddertjes­onderhetgras.

Want die € 1.800 heb je dan al betaald. Zoeken op de school met het hoogste slagingspercentage is ook listig. Want het enige wat ik door het vele researchen met zekerheid kan zeggen: er bestaat een keihard causaal verband tussen het aantal lessen en de kans om te slagen. Een slagingspercentage van 90% wil dus zeggen dat de (ouders van de) leerlingen failliet zijn gegaan. Ik weet het goed gemaakt. Ik geef Daya 600 euro, en dan zoekt ze het zelf maar uit. Want wat haar opa kan, dat kan zij ook.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud6.jpg