RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst & fotografie Michel Walraven

Foto.jpg

Mooie foto's maken met je mobiel

Met een paar handige tips worden je smartphonefoto’s veel interessanter. En met een beetje slimme app verander je ze in kleine kunstwerkjes.

 

 

apps

 

 

1. De basis
Denk eerst goed na over wat je precies wilt laten zien met je foto. Wat is het belangrijkste onderdeel van het plaatje, wat is minder belangrijk? Als je die keuzes hebt gemaakt kun je de drie basiselementen: compositie, belichting en dieptewerking, inzetten om een picture perfect te maken van je zoon of het uitzicht vanaf de top.

 

2. Compositie
De ‘Regel Van Drie’ doet wonderen: we kijken het liefst naar een onderwerp dat niet precies midden op de foto staat, maar juist op een derde naar links, rechts, boven of onder. Landschapsfoto’s zien er natuurlijker uit als de horizon niet precies door het midden loopt maar (op een derde) daaronder of daarboven. Bij sommige camera-apps kun je in de instellingen ‘grid’ aanzetten. Je ziet dan de lijntjes van de ‘Regel Van Drie’ op je scherm. Plaats je onderwerp (je vriendin, of alleen haar lonkende oog) onder de lijnen of op de kruisingen ervan. Experimenteer met diagonale lijnen, voor net een beetje meer dramatisch effect. Draai je smartphone een beetje en/of fotografeer je onderwerp van bovenaf.

Compositie-2  Compositie-1

Do                                  Don't

Tip: Laat degene die je fotografeert met zijn gezicht naar de binnenkant van het beeld draaien, in plaats van de buitenkant. Het lijkt anders of hij het beeld uitkijkt.
Tip: Laat je onderwerp een stukje draaien. Een ‘over-de-schouderportret’ is vaak net wat leuker.

3. Belichting
Meestal zijn smartphonefoto’s automatisch goed van belichting. Maar als je onderwerp veel lichter of donkerder is dan de rest van het beeld, kun je de mist ingaan. Bijvoorbeeld als je iemand fotografeert bij tegenlicht, dan wordt hij al snel een silhouet. Daar kun je wat aan doen. De meeste camera-apps toveren bij aanraking een blokje op het scherm dat je met je vinger kunt verplaatsen. De camera stelt scherp op de binnenkant van dat blokje en hij meet nu alleen daar het licht, zonder nog naar de rest van de foto te kijken. Dus als je een silhouet ziet, gewoon het blokje op je onderwerp zetten.

 

Belichting-2 Belichting-1

Do                                  Don't


4. Dieptewerking
Een beetje dieptewerking in je foto maakt je beeld interessanter. Probeer eens wat onscherpte in de foto te krijgen. Als je scherp stelt op je onderwerp met wat afstand, worden objecten vlakbij de lens vanzelf minder scherp.

 

Scherptediepte-1  Scherptediepte-2

Do                                  Don't

Links is er gefocust op het groene speelgoedje, waardoor het meisje onscherp is; rechts is het effect omgekeerd.


Tip:
Veel camera-apps hebben een digitale zoom. Het lijkt alsof je onderwerpen daarmee dichtbij haalt. Maar zoomen met je telefoon betekent dat je je beeld alleen maar onder een digitaal vergrootglas legt. Je pixels worden daardoor groter en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
Tip:
Smartphones zijn niet zo goed met hoge contrasten. Vermijd dus fel zonlicht met harde slagschaduwen.+
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.