RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Rob Stallinga | Illustratie: Mireille Schaap

Afdingen.png

Afdingen voor dummies

Vraag een winkelier vriendelijk naar de bodemprijs en je ontvangt in de meeste gevallen een leuke korting. Zeker het proberen waard.

 

 volg-afdingen-HR

 

 

Het is een vrolijk onderdeel van de vakantie in de tropen: met de plaatselijke markthandelaar sparren over de prijs. Het hoort erbij. Vaste prijzen en barcodes, daar doen ze niet aan. Kopen is onderhandelen. Na wat verbaal duw- en trekwerk is van de oorspronkelijke prijs van een souvenir niet veel over. Er is een deal. Koper blij, verkoper ook. Ook in Nederland is afdingen bij bepaalde financiële transacties heel normaal. Bijna niemand koopt een huis of auto tegen de vraagprijs.

We gaan een rondje droog-shopppen
Tijd om de straat op te gaan om de afdingmogelijkheden in kaart te brengen. Meteen dient zich een probleem aan. Door de magere consumentenbestedingen en het overschot aan winkels verkeren de Nederlandse winkelstraten anno 2013 in een permanente staat van opruiming, dan wel opheffingsverkoop. De kortingspercentages knallen van de ramen. Winkelen was nog nooit zo goedkoop. Kan het nog goedkoper? Jazeker, zo blijkt na een ochtendje droog-shoppen.

Aupingbed met € 298 korting
De eigenaar van de beddenzaak is er snel uit. ‘Wat u zoekt is een Aupingonderstel en een Auping-matras.’ Het oer-Hollandse Auping is niet het goedkoopste merk. Het geadviseerde bed komt volgens de prijskaartjes op € 2398 inclusief gratis bezorging en heel veel garantie. Als er gevraagd wordt of de beddenverkoper iets aan de prijs kan doen, zakt deze in drie seconden naar € 2100. Want ‘natuurlijk valt er altijd over de prijs te babbelen’.

Koga-fiets met € 299 korting
Even later valt mijn begerige oog op een zwart gespoten prachtfiets, de E-Xtension van luxemerk Koga. Deze E-bike is met een adviesprijs van € 2999 niet de goedkoopste. Maar, zegt de verkoper: ‘Dit is echt een héél fijne fiets om mee te forensen.’ Of de prijs op het kaartje ook de bodemprijs is? Nee. Er gaat direct € 299 af en ‘dat gaat zeker niet ten koste van de goede service’.

Hoogpolig tapijt met € 400 korting
Ook nodig: hoogpolig tapijt van een Nederlands kwaliteitsmerk voor op de eerste en tweede verdieping. De adviesprijs blijkt geen bodemprijs. Inclusief het groene isolatiemateriaal gaat de prijs van € 5400 naar € 5000, inclusief thuisbezorgen, leggen en de benodigde lijm. Dat laatste kost ‘met de door u opgegeven meters al snel een paar honderd euro’.

Was-droogcombinatie met € 333 korting
Tenslotte ga ik op zoek naar een was-droogcombinatie. De keuze valt op het duurste merk. De ultrazuinige wasmachine en droger van Miele staan samen voor € 2329 geprijsd. De verkoper die ook weet dat de concurrent om de hoek een ‘BTW-terug actie’ aanbiedt, slaat aan het rekenen en biedt de Teutoonse was-droogcombinatie aan voor
€ 1996. De gevraagde korting van 21% procent is hem te gortig. ‘Met deze prijszetting mag u heel blij zijn.’ +

 

lijstje
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.