RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap

besparen.png

2018 wordt een voorspoedig geldjaar

Even googelen voor je die nieuwe wasmachine aanschaft of nu al een zomervakantie boeken voor een schijntje: 2018 wordt een voorspoedig geldjaar.

Verleng je telefoon­abonnement niet
Het lijkt vaak heel aantrekkelijk: als je mobiele telefoon­abonnement bijna verloopt, krijg je een ‘speciaal voor jou als trouwe klant’-aanbieding als je nú verlengt. Toch is het niet zelden vele malen voor­deliger om op tijd op te zeggen – zet een reminder in je telefoon – en over te stappen naar een andere provider. Op bijvoorbeeld bellen.com kun je alle telefoonabonnementen checken en zien hoeveel je kunt besparen.
Opbrengst Stel: je hebt een iPhone 6 met een ‘onbeperkt bellen-abonnement’ en betaalt € 51 per maand. Stap je over naar een andere aanbieder, dan kun je zomaar op € 30 uitkomen en er de iPhone 8 bijgeleverd krijgen. Dat scheelt je maandelijks dus € 21, oftewel € 252 per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over die blitse telefoon die los meer dan achthonderd euro kost.

Drink niet met mate
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alcohol nog veel ongezonder is dan tot nu toe werd aan­genomen. Helemaal stoppen met alcohol is een goed plan als je nare (lever)kwalen wenst te voorkomen en de kans op kanker wilt verkleinen. Ook voor de portemonnee is het een goed voornemen.
Opbrengst De gemiddelde Nederlander – iedereen vanaf 0 jaar meegerekend – drinkt volgens het CBS ruim 1 glas alcohol per dag. In een huishouden met twee volwassenen komt dat dus zomaar neer op 14 wekelijkse glazen. Gaan we uit van wijn, dan zijn dat twee flessen (kleine glaasjes!). Bij de Hema kost een goede fles sauvignon blanc € 6,50, € 13 per week dus. Dat betekent een besparing van € 676 per jaar als je de drank radicaal afzweert. Blijf je toch liever een weekendwijntje drinken, dan is het nog een interessante besparing.

Googel voor je iets koopt
Wasmachine stuk? Dat is een pijnlijke aanslag op je budget, helemaal als repareren geen optie meer is. Wat honderden euro’s kan schelen, is even googelen op ‘wasmachine korting’. Dan krijg je heel veel lopende acties te zien en scoor je zomaar een kwaliteitsapparaat voor haast de helft van de prijs. Zo’n googelactie loont de moeite voor alle grote (witgoed)aankopen.
Opbrengst Een snelle zoek­opdracht kan bijvoorbeeld dit opleveren: de goed aangeschreven Samsung Eco­Bubble van € 799 voor € 435 = € 364 korting. Zo’n ding gaat minimaal tien jaar mee, dus per jaar levert het je omgerekend hooguit € 36 euro op, maar met in één keer een paar honderd euro in je zak kun je wel veel leuke dingen doen (zie rechts).

Boek een geannuleerde vakantie
Een bekende truc om zo goedkoop mogelijk op zomervakantie te gaan, is nu boeken. Veel reisaanbieders geven vroegboekkorting. Ben je niet zo’n early bird, of aas je op nog meer korting, dan kun je ook naar tradeyourtrip.com. Hierop vind je geannuleerde vakanties voor een fractie van de prijs, genre: ‘droomreis Seychellen wegens beëindigen relatie.’ Of: ‘stedentrip Londen door werkverplichtingen.’ Bang voor oplichterij hoef je niet te zijn, de site dubbelcheckt alles en de originele garanties van de touroperator blijven geldig.
Opbrengst Neem de Seychellen-trip: vier nachten in een vijfsterrenresort voor twee personen wordt aangeboden voor € 1350 in plaats van € 1806; een besparing van € 456 – oftewel een korting van 25 procent – op je jaarlijkse vakantie. En het strand is net zo hagelwit.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png