RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Gerhard Hormann

140007_MG_9971.jpg

Gezond is goedkoop

In de rij bij de kassa kijkt Gerhard in het winkel­wagentje voor hem. Hij stelt zich voor hoe groot de schok van de klant zou zijn als het verschil wordt getoond tussen de kassabon en het bedrag waarop je uitkomt als je alles wat cafeïne, suiker, zout en alcohol bevat niet koopt.

Toen ik onlangs op zaterdagmiddag in een lange rij stond voor de kassa van de supermarkt, bedacht ik een aardig idee voor een televisieshow. Het format is te mager om drie kwartier mee te vullen, maar zou prima tot zijn recht komen als een vast onderdeel in elk willekeurig programma over geldzaken of schulden. Voor dat item zou ik een klant uitpikken met een volle boodschappenkar en deze na het afrekenen nóg een keer langs de kassa sturen. Daarbij zou ik een voedingsdeskundige een schifting laten maken tussen artikelen die voedzaam en gezond zijn en alle overbodige en ongezonde producten. Het zou me niets verbazen als de verhouding tussen basisbehoeften en bagger – of, zo je wilt, tussen levensmiddelen en luxeartikelen – in sommige gevallen uitkomt op 20 procent tegenover 80 procent. Dat gold in elk geval voor die mevrouw die voor me in de rij stond. Naast een paar verdwaalde pakken pasta, yoghurt, brood en wat gesneden groente, zette ze een hele batterij blikjes cola met zoetstof op de lopende band, aangevuld met zakken chips, snoep, flessen frisdrank en rosé, donuts uit de weekaanbieding, pakken met opgepimpte zuivel en ga zo maar door. Een dergelijk programmaonderdeel zou op twee manieren leerzaam zijn. Om te beginnen zie je zo in één oogopslag hoeveel producten je koopt die te veel calorieën bevatten en te weinig voedingswaarde hebben. Ik stel me zo voor dat je in beeld een bescheiden stapeltje hoogwaardig voedsel ziet en daarnaast een hele berg snacks en drankjes die vooral veel cafeïne, suiker, zoetstof, zout en alcohol bevatten. Minstens net zo groot zal de schok zijn als het verschil wordt getoond tussen de originele kassabon en het bedrag waarop je uitkomt als je alle versnaperingen en tussendoortjes eruit hebt gezeefd. Nog interessanter wordt het als je dat op jaarbasis berekent en zelfs even laat zien hoeveel geld je op deze manier over de balk gooit na dertig jaar achteloos winkelen. Trek dat bedrag voor de aardigheid maar eens van je hypotheek af. In beide gevallen gaat het om bewustwording, want het grootste probleem is dat we heel veel dingen doen uit gewoonte, zonder erbij stil te staan, zonder na te denken over de gevolgen op lange termijn en zonder ons af te vragen of er ook andere keuzemogelijkheden zijn. Zo beseffen maar weinig mensen dat er een duidelijk verband is tussen een gezonde financiële huishouding en je eigen gezondheid. Zuinig leven heeft met discipline te maken, maar netjes op gewicht blijven heeft dat in in veel gevallen net zo goed. Hoezeer die twee met elkaar verweven zijn, drong pas echt tot me door toen ik besloot om voortaan ook dat halve glas wijn bij het avondeten van het menu te schrappen. Dat heeft niets met soberheid of zelfbescherming te maken, maar meer met de laatste gezondheidsadviezen, waarbij alcohol in de ban is gedaan. Zo ben ik vanaf nu niet alleen bijna hypotheekvrij, maar ook alcoholvrij. Je kunt dat saai vinden of wat dan ook, maar zelf heb ik juist het heerlijke gevoel dat ik me definitief heb bevrijd van de bank én de drank.




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg