RADAR+ Online

Word Abonnee

_MG_9772_8b_sh.jpg

Beginnen als zzp'er?

Steeds meer mensen werken niet meer in vaste dienst. Ze schrijven zich in bij de Kamer van Koop­handel en huppekee: ze zijn zzp’er. Net zo makkelijk. Toch zijn er wat zaken die de kersverse zzp’er goed in de gaten moet houden.

1promo3nrs

#1 Ik ben nooit ziek

Als werknemers ziek zijn, gaat hun loon gewoon door. Ook als ze heel lang ziek blijven en arbeidsongeschikt worden, krijgen ze een inkomen. Voor zzp’ers geldt dat niet. Als die niet werken, verdienen ze niets. Daar kun je luchtig overheen stappen omdat je nooit ziek bent. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Waarschijnlijk niet nodig en bovendien veel te duur, vinden de meeste zzp’ers. Bedenk toch: bijna niemand kan het zich veroorloven om zonder inkomen te zitten. Dus moet je iets regelen. Niet voor als je een griepje krijgt, maar voor als je serieus een tijdje uit de running bent. Wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost hangt af van je leeftijd, je beroep, je inkomen en de hoogte van de uitkering als je ziek bent. En van de wachttijd. Vergelijk de premies en de voorwaarden op internet. Een broodfonds is een goed alternatief en vaak stukken goedkoper. Zo’n broodfonds is een groep ondernemers die elkaar financieel ondersteunt. Kijk op broodfonds.nl. Een broodfonds voor de eerste twee ziektejaren en een arbeidsongeschiktheids- verzekering voor eventueel daarna is een financieel gunstige oplossing.

 

#2 De administratie? Die doe ik volgende maand

De administratie bijhouden, is bij uitstek een klusje dat er snel bij inschiet. Je laat je echte werk, waarmee je geld verdient, natuurlijk vóórgaan. En als het dan een keer rustig is, kun je wel iets leukers verzinnen. Toch zijn er goede redenen om serieus werk te maken van je administratie. Als zzp’er mag je alle kosten die je voor je werk maakt aftrekken van je omzet. Houd je die kosten goed bij? Zonder overzicht doe je jezelf tekort. En als je bij een belastingcontrole niet kunt bewijzen dat je onkosten hebt gemaakt, zal de belastinginspecteur de aftrek schrappen. Houd ook bij hoeveel uren je werkt. Als je meer dan 1225 uur per jaar als zzp’er werkt, hoef je minder belasting te betalen. Je hebt dan recht op zelfstandigenaftrek en in de eerste jaren ook op startersaftrek. Dat scheelt duizenden euro’s per jaar. Bij een controle moet je die uren kunnen aantonen. Als je jaarlijks een omzet hebt van € 50.000, is de kans niet groot dat je moet bewijzen dat je minstens 1225 uur hebt gewerkt. Maar bij een omzet van pakweg € 20.000 of minder kan die oude agenda opeens heel belangrijk zijn. De tijd die je hebt besteed aan je administratie, het bouwen van een website, cursussen volgen en netwerken, telt ook mee. Maar je moet het wel aannemelijk kunnen maken.   
Dus: koop een eenvoudig boekhoudpakket, vraag aan andere zzp’ers hoe zij het aanpakken, noteer desnoods je inkomsten en uitgaven heel ouderwets in een schriftje en bewaar bonnetjes in een ordner – het maakt niet uit hoe, maar doe het gestructureerd.

 

#3 Ik maak veel uren, dus ik reken een laag tarief

Sommige zzp’ers vinden het prima om werkweken van vijftig uur te maken. Dan kom je met een uurtarief van € 20 elke week mooi met € 1000 thuis. Fout, vergissing! Nog afgezien van het feit dat een lage uurprijs niet per se een aanbeveling is - als het zo goedkoop is, zal het wel niet goed zijn -  zal het je ook niet lukken om elke week vijftig uur te factureren. Je bent namelijk ook tijd kwijt aan klussen die geen geld opleveren. Wat die klussen zijn, hangt een beetje van je beroep af. Maar alleen al het afhandelen van post en mailtjes kost tijd. En dan moet je ook nog je administratie bijhouden, je best doen om aan nieuwe opdrachten of klanten te komen, offertes maken, materiaal inkopen, misschien af en toe een nuttige bijeenkomst bezoeken waar je geen cent mee verdient. Als je geluk hebt, is 75 procent van je gewerkte uren declarabel. En natuurlijk ga je ook weleens met vakantie of naar een cursus.
Dus: bereken een realistische uurprijs. Een jaar heeft 52 weken. Bij een 40-urige werkweek kom je aan 2080 uur. Maar vijf weken vakantie per jaar is normaal in Nederland. Dan kom je op 1880 uur. Als je 75 procent van die uren kunt declareren, kom je op 1410 uur. En dan hebben we het nog niet gehad over een onverwacht griepje waardoor je niet kunt werken. In die uren moet je het verdienen. Bovendien moet je niet alleen genoeg verdienen om van te leven, maar ook om valkuil 1 en 5 op te vangen. En om een buffer op te bouwen, want stel dat je even zonder werk komt te zitten.

 

#4 Heerlijk, al dat geld om mijn bankrekening

Werknemers krijgen elke maand geld dat ze vrij kunnen besteden. Er is al belasting over betaald. Bij zzp’ers is dat niet zo. Zij moeten achteraf belasting betalen over het geld dat op hun bankrekening binnenkomt. Als je al wat langer voor jezelf werkt, krijg je meestal aan het begin van het jaar een voorlopige belastingaanslag en betaal je elke maand een deel. Aan het eind van het jaar weet je hoeveel je hebt verdiend en doe je aangifte. Dan zie je of je belasting terugkrijgt of moet bijbetalen. In je eerste jaar als zzp’er krijg je doorgaans geen voorlopige aanslag. In plaats daarvan moet je het jaar erop ineens een groot bedrag betalen. De btw is net zoiets. Op een factuur van € 1000 breng je 21 procent btw in rekening, dus je ontvangt € 1210. Maar die € 210 is niet van jou; die moet je aan de Belastingdienst betalen. Dus: reserveer geld om de belasting mee te betalen. Of vraag meteen als je voor jezelf begint een voorlopige aanslag aan, zodat je alvast belasting gaat betalen. Veel zzp’ers zetten de btw op een aparte bank- rekening. De btw die je zelf hebt betaald op zakelijke uitgaven, trek je af van de btw die je moet betalen. Wéér een reden om je administratie goed bij te houden. Draag je per jaar minder dan € 1883 btw af aan de belastingdienst? Dan krijg je belastingkorting, waardoor je een deel van de btw zelf mag houden. Moet je in een jaar minder dan € 1345 btw afdragen? Dan mag je de btw zelf houden. Op belastingdienst.nl vind je informatie over de kleineondernemersregeling.

#4 Mijn pensioen regel ik later

Veel zzp’ers schuiven hun pensioen op de lange baan. Omdat ze geen zin hebben om zich erin te verdiepen. Maar vaak ook omdat ze al het geld dat ze verdienen nodig hebben om van te leven. Er blijft niets over om opzij te zetten. Maar wie zelf niets regelt, moet later rondkomen van alleen AOW. Dat is niet veel. Dus: regel iets voor je pensioen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe minder geld je later opzij hoeft te zetten om een aardig bedrag bij elkaar te sparen. Pensioen opbouwen kan op allerlei manieren. Met hulp van de fiscus: dan mag je je inleg (wat je jaarlijks spaart voor je pensioen) aftrekken, maar het moment waarop je pensioen ingaat kies je niet zelf. Of op eigen houtje: dan heb je geen aftrek, maar je bent wel de baas over je eigen geld en bepaalt zelf wanneer je met pensioen kunt.
Voordat je keuzes maakt, is het handig om je te oriënteren op de regels en mogelijkheden. Op rijksoverheid.nl vind je informatie over zzp-pensioen. 

Zzp’er Renate Rijnaarts (38) (foto) woont sinds kort samen.


Wat doe je?
‘Ik coach hardwerkende vrouwen met vermoeidheidsklachten. Dat coachen doe ik met paarden. Stel dat iemand moeite heeft met het aangeven van grenzen. Dan voeren we eerst een coachgesprek en daarna doet de cliënt een oefening met een paard. Ze kan bijvoorbeeld het paard een stap achteruit laten zetten. Dat lukt niet alleen met woorden. Het gaat om intentie, toon en lichaamstaal. Wat straal je uit? Paarden begrijpen non-verbale communicatie extreem goed, maar ook mensen reageren voornamelijk op non-verbale communicatie. Door deze oefeningen ga je inzien hoe het bij jou werkt.’
Waarom begon je voor jezelf?
‘Een paar jaar geleden deed ik de opleiding tot coach-geassisteerd-door- paarden. Daarin vind je niet makkelijk een baan in loondienst. Ik ging me verdiepen in ondernemerschap en hoe je aan klanten kunt komen. Wat ik geweldig vind is dat ik zelf verantwoordelijk ben.’
Ben je fulltime ondernemer?
‘Ik ben mijn baan in de jeugdhulpverlening aan het afbouwen. Inmiddels werk ik nog twee dagen per week in loondienst en vier dagen in mijn eigen bedrijf. Uiteindelijk wil ik fulltime ondernemer worden.’
Doe je zelf administratie, belastingen?
‘De administratie wel. Ik begon met een Excel-bestandje, maar nu heb ik een programma dat gekoppeld is aan mijn bankrekening. Met dat programma kan ik ook belastingaangifte doen, maar daarover ben ik onzeker. Een kennis die accountant is, controleert wat ik invoer. Ik heb ook nog een hypotheek en die baan in loondienst. Belastingen zijn niet mijn expertise. De btw-aangifte deed ik in het begin wel zelf. Maar inmiddels doet de accountant dat ook. Ik heb te maken met verschillende btw-tarieven. En van het ene krijg je alles terug en van het andere een beetje. Het is mij te ingewikkeld.’
Verzekeringen?
‘Via het kwaliteitsregister waarbij ik ben aan­gesloten heb ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voor als een paard op iemands voet gaat staan, of als er een jas kapot gaat.’
Hoe regel je arbeidsongeschiktheid en pensioen?
‘Ik wil geen ingewikkelde verzekeringen. Ik vertrouw op mezelf en mijn eigen aanpak. Ik ben ervan overtuigd dat mijn praktijk supergoed gaat lopen. Dan ga ik zelf geld opzij zetten voor pensioen en arbeidsongeschiktheid.’ beleef-coaching.nl