RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Wilma van Hoeflaken

slappe_was.jpg

Slappe was: Nieuws en cijfers over geld

In elke RADAR+ verzamelt journalist Wilma van Hoeflaken het nieuws op gebied van geld. Ze geeft de betere budgettips en legt financiële rompslomp uit in klinkklare taal.

1promobanner_1_2018

ZZp'er en zwanger tussen 2006 en 2008?


Ook zelfstandigen hebben recht op een uitkering tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zo’n ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) kun je aanvragen bij het UWV. De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomen. Zzp’ers die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 een baby kregen, moesten het zonder uitkering stellen. Ze vielen tussen wal en schip. De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstan­digen, de WAZ, was net afgeschaft en de ZEZ bestond nog niet. Volgens de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van sociale zekerheid, was dit in strijd met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. Voordat de Centrale Raad van Beroep tot deze uitspraak kwam, hebben een paar vrouwen samen met de FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann jarenlang geprocedeerd. Inmiddels is bekend dat er een compensatieregeling komt voor de zzp’ers die destijds geen uitkering kregen. Zij krijgen alsnog een uitkering van zo’n € 5.600. Dit komt overeen met het gemiddelde bedrag dat zwangere zzp’ers tegenwoordig krijgen. Wanneer de compensatieregeling precies ingaat, is nog niet bekend. Vanaf de ingangsdatum heb je drie maanden de tijd om een aanvraag in te dienen. Check daarom af en toe de website van het UWV (uwv.nl/compensatie-voor-zelfstandigen-met-kind). Volgens  het UWV hebben zo’n 20.000 vrouwen recht op compensatie.

Een la vol cadeaubonnen?

Cadeaubonnen kun je het best zo snel mogelijk verzilveren. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je de bon vergeet. Volgens de Consumentenbond vervliegt jaarlijks voor ongeveer € 5 miljoen aan verlopen cadeaubonnen. Nog een risico is dat je bon bij een faillissement letterlijk waardeloos wordt. Dat gebeurde volgens de Consumentenbond met € 9,5 miljoen aan bonnen toen V&D failliet ging.

De WOZ-waarde stijgt

In februari ligt de WOZ-beschikking weer op de mat. Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, is de WOZ-waarde van je huis in 2018 waarschijn­- lijk 5 tot 7 procent hoger dan vorig jaar. Een hogere WOZ-waarde betekent dat je méér onroerende zaakbelasting betaalt. In 2018 gaat het eigen­woningforfait omlaag van 0,75 procent naar 0,70 procent. Maar omdat de WOZ-waarde van je huis stijgt, merk je daar waarschijnlijk niet veel van.

Je bent niet de enige die rood staat

Je begon het jaar met zulke goede voornemens. Geen impulsaankopen meer. Op de aanbiedingen in de supermarkt letten. Een vast bedrag reserveren voor boodschappen. Maar helaas, na een paar weken gaat het al mis. Je staat rood, terwijl je je stellig had voorgenomen om dat niet meer te laten gebeuren. Je bent niet de enige. Het kan helpen als je het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud invult. Dat is een gratis online hulpmiddel om inzicht te krijgen in je uitgaven. Je ziet waar je geld blijft en je krijgt inzicht in uitgaven waarop je kunt besparen. Ook zie je op welke uitgaven je absoluut niet kunt bezuinigen, omdat dat domweg niet haalbaar is. Het leuke is dat je ook kunt zien waar anderen hun geld aan uit­geven. Geen willekeurige anderen, maar mensen met dezelfde gezinsgrootte en hetzelfde inkomen als jij. Het Persoonlijk Budgetadvies is populair; volgens het Nibud wordt het elk jaar zo’n 120.000 keer ingevuld. Zie nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies


Winterbanden op reis

In de voorjaarsvakantie op wintersport? Controleer of de winterbanden nog goed genoeg zijn. Het kan best zijn dat je auto met winterbanden de Nederlandse apk-keuring met vlag en wimpel heeft gehaald, maar dat het profiel van je banden niet voldoet aan de eisen in het buitenland. Die variëren per land. Als de banden niet goed genoeg zijn, kun je boetes krijgen of aansprakelijk gesteld worden bij een aanrijding. Op bovag.nl/winterbanden vind je een overzicht van de voorschriften voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europa.  

 

Hoe duur is een gemiddelde fiets?

De gemiddelde prijs van een nieuwe fiets is € 1000. Duur? Zeker. Dat komt doordat 30% van de nieuwe fietsen die we kopen elektrisch is. In 2007 was dat nog maar 6%. €2499  is de prijs van de winnaar van de E-biketest 2017.  De Sparta M7s is geen spectaculaire fiets, maar hij fietst gewoon het lekkerst vonden de testers, en daar gaat het om. Bron: fietsenbond.nl

 

€2499

Dat verdienen 15-jarigen als ze een dag werken. Vijftien­jarigen mogen vakken vullen, groente en fruit oogsten, kleine dieren voeren, bedienen in een kantine waar geen alcohol wordt geschonken en reclamedrukwerk en avondkranten bezorgen.


54%

van de Nederlanders heeft een rechtsbijstandverzekering. €143 betalen ze ieder per jaar aan premie. Bron: Verbond van verzekeraars