RADAR+ Online

Word Abonnee

bespaartips.jpg

Haal het beste uit je geld

Kom mee naar buiten allemaal! Vier vakantie in een villa met zwembad, bestel latte macchiato met taart en houd ook nog eens veel geld in de knip.

Koop piepers van de boer

Heerlijke aardappels, ambach­telijke kaas, tomaten bomvol smaak: koop je verse spullen bij de boer en je weet dat je topkwaliteit krijgt. En zo’n bezoekje aan de buurtboerderij levert je ook nog cash op, want het is vaak stukken goedkoper dan bij de supermarkt. Kijk op
productenvandeboer.com voor boerderijwinkels in de buurt. Bij veel boeren kun je ook online shoppen, bijvoorbeeld via rechtstreex.nl.
Opbrengst Neem vastkokende aardappels. Bij Rechtstreex
kosten die 44 cent voor een pond, Albert Heijn vraagt 92 cent voor dezelfde hoeveelheid (prijzen gecheckt in februari). Volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie eten we in Nederland jaarlijks 18 kilo ongeschilde aardappels per persoon; in een huishouden van vier gaat er dus 72 kilo per jaar doorheen. Kost je bij de boer
€ 63,36, terwijl je bij AH € 132,48
afrekent. Dus houd je € 69,12 in je zak.


Ga met vrienden op vakantie

Liever een luxe villa met zwembad dan een petieterig huisje? Ga dan op vakantie met vrienden: meestal is het financieel veel aantrekkelijker om een groot huis samen te huren. Moet je wel zeker weten dat je het met elkaar uithoudt natuurlijk, maar met veel ruimte is dat vast geen probleem.
Opbrengst Twee weken in augustus naar de Languedoc? Bij belvilla.nl huur je een vierpersoonschalet van 70 m2 met zwembad voor € 3605. Ga je met acht personen, dan kun je bijvoorbeeld een chic herenhuis (250 m2) met privézwembad op een wijndomein boeken.
Kosten: € 4262. Deel je dat bedrag met een ander gezin, dan betaal je € 2131, en ben je dus € 1474 goedkoper uit. Dat zijn heel veel extra ijsjes, drankjes en etentjes.


Check je autobanden

Voor je de weg op gaat de bandenspanning van de auto controleren is niet alleen slim vanwege de veiligheid. Als banden de juiste spanning hebben, rijd je vanzelf ook
zuiniger. Voer dus een nieuwe routine in en check je banden maandelijks. Dat kan bij bijna elke benzinepomp. Doe het als de banden nog koud zijn (als je niet meer dan 5 kilo­meter hebt afgelegd).
De juiste bandenspanning vind je meestal op een sticker in een van de portieren of aan de binnenkant van het brandstofklepje, en ook in het instructieboekje.
Opbrengst Een keer per maand je bandenspanning testen en je bezuinigt volgens de ANWB jaarlijks zo’n € 100 aan brandstofkosten.

Ga koffiedrinken

Leuk om regelmatig met een vriend, vriendin of collega uit lunchen te gaan, maar het kan aardig in de papieren lopen. Net zo relaxed en als je wilt net zo smakelijk – met bijvoorbeeld een taartje erbij – is het om een kop koffie te gaan drinken. En het gevoel achteraf is nog lekkerder, want er hoeft veel minder te worden afgerekend.
Opbrengst In een gemiddeld grand café kost een aan­gekleed broodje – genre: ciabatta met warme geitenkaas en honing – zomaar € 8,50, terwijl een flink stuk goede appeltaart voor ongeveer € 4,50 over de toonbank gaat. Neem daar een latte macchiato à € 3 bij en je rekent € 7,50 af na een koffieafspraak, tegen € 11,50 voor een lunch.
Verschil: € 4 per keer. Spreek je jaarlijks veertig keer voor koffie af in plaats van een broodje, dan scheelt je
dat € 160.