RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap

2bespaartips.jpg

Besparen? Alle beetjes helpen

Zeg je huishoudhulp op, én dat sportschoolabonnement waar je toch geen gebruik van maakt. Sla kleinere hoeveelheden boodschappen per keer in en koop vooral geen fruit dat niet in het seizoen is.
promobanner3nummesr

Eet diepvriesframbozen

Lekker en gezond om ‘s ochtends te beginnen met een bakje kwark met frambozen. Maar nogal begrotelijk als ze niet ‘in het seizoen’ zijn. Het goede nieuws: diepvriesfruit bevat evenveel voedings­stoffen als de vers geplukte variant, meldt het Voedingscentrum. Geldt voor alle vruchten, en trouwens ook voor groente. Heb je geen tijd om ze te ontdooien, warm ze dan in een pannetje of de magnetron op en roer ze door de kwark. Zalig.
Opbrengst Stel: je ontbijt twee keer per week met kwark en 100 gram frambozen. Dan heb je wekelijks twee ons frambozen nodig. Kiloprijs voor verse is buiten het seizoen bij Albert Heijn € 14,80. Voor dezelfde hoeveelheid uit de diepvries betaal je € 7,56.
Per jaar verstouw je dan ongeveer 10 kilo frambozen, wat vers neerkomt op € 148, en uit de vriezer op € 75,60. Tel uit je winst: € 72,40


Halveer je porties

Afvallen zonder ingewikkeld gedoe en geld overhouden? Neem de helft van alles wat je normaal zou verorberen. Je blijft dus gewoon eten, snoepen en snacken, maar halveert de boel. Dit Eet De Helft (EDH)-dieet is niet voor niks een populaire methode. Al doe je het maar drie dagen per week, dan nog word je beloond met een dunner lijf én een dikkere portemonnee.
Opbrengst Volgens het Nibud geeft een volwassene circa € 6 per dag uit aan eten: € 2184 per jaar. Eet je drie dagen per week de helft, dan komt het jaarlijkse eetbudget rond de € 1716 uit, waarmee je dus niet alleen calorieën, maar ook nog eens zo’n € 468 bespaart. Per persoon.


Doe vaker boodschappen

Eén keer per week de auto volladen met een berg boodschappen: relaxed wellicht, maar het kan goedkoper.
Kies je ervoor om vaker per week de (bak)fiets te pakken of naar de winkel te wandelen en kleinere hoeveelheden per keer in te slaan, dan scheelt dat brandstofkosten. En het is uiteraard goed voor het milieu en je gestel.
Opbrengst Doe je de zaterdagboodschappen bij een groot winkelcentrum 10 kilometer verderop, dan kost je dit wekelijks minimaal € 2,50 aan benzine. Ga je een paar keer per week lopend of met de fiets naar een supermarkt om de hoek, dan scheelt dit zo € 130 per jaar. De ­gezondheids- én milieuwinst niet meegereken


Stop met trainen

In januari enthousiast een sportschoolabonnement genomen, maar ben je er nu al niet meer heen te slepen? Zeg het contract op en maak je huis schoon. Met dertig minuten spinnen op de sportschoolfiets verbruik je makkelijk 200 calorieën. Met een halfuurtje flink poetsen in de badkamer – tegels van boven tot onder schoon­maken, vloer dweilen – kom je aan ongeveer hetzelfde aantal. Wil je even lachen, tik dan ‘aerobic house cleaning’ of ‘housework work-out’ in op YouTube en bekijk de Amerikaanse filmpjes van hevig bezem zwaaiende en zitbank tillende dames en heren.
Opbrengst Een voordelige sportschoolketen vraagt al snel € 20 per maand. Stap je over op thuisschoonmaak, dan levert dat dus € 240 per jaar op. Heb je nu nog een huishoudhulp, maar doe je het voortaan zelf, dan wordt het helemaal interessant.