RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Lara Aerts

GettyImages-200023997-001.jpg

Je auto verkopen, hoe doe je dat?

Je auto verkopen, hoe doe je dat? En hoe vooral niet? Journalist Lara Aerts zette ooit een auto voor te weinig geld op Marktplaats en werd belaagd door leugen­achtige bieders. Inmiddels weet ze wel beter.

promobanner3nummesr

Ooit verkocht ik mijn lievelingsauto, een knalrode Volvo Polar. Toen ik ’m aanschafte zag hij eruit alsof of hij twintig jaar lang in een verwarmde garage onder een dekentje had geslapen, en elke ochtend liefdevol door de eigenaar (een dorpsdokter) was opgewreven met een zijden doek.
Helaas was zelfs dit bakbeest niet bestand tegen mijn rijstijl en die van de andere weggebruikers in de Randstad. Na een aantal jaren stond-ie definitief stil en moest er van alles gerepareerd worden om ’m weer aan de praat te krijgen. Bovendien begon de milieuvervuiling van het monster aan me te knagen. Ik schreef een advertentie waarin ik keurig meldde wat eraan mankeerde en zette ’m voor een prikkie op Marktplaats. Dat heb ik geweten. Direct werd ik platgebeld. De eerste beller nodigde ik uit om langs te komen. Tegen beller twee zei ik dat hij best mocht komen, maar dat er al een kijker voor hem was die de eerste keus had. Beller twee beweerde de collega van de eerste beller te zijn, en in diens plaats te komen. Beller drie had een soortgelijk verhaal, en beller vier beweerde beller drie te zijn die vanaf een ander nummer belde en bovendien de neef was van beller twee. Als totale leek in deze cowboywereld stuurde ik in opperste verwarring alle bellers een sms met de tekst:
‘Beste mensen die op weg zijn naar mijn auto. Ik weet niet in wat voor vage schaduwwereld van neven en collega’s ik ben beland, maar de eerste van jullie die mij 700 euro en een vrijwaringsbewijs geeft, is eigenaar van de auto’.
Direct daarop ging de bel. Een aspirant-koper begon uitgebreid de auto te inspecteren, en beweerde dat hij maar € 250 waard was, omdat er van alles aan mankeerde. Hij bracht me aan het twijfelen, maar omdat de telefoon ondertussen maar bleef rinkelen, hield ik voet bij stuk: € 700 wilde ik hebben. Mokkend alsof ik hem een kat in de zak opdrong, kocht hij de auto en zei ’m later te komen ophalen. Ik stuurde een sms naar alle nummers die mij gebeld hadden met de mededeling dat de auto weg was. De reacties daarop waren om het zacht uit te drukken intens. Ik kreeg dreig-sms’jes, boze telefoontjes en algauw werd er weer aangebeld. Door de intercom eiste een woedende man dat ik naar buiten kwam, zijn reiskosten vergoedde plus een boete. Toen ik dat niet deed bleef hij aanbellen en raakten mijn kinderen en hond totaal in paniek. Weer belde hij op en dreigde de auto eigenhandig op zijn naam te zetten en mee te nemen. Hij zou daar als handelaar superspeciale bevoegdheden voor hebben. Hij was zo stellig dat ik hardop tegen mezelf moest praten om mezelf te overtuigen dat hij stierenshit uitbraakte. Daarop stuurde ik hem een sms met het dreigement dat ik de politie zou bellen als hij niet heel snel met zijn oplegger terug naar Hengelo zou opkrassen.
Kortom: de verkoop van mijn auto gaf een bijzonder inkijkje in de wereld van de autohandel. Ik leerde de wijze les dat een te lage prijs ruig volk aantrekt. De vraag rijst: hoe kun je zo’n transactie soepeler laten verlopen?


Beste prijs, inruilen of snelle verkoop?

Wil je van je auto afkomen, dan zijn de mogelijkheden legio, variërend van een TE KOOP-briefje achter het raam van je auto tot een advertentie op een autoveilingsite. Aan elke mogelijkheid kleven voor- en nadelen. Kort door de bocht kun je stellen dat verkoop aan een andere particulier de beste prijs oplevert. Inruilen biedt het gemak dat je niet zonder auto komt te zitten, al krijg je geen goede prijs voor je auto. Verkopen aan een opkoper of autoveiling biedt de garantie dat je snel geld in handen hebt.


Vergelijk het op autoverkoopsites.com

Het wemelt op internet van de mogelijkheden om je auto verkopen. Er zijn opkoopsites (bedrijven kopen je auto op), veilingsites (opkopers bieden op jouw auto) of advertentiesites (waar je zelf je auto op te koop zet). Voor wie geen zin heeft om door de bomen het bos uit het oog te verliezen, is er ook een vergelijkingssite: autoverkoopsites.com, met heldere omschrijving van de onderlinge verschillen.


Het grootste autoplatform van Nederland

Wil je vooral zoveel mogelijk geld voor de auto? Zet ’m op Markplaats, LET OP: het kan je een hoop tijd kosten en heftige contacten opleveren. Wil je cashen met je auto, dan is les 1: wees geduldig en wacht tot iemand je geeft wat je ervoor wilt hebben. Over het algemeen betalen particulieren de hoogste prijs. Een autodealer moet namelijk aan je auto verdienen, een particulier hoeft dat niet. Marktplaats is verreweg het grootste autoplatform van Nederland, zet je daar je auto op, dan krijg je het hoogste aantal kijkers. Je betaalt er wel voor, afhankelijk van hoe lang je advertentie erop staat. De site heeft een eigen tips & tricks-hoek ingericht voor het zo goed mogelijk verkopen van je auto: autojournaal.nl. Schrijf in je advertentie in ieder geval waarom je je auto wegdoet, voeg meer dan tien foto’s toe en wees eerlijk over gebreken. Op marktplaats.nl/m/MMverkoopjeauto/ kun je filmpjes met meer verkooptips bekijken.


Nadelen van adverteren op Marktplaats

Je krijgt mogelijk veel telefoontjes, (onzin)biedingen,
mensen die niet komen opdagen of toch dealers aan de deur die hard gaan afdingen. Je krijgt kijkers aan de deur, die dan dus weten waar je woont en proefritten willen maken. De koper kan achteraf gaan klagen als er iets mankeert aan de auto. Stel daarom een koopcontract op waarin alle gebreken staan beschreven. Je kunt er via de site van Marktplaats een downloaden.

 

Wat is-ie waard?

Een goede manier om de waarde van je auto te bepalen is ’m aanmelden bij een aantal veilingsites, zodat je weet wat er zoal wordt geboden. Deze bieders zijn autodealers die er nog op moeten verdienen, dus gooi er daarom nog een percentage bovenop en wat onderhandelingsmarge. Vraag je te weinig, dan merk je dat aan de aanzuigende werking op autodealers.


Hij moet NU weg!

Wil je snel van je auto af? Ga dan voor een opkoop- of veilingsite. LET OP: kopers en handelaren hebben trucs om je een lage prijs te geven. Heb je snel geld nodig of weinig tijd, dan kun je een opkoper (zoals wijkopenautos.nl) of veilingsite (zoals autovendi.nl of ikwilvanmijnautoaf.nl) overwegen. Het voordeel van een veilingsite is dat meerdere bedrijven op je auto kunnen bieden en het bod hoger kan uitvallen dan bij een opkoper. Opkoper wijkopenautos.nl heeft verschillende vestigingen door heel Nederland. Je auto wordt eerst online getaxeerd (dat is geen bindend bod). Vervolgens moet je verplicht bij een dealer langs. De kans is groot dat het bod ter plekke lager uitvalt omdat er (zogenaamd?) allerlei gebreken aan je auto zijn. Je kunt je auto bij de dealer direct verkopen. Dit is precies de truc van het bedrijf: eenmaal naar zo’n dealer gereden, wil je als koper van je auto af en neem je misschien genoegen met het (te) lage bod. Maar weet: het bod weigeren mag! De truc kan ook andersom gebruikt worden: eerst krijg je een heel laag voorlopig bod, en daarna een hoger (maar nog steeds te laag) bod. Tip: laat verschillende auto-inkoopsites een bod doen. De prijsverschillen kunnen enorm zijn.


Wil je zo min mogelijk gedoe  (lees: wildvreemde mensen aan de deur)?

Probeer je auto dan in je eigen netwerk te slijten. Zet een bericht op Facebook en bazuin het flink rond op je werk en in de familie. Op die manier nam ik van een verre collega voor € 500 een oud, paars Opeltje Corsa uit 1994 over met nog maar 104.000 kilometer op de teller, waarin ik al drie jaar rondtuf. Je kunt ook je auto inruilen bij de garage waar je je andere auto koopt. Over het algemeen geldt deze optie als geld weggooien. Je krijgt vaak én te weinig voor je oude auto terug, en wat je terugkrijgt is vaak opgeteld bij de prijs van je nieuwe bolide. Toch kan inruilen ook voordelen hebben. Je rijdt met je oude barrel naar de garage, en met je nieuwe weer naar huis. En gebreken aan je oude auto zijn vaak geen probleem, garages nemen bijna elke auto in als inruil.Zorg dat je auto er pico bello uitziet!   

Zo maak je de buitenkant echt goed schoon.
    Haal de auto door de carwash (de duurste) of was ‘m zelf met een emmer, spons en auto­shampoo waar wax in zit.
    Maak vooral de velgen glimmend schoon, bijvoorbeeld met een wonderspons (te koop bij de Action – niet gebruiken op gelakte onderdelen).
    Maak de banden zwart met Tyreshine van de Action.
    Laat je koplampen polijsten (of doe het zelf, maar dat is een monnikenwerk).
    Kunststofdelen (die niet bespoten zijn) maak je weer zwart met Bumperblack van de Action. 
    Onder de motorkap:
    Haal alle blaadjes weg die zich
verzameld hebben bij de ruiten­wisserarmen.
    Schroef de motoroliedop open om
te kijken of daar geen mayonaise-achtige substantie onder zit.

En zo zorg je dat de binnenkant er goed uitziet.
    Zuig stof in alle hoeken en gaten.
    Neem het interieur af met micro­vezeldoekjes en een sopje.
    Poets het doorzichtige kunststof (de kilometerteller et cetera).
    Gebruik een fris ruikend schoon­maakmiddel.
    Hang autoparfum van het merk Rituals op.
    Maak de ramen goed schoon met Glassex of een sopje met een paar druppels ammoniak.
    Reinig de zitplaatsen met een speciaal schoonmaakproduct voor autobekleding.
    Hardnekkige vlekken maak je schoon met een wonderspons (niet gebruiken op gelakte onderdelen).
    Is je auto schoon, maak er dan minimaal 10 mooie kiekjes van.
    Tips vind je op marktplaatsauto-­jour­naal.nl. Nóg meer tips over het verkopen van je auto? tipsautoverkopen.nl

Auto verkocht? Vergeet niet de verzekering op te zeggen!

Overschrijven & vrijwaren
Verkoop je je auto, dan moet de koper 'm op zijn naam overschrijven. Gebeurt dat niet, dan blijft jij verantwoordelijk voor de verplichtingen zoals verzekering, belasting, schade en bekeuringen.
LET OP: het is niet verplicht met de koper mee te gaan naar het kentekenloket of de RDW-balie om de auto over te schrijven. Zorg wel dat je het geld in handen of op je rekening hebt voor de auto wordt overgeschreven. Check dit goed, er zijn oplichters die met een valse app ter plekke zogenaamd geld naar je overboeken. Het verhaal is dat ze een andere bank hebben dan de jouwe en het een paar dagen duurt voordat het geld op je rekening staat. Niet dus! Laat de koper ook niet in jouw auto zonder jou erbij naar het postkantoor rijden om de auto over te schrijven. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de overschrijving digitaal te doen. Meer info: rdw.nl en postnl.nl

Horrorverhalen
Er doen vele horror­verhalen de ronde over autoverkoopfiasco's. Ons tv-programma RADAR wijdde er in 2015 een uitzending aan (radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/06-04-2015/online-je-auto-verkopen/.) die mogelijk niet meer helemaal actueel is, maar zeker nog informatief.

Tellerrapport
De tellerstand/kilo­meterstand van je auto heeft invloed op de prijs: hoe lager de stand, hoe hoger de prijs. Daarom worden sommige kilometertellers teruggedraaid. Om aan te tonen dat dit bij jouw auto niet is gebeurd, kun je een tellerrapport opvragen bij de RDW: rdw.nl/particulier/voer­tuigen/auto/tellerstanden.