RADAR+ Online

Word Abonnee

hhbujg.jpg

Haal het beste uit je geld

Ik ga op reis en neem mee ... een aardig bedrag op de terugweg. Met een paar slimme acties bespaar je telkens een paar tientjes. Zonder ook maar iets aan vakantieplezier in te leveren.

 

Skip wasverzachter en droger

Een vakantiedomper is de berg was achteraf. Dat leed is in elk geval budgettair te verlichten door de bekende maatregelen: was met een volle trommel, op 30 in plaats van 40 graden en met iets minder waspoeder. Maar wist je ook dat je net zo goed zonder wasverzachter kunt wassen? De was wordt net zo zacht en fris van een uurtje droog wapperen in de wind.
Opbrengst Laten we uitgaan van een wasgemiddelde van vier keer per week (hoewel dat net na de vakantie misschien wel even oploopt). Een fles geconcentreerde merk-wasverzachter kost zo’n € 3 en daar doe je dertig wasbeurten mee.
Per was kost de verzachter dus 10 cent. Sla je die over, dan bespaar je in een jaar € 20,80. Geen gigantische besparing, maar wel een enorm goede zet voor het milieu: het spul is vaak slecht afbreekbaar en als je alles aan de lijn droogt, kost de droger ook geen energie.


Maak een boottocht


Bij een citytrip hoort een rondvaart. Weinig leuker en verkoelender dan een stad vanaf het water bekijken. Alleen zijn die boottochten vaak gruwelijk druk en waanzinnig prijzig. Gelukkig bieden heel veel steden een alternatief: de openbaarvervoerpont, die vaak langs precies dezelfde highlights vaart, maar slechts een fractie van de rondvaarttocht kost – of zelfs gratis is. En je voelt je nog een echte local ook.
Opbrengst Een van de beste plekken voor deze bezuiniging is New York. Wil je daar een letterlijke rondvaart om het Vrijheidsbeeld maken, dan betaal je voor vier personen
4 x € 25 = € 100. Neem je in plaats daarvan de ferry naar Staten Island, dan heb je ook een prachtzicht op het Statue (plus de skyline van Manhattan), en daar betaal je
helemaal niks voor.

 

Boek bij de hoteleigenaar

Snel een hotelletje voor onderweg regelen via booking.com
of een andere hotelvergelijkings­site is handig. Want je ziet in een oogopslag wat de mogelijk­heden in de buurt zijn. Maar
als je gaat boeken, is het negen van de tien keer goedkoper
om dat via de site van het hotel zelf te doen. Dat komt omdat de hoteleigenaar dan geen hoge commissie aan Booking of anderen hoeft af te staan.
Opbrengst Stel: de reis gaat naar het Gardameer en je
wilt de reis in tweeën knippen door bij Stuttgart te overnachten. Via Booking vind je eind juli een vierpersoonskamer voor € 194 bij hotel Azenberg.
Kijk op hotelazenberg.de en ze bieden dezelfde kamer voor
€ 170 aan. Dat is 24 euro verdiend voor precies dezelfde bedden! Lukt dat ook op de terugweg, dan houd je € 48
in je zak.


Lunch bij de bakker

Met een tot aan de nok toe gevulde koelbox van huis om ergens net onder Parijs van kleffe en ijskoude kadetjes kaas te ‘genieten’? Zo zuinig en onsmakelijk hoeft het nou ook weer niet. Maar lunchen in een snelwegrestaurant is het andere uiterste: belachelijk duur en meestal best vies. Wat dan? Neem even een afslag en stop bij een bakker.
Opbrengst In een wegrestaurant tik je voor een treurige hamburger/friet met iets te drinken zomaar € 16 af. Draai je van de snelweg af, dan vind je in Frankrijk (maar ook in andere Europese landen) geheid binnen vijf minuten
een bakkertje dat voor circa € 6 een kraakverse baguette jambon/fromage + flesje water + toetje (à la crème brûlée) aanbiedt. Eet je met z’n vieren, dan komt dit uit op een verschil van € 40. Op de heen- en terugweg levert dat dus
€ 80 op.