RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Arnoud Groot | Illustratie: Jose Louis Carcia Lechner

Geld.png

Eigen schuld

Schulden zijn listige zaken. Je hebt ze zo, maar ze weer kwijtraken is vaak lastig. Ze maken je een stuk kwetsbaarder bij onverwachte financiële tegenvallers, en kosten je handenvol geld. Maak een stappenplan en red jezelf uit de penarie.

 

4tips

Toen ik na drie pogingen eindelijk werd ingeloot voor de School voor de Journalistiek was het feest. Meteen daarna opende ik een studentenrekening. Niet omdat ik daar van kinds af aan van droomde, maar omdat je daarop zo’n enorm bedrag rood mocht staan. Dé ideale manier om die dik verdiende vakantie naar Ibiza te financieren. Het volstorten van de financiële valkuil die ik voor mezelf achterliet in Nederland was van later zorg. Ik had immers een mooi weekendbaantje geregeld? In de jaren erna leerde ik een belangrijke les: als je eenmaal gewend bent rood te staan, ga je niet wekenlang op een houtje bijten om je bankrekening met zwarte cijfers te vullen. In de min staan wordt een gegeven, een vaste waarde, een nieuwe parameter waarbinnen je je nieuwe financiële werkelijkheid inricht. En dat gaat sneller dan je denkt. Volgens het Nibud staan steeds meer mensen doorlopend rood. Eén op de drie Nederlanders loopt achter met betalingen, en ruim 70% daarvan heeft verschillende soorten schulden. In 2011 had 11% een betalingsachterstand van € 10.000 of meer. Dat was in 2010 nog maar 4%. De budgetvoorlichter ziet de oorzaak in de straffe economische tijden, maar zeker ook in onze ‘lossere’ betaalmoraal en wijze waarop banken, kredietverstrekkers en de verkopers van bijvoorbeeld auto’s, elektronica en meubilair daar op inspelen.

En toen ging het mis
Zolang alles bij hetzelfde blijft, is er meestal geen probleem. Zelf kwam ik gek genoeg pas echt in de problemen toen ik klaar was met mijn studie en als freelancer écht geld ging verdienen. Nadat ik mijn nieuwe appartement had volgestopt met spulletjes op afbetaling, raakte ik betrokken bij een auto-ongeluk. Opeens kon ik een paar weken niet werken, en helaas is een ziektewet voor freelancers nog steeds niet uitgevonden. De garage, het verhuisbedrijf, de winkels en de nieuwe huurbaas toonden daar weinig begrip voor. Uit de reacties op onze oproep via de Radar-website blijkt dat veel roodstaande lezers pas echt in de problemen komen door een onverwachte tegenvaller.

Rood staan kost héél veel geld
Zet een streep onder je onmisbare kosten, en reken uit hoeveel je daar maandelijks aan kwijt bent. Als je dit bedrag van je inkomsten afhaalt, weet je direct hoeveel er overblijft voor extra’s. Dat klinkt misschien als een open deur, maar voor mij persoonlijk was deze ‘simpele’ optelsom een eyeopener. Natuurlijk moet je dan wel de discipline kunnen opbrengen niet meer aan extra’s te spenderen dat het resterende bedrag. Als dat niet je sterkste kant is heb je wellicht iets aan de handige tip die Hans Veldhuis ons mailde: ‘Ik heb twee bankrekeningen. Naar bankrekening 1 laat ik maandelijks een vast bedrag overboeken voor mijn vaste lasten, die automatisch worden afgeschreven. Aan die rekening kom ik niet, onder geen enkele voorwaarde. Ik heb daar ook geen bankpasje van.’
Een helder overzicht en een gescheiden rekening maakt het veel makkelijker je uitgaven in de hand te houden, maar belet je niet je creditcard alsnog flink te laten roken. Prent jezelf daarom deze simpele wetenschap in: rood staan kost héél veel geld! Bij bedragen van € 500 tot € 1000 rekent de SNS Bank bijvoorbeeld 11% rente, terwijl je daar op een gemiddelde spaarrekening nauwelijks 2% krijgt. Duur? Jazeker, maar het kan nog veel erger. Zo rekent de Rabobank bijna 13%, komt ABN Amro uit op ruim 14% en zijn klanten van de ING helemaal de klos. Wie daar een jaar lang € 1000 rood staat betaalt liefst € 145 rente! En het kan nóg erger: creditcardbedrijven beginnen vaak pas bij een rente van 15%, en rekenen in sommige gevallen zelfs meer dan 20%. 

Automatisch aflossen
Rood staan is dus ontzettend duur, en maakt je bovendien veel kwetsbaarder bij grote tegenvallers. Er is eigenlijk maar één goed alternatief: sparen. Zelf heb ik mijn schulden destijds binnen een halfjaar volledig weggewerkt. Nadat ik al mijn inkomsten en uitgaven op papier had gezet, kon ik direct eenvoudig berekenen hoeveel ik maandelijks zonder problemen kon aflossen. Op basis van dat bedrag heb ik een strak schema gemaakt, met elke maand een vast bedrag voor aflossingen. Als je open kaart speelt en duidelijk communiceert staan schuldeisers vrijwel altijd open voor een betalingsregeling. Zij hebben immers ook geen belang bij gezeur en het spekken van incassobureaus. Zorg dat je het afgesproken bedrag elke periode aflost met een automatische overschrijving. En als je het helemaal goed wilt doen, blijf je dat bedrag sparen en stort je het op je nieuwe spaarrekening. Zorg daarbij dat je altijd een duidelijk doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld een rond bedrag aan het einde van een vaste periode. Als je elke week 25 euro automatisch laat overmaken, spaar je bijna ongemerkt 1200 euro per jaar. Natuurlijk eerst wel even goed zoeken naar de bank met de hoogste spaarrente, bijvoorbeeld op www.spaarrente.nl.


  • ARACHIEF RADAR - rente op rood staan


Jolanda van der Niet (53)

datum indiening: wo 17 jul 2013, 16:09

‘En dan die angst: komen ze het huis leeghalen?’

‘Mijn webshop voor auto-onderdelen begon een paar jaar geleden steeds beter te lopen. Mijn zoon ‘pimpte’ zijn auto met opvallende spoilers, velgen en koplampen, een hype die hij oppikte van MTV . Toen ik daar op inhaakte nam de vraag direct met tientallen procenten per week toe. Een gat in de markt dus, maar ik moest wel investeren in meer voorraad en een grotere opslagplaats. Direct daarna werd ik opeens heel erg ziek. Na een paar weken kon ik niet meer werken, en stopte mijn vriend noodgedwongen met zijn baan als ziekenverzorger om de zaken waar te nemen. Dat ging niet goed, hij kreeg een burn-out. In totaal hebben we zo tienduizenden euro’s verlies geleden en liepen de schulden bij de leveranciers hard op. Via een regeling heb ik een deel van die schulden inmiddels terug kunnen betalen. Ik herinner me ook de angst tijdens de onderhandelingen met de schuldeisers: wordt mijn huis leeggehaald of niet? Dat was soms weken achter elkaar. Zeker voor mijn zoon zou dat een levenslang trauma zijn geweest. Op zich wen je er snel aan dat je nooit meer zomaar iets kunt kopen in de supermarkt. Je moet alles plannen, en koopt eigenlijk alleen nog maar in de aanbieding.

Gelukkig ben ik handig, dus voor verjaardagen maak ik vaak zelf cadeautjes. Wat ik écht moeilijk vind is dat we er niet meer even lekker uit kunnen. Vakantie is een onbereikbare luxe, zelfs een keer uit eten bij Van der Valk zit er gewoon niet in.’ 

HR_geld_JoseLuisGarcia.png
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.