RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sabeth van Stekelenburg

GettyImages-895071668.jpg

Hoe overleef je een week zonder geld?

Ik sta voor schut bij de kassa. Betaling geweigerd! Ik stamel iets over een verkeerde bankpas, maar de waarheid is: ik ben blut. Het is de dertiende van de maand. Het duurt nog een week voordat de zorgtoeslag er is, en pas over twee weken komt mijn salaris.

MAANDAG: Een duik in de voorraadkast

Mijn laatste euro’s zijn in één klap geïncasseerd door het Zilveren Kruis; de bijdrage eigen risico. Dat was onvoorzien. Als part­time­docent met een thuiswonend kind van achttien plus vis ik elke maand achter het net. Kindertoeslag en kinderbijslag, het stopt bij achttien, terwijl veel kinderen er langer over doen om volwassen te worden. Bovendien betaal ik de vaste lasten in mijn eentje. Van sparen of een buffer is daarom geen sprake. Hoe moet ik deze week doorkomen, mijn kostbare kind te eten geven, en de kat?
Helaas is leven zonder geld onmogelijk, mits je in een hutje woont met een moestuin en een eigen schaap. Bij inspectie van de keukenkast vind ik gelukkig nog een voorraad die ik kan plunderen: suiker en jam, witte bonen, ui, knoflook, tomatenpuree, een volle zak meel, genoeg spaghetti, rijst, blikjes vis, en bouillonblokjes voor liters soep. De opbrengst van de ijskast bestaat uit zeven eieren, een krop verlepte sla, aardappelen, melk, en yoghurt van over de datum. En er is nog wat brood. Verhongeren zullen we in elk geval niet!
Vanavond maak ik spaghetti met armeluis-parmezaan, gemaakt van in olie uitgebakken ansjovisfilets, chilipeper, knoflook en paneermeel. Dat maak ik zelf van oud brood. Het strooisel is zo pittig dat het bijna op kaas lijkt. En erg lekker!


DINSDAG: Soepzooitje

Een beetje hongerlijden schijnt gezond te zijn. Je valt ervan af en bovendien zorgt het voor een heldere geest. Daarom sla ik vandaag zelf mijn ontbijt over. Maar zoonlief mag niets van onze ellende merken. Voor hem is er zoete broodpap van oud wit brood, melk en suiker. Straks doe ik de laatste boodschappen van opgespaarde statiegeldflessen: brokken voor de kat en een zak appels. Ik voel me wel een beetje bekeken als ik - geheel gratis - bij onze grootgrutter een shot koffie tap. Verder struin ik het huis af op zoek naar waar om te verpatsen op Marktplaats. Wie weet lukt het die jurk uit een ander leven te ver­kopen. Spelletjes van mijn zoon en boeken op bol.com? In mijn juwelenkistje vind ik de trouwring van mijn grootmoeder. Die kan ik altijd nog verpanden bij de Stadsbank van Lening. De yoghurt heb ik in een theedoek boven een vergiet gehangen. Van de hangop die overblijft maak ik frisse roomkaas met kruiden en een teentje knof. We eten vanavond slasoep. Je kunt van alle ver­dorde groenten prima soep maken. Er wordt hier niets meer verspild!


WOENSDAG: Ik ga het voortaan hélemaal anders doen


Was vijftig euro nog maar honderd gulden. Ik stond er vroeger voor in de rij bij de bank en moest er wel een week mee doen. Ik dacht toen langer na over aankopen, want ik had niet zoveel. Sinds je overal kunt pinnen ben ik het overzicht kwijtgeraakt. Ik pin maar wat raak en heb eigenlijk geen idee hoe ik ervoor sta. Onlangs moest ik die vijftig euro afrekenen voor het verzolen van een paar schoenen. Het lijkt niets meer waard. Als het geldschip straks binnen is, doe ik het op de ouderwetse manier. Ik maak potjes voor benzine, uitgaan en Eerste Hulp Bij Ongelukken, waar ik dagelijks een euro instop. Mijn grootmoeder had vroeger een blauwe spaarpot voor rijksdaalders, van de Rabobank. Die bewaarde de sleutel. Omdat er tandjes in de gleuf zaten kon je het geld er onmogelijk met een mes uit­vissen. Als het geld op was, deed ze haar boodschappen op de pof. Tegenwoordig kunnen we rood staan, maar van rood staan kun je maar één keer je boterham beleggen. Daarna loop je evengoed blijvend achter de feiten aan. Het lukt me opnieuw om van niets iets te maken: zoete koude thee als limo­nade en popcorn van een restje maïs. Verder aten we aardappelsalade met ei en tonijn uit blik.


DONDERDAG: Best leuk, dat consuminderen

Vandaag hebben we een grote stapel pannenkoeken gebakken, zoon als een kind zo blij. We eten ze als ontbijt met stroop en appel, hij neemt een stapeltje mee naar school en vanavond eten we pannenkoeken gevuld met roomkaas en spinazie. Die heb ik stiekem uit de stadstuin gejat, met de stille belofte dat ik volgend jaar lid word. Zelf ben ik inmiddels een kilo lichter. Er is geen geld voor wijn, dus ook dat schiet lekker op.
Het is in elk geval een duurzaam leventje dat we leiden. Mijn yogalessen vervang ik door een youtube-yogi en ik loop met de stappenteller naar mijn werk. Zo wordt ook de sportclub overbodig. Ik zou prima wat overbruggingstientjes kunnen lenen, maar ik begin er plezier in te krijgen om het zo te doen. Geen verkwisting, en dat consuminderen levert echt iets op.  
Vroeger kende ik iemand die regelmatig platzak was. Die kocht dan met haar creditcard iets duurs bij De Bijenkorf, dat ze even later terugbracht. Zo had zij contant geld om even voort te kunnen. Maar met mijn salaris krijg je geen creditcard en dat is maar beter ook. En tegenwoordig houden ze rekening met klaplopers en krijg je geen cash als je iets terugbrengt. Het wordt met de creditcard verrekend.


VRIJDAG: Groeibrood én een onverwachte borrel

Vandaag is de vrij-mi-bo. Ik heb jassen en tassen afgestruind op zoek naar een paar munten. Is iemand mij nog geld schuldig? Van armoe ben ik woensdag brood gaan bakken. Daarvoor mengde ik wat meel met water tot een papje. Dit goedje laat je een paar dagen staan, terwijl je het voedt met een beetje water en meel. Als het gaat borrelen en uitzetten is de basis klaar. Meng de helft van dit oerdesem met 10 keer zo veel meel en een scheptje zout, en voeg al knedend beetjes water toe tot een soepel geheel. Laat het vier uur rusten op een ovenschaal en bak het dan in 40 minuten af in een voorverwarmde oven op 180°C. Het restant blijft je oerdesem voor volgende broden: vergeet niet steeds dat papje te voeden (zie boven) en herhaal. Googel ‘zuurdesembrood bakken’ als je er meer over wilt weten.
Blikjes tomatenpuree zijn trouwens echt overal goed voor. Vanmorgen belegden we er onze geroosterde boterham mee - nog lekker ook. Je kunt het zelfs op je gezicht smeren, als schoonheidsmasker. Het is gezond, vanwege de concentratie antioxidanten. Voor de dagelijkse soep gebruik ik twee blikjes die ik fruit met een uitje in olijfolie. Plens water, specerijen, knoflook en visbouillonblokje, klaar.
Om mijzelf te troosten meng ik het spul rond borreltijd tot een Bloody Mary zonder Mary, met water, chilipeper, zout en een kneepje citroen. Als ik daar een eerste sip van neem terwijl ik een oude krant in stukjes scheur voor in de kattenbak, komt er een appje van een fijngevoelige vriend. Die beveelt mij onmiddellijk naar het café te komen. Hij rekent voor mij af zonder dat iemand het merkt. Ik hielp hem overigens ook weleens uit de brand. Toen gaf ik hem voedsel in ruil voor een massage. Cheers!


ZATERDAG: Dumpsterdivenop de markt

Op zaterdag ga ik meestal naar de markt, vandaag wordt het dumpsterdiven. Ik ben de schaamte voorbij. Dus sta ik als de markt zo’n beetje afgelopen is in het afval te graaien en vul ik mijn tas met een beschimmelde ananas, gerimpelde tomaten en een lelijke courgette. Zo ben ik toch geheel zelfvoorzienend geworden. Dit is echt minder erg dan het lijkt en ook voor mensen mét geld een sport geworden. Weggooien is zonde. Een misvormde courgette smaakt net zo goed, van oud fruit maak je vruchtensap en tomaten zijn nooit weg.
Vanavond dus courgettesoep én oeuf mayonnaise: Van een heel ei, mosterd, 1 eetlepel azijn, peper, zout en drupsgewijs olie draai ik binnen mum van tijd een romige mayo, die ik over een gekookt en gehalveerd ei kwak met wat paprikapoeder. Toe een appeltje uit de oven met karamel. Daartoe verhit je suiker, een klont boter en een paar eetlepels koud water in een steelpan. Met zelfgebakken chips van een uitgelopen aardappel zitten we daarna lekker voor de tv. Zelden aten wij zo gevarieerd als deze armzalige week.


ZONDAG De mooiste dingen zijn gratis!

Vanmorgen gewandeld met vriendin Anne en toch maar mijn hart uitgestort. Zij nodigt ons meteen uit voor het zondagsdiner. In het park pluk ik een bos voorjaarsbloemen, zo kwam ik niet met lege handen aan. Daar aan tafel ontstond een plan voor extra inkomsten. Omdat ik tóch moet koken en dat ook kan, ga ik op een groepsapp maaltijden verkopen: Wat de pot vandaag schaft. Oef, wij hebben het overleefd!

8 TIPS VOOR EEN RIJKER LEVEN
1   Bespaar op je vaste lasten, heb je nog een vaste telefoon en hoe nodig is die? Deel je krant, je auto of neem een lifter mee via blablacar.nl of toogethr.nl en deel zo reiskosten.
2   Op geldloos.nl staan tips voor een mooi leven zonder geld.
3   Ruilen, huren en lenen zijn prima alternatieven voor kopen: noppes.nl en ruilen.nl zijn ruilnetwerken voor diensten en goederen.
4   Het Repair Café (repaircafe.org) geeft oude apparaten een tweede leven.
5   Pin eens per week een vast bedrag waarmee je uit moet komen.
6    Spreek thuis af met je vrienden - veel goed­koper dan in de horeca.
7   Maak een boodschappenlijstje, streep door wat je niet echt nodig hebt en ga nooit met een lege maag boodschappen doen.
8    Zeg je roodstand op zodra het kan en los af, want lenen maakt arm.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png