RADAR+ Online

Word Abonnee

besparen.jpg

Haal het beste uit je geld

Een luxeleventje hoeft geen fortuin te kosten. Sterker: wie het een beetje handig aanpakt, verdient juist geld terug.

1promobanner3nummers

Schenk uit een luxe karaf

Genoeg van koffie, thee of saai water? Grijp niet naar begrotelijke sapjes, smoothies en fris – dat zijn vaak nog suikerbommetjes ook – maar ga voor een mooi karaf met fruitfilter. Doe er water in en vul het filter met bijvoorbeeld wat schijfjes gember en limoen en een paar takjes munt. Voilà: de hele dag lekker, gezond en vers drinken.
Opbrengst Een glazen literkaraf met fruit infuser vind je al voor een tientje. Om 1 liter waterlimo te maken, gebruik je zo’n halve gemberwortel (± 70 cent), 1 limoen (± 60 cent) en een paar takjes van een muntplantje, waar je eindeloos mee doet. Doe je dat dagelijks, dan kost dat op jaarbasis, karaf meegerekend, zo’n € 485. Drink je in plaats daarvan dagelijks een kant-en-klaar vers geperst sapje (± € 2,20 voor 500 ml bij Albert Heijn) en een halveliterfles Spa rood met citroensmaak (± 70 cent), dan komt dat op € 1058,50. Proost, € 573,50 én een hoop plastic uitgespaard!


Schaf chique lakens aan

‘Nee sorry, ik slaap alleen onder dichtgeweven perkalkatoen.’ Klinkt heel snob, maar slim is het ook. Want zo’n luxueus overtrek voelt niet alleen knisperend prettig en zacht aan, maar gaat vele malen langer mee dan een goedkope set van de markt of voordeelknaller.
Opbrengst Bij een budgetketen scoor je zomaar een tweepersoons dekbedovertrekset voor € 15, terwijl een topmerk makkelijk het tienvoudige vraagt. Maar daar is de kwaliteit dan ook naar. Grote kans dat het zogenaamd goedkope overtrek na een jaar al sleets raakt,
terwijl de snob-set makkelijk twintig jaar meegaat. Wat
het volgende kostenplaatje oplevert: 20x15 = € 300 of
1x150 = € 150. Je betaalt dus de helft minder voor de crème de la crème.


Ga voor de thuisbioscoop

De nieuwste films – nou ja, ze zijn nét uit de bios – bekijken op je eigen relaxte bank. Voor weinig. Wie wil dat niet? Op onder andere pathé-thuis.nl en moviemaxonline.eu kun je, zonder een abonnement af te sluiten, recente titels huren voor maar € 5.
Opbrengst Voorbeeld: je stelt één keer per maand een filmavond in met z’n tweeën. Als je naar de bios gaat, kosten de kaartjes circa € 11 per stuk. Dat zou per jaar op € 264 komen. Thuis een film kiezen kost 12x5 = € 60, een verschil van € 204. Oscar winningconcept!


Investeer in zonnepanelen

Volgens Milieucentraal.nl kosten tien panelen zo’n € 4400 (tien is wat je gemiddeld nodig hebt). Subsidieregelingen zijn afgeschaft, maar je krijgt wel zo’n € 750 aan btw terug van de Belastingdienst. Laat je zonnepalen op een koophuis installeren, dan betekent dat een flinke waardestijging.
Opbrengst Welke bedragen het oplevert, is natuurlijk per huis(houden) verschillend. Milieucentraal heeft uitgerekend dat tien panelen per jaar zo’n € 470 aan stroom opleveren. Dat geld hoef je dus voortaan niet meer aan je energieleverancier te betalen, want het is je eigen stroom. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan kun je daarmee zelfs geld verdienen. Op milieucentraal.nl lees je alles over dit ‘salderen’ en de (veranderende) regelgeving. Het duurt trouwens ongeveer negen jaar voor je de investering er helemaal uit hebt.