RADAR+ Online

Word Abonnee

Schermafbeelding_2018-12-13_om_15.55.50.png

Haal het beste uit je geld

Buiten miezert het, binnen is het aangenaam warm, we laten ons een driegangenmenu serveren in een restaurant en er sijpelt geen geld meer weg. Beter nog: we besparen aardig wat.

promobanner3nummers_0618

Dineer bij de hotelschool
Zin in een uitgebreid ­etentje, maar niet in een vette ­rekening? Schuif dan aan bij een horecavakschool. Daar koken studenten regelmatig driegangenmenu’s voor maar € 15. Die zijn nog heel goed ook; want de kwaliteit en service worden streng gecontroleerd door de docenten. Googel ‘horeca school diner’ (en eventueel je woonplaats) en je krijgt de opleidingen in de buurt te zien waar ze ‘restaurantje spelen’.
Opbrengst  Voor een driegangenmenu in een niet eens al te chic etablissement tel je al snel € 35 neer. Doe je dat één keer per maand met z’n tweeën, dan komt dat op 12x70 = € 840 per jaar, tegenover € 360 bij de horeca­studenten. Zo houd je dus jaarlijks € 480 over. ­Smakelijke voortzetting!

Stook het sneller warm
In no time warm én geld ­besparen? Dat belooft de radiator­ventilator. Dit ­apparaatje (o.a. van speedcomfort.nl) klik je in of onder je (plaat)ver­warming, waarna de draaiende ventila­toren ­zorgen dat de warmte beter en vlugger wordt verspreid. Milieu­organisaties zijn ­enthousiast: het blijkt een effectieve ­bezuinigingsmaatregel, hoewel er nog geen harde ­bewijzen zijn dat je echt 30 procent op je stroomkosten bespaart, zoals fabrikanten beweren. Om die hoge opbrengst te realiseren, moet je sowieso zorgen voor een optimaal afgestelde cv.
Opbrengst Het gemiddelde gezin in Nederland verbruikt zo’n € 925 aan gas per jaar. Laten we in plaats van die 30 procent uitgaan van een voorzichtige 20 procent bezuiniging, dan kom je op € 740 uit. Bij SpeedComfort koop je een radiatorventilator vanaf € 60, met tien jaar garantie. Vermenigvuldig dit met het aantal radiatoren in je huis. Een gemiddeld huis heeft er 12. Dit betekent een investering van 720,- euro. Scheelt uiteindelijk toch op de jaarafrekening.


Knip je creditcard doormidden
Handig, zo’n creditcard: je kunt er op heel veel plekken in de wereld en haast bij elke webshop mee betalen. Maar: daar betaal je ook fiks voor. Terwijl je tegen­woordig meestal ­(zonder extra kosten) met iDeal of ­Paypal ­online kunt afrekenen en je pinpas gewoon in het buiten­land kunt gebruiken. Mocht je er toch niet buiten ­kunnen – voor bijvoorbeeld hotels of vlieg­tickets – dan kun je een prepaid creditcard over­wegen: die bieden wel de voordelen (zoals verzekering van je aankopen) en niet de ­nadelen (waaronder BKR-registratie). Bovendien zijn de jaarlijkse kosten veel lager: voor € 17,50 per jaar heb je een Prepaid Mastercard.
Opbrengst De Visa World Card kost € 36,50 per jaar, voor een Gold exemplaar van American Express moet je jaarlijks € 170 neerleggen. Opzeggen is dus winstgevend, ook omdat je niet meer in de verleiding komt om gespreid te betalen. Daar zit namelijk een torenhoge rente van zo’n 14 procent op.

Bolletje wol in de droger
Oké, de droger is niet een van de meest milieubewuste ­uit­vindingen, maar, zeker in de winter, vaak een uitkomst.
En als je de droogtijd kunt beperken, is-ie al een stuk ­minder schadelijk én goed­koper. Dat lukt heel aardig met vilten wasbollen. Gooi drie van deze bollen van schapenwol in de droger en je was is eerder droog, en nog zachter en minder gekreukt ook.
Opbrengst Volgens het Nibud kost de droger per draai gemiddeld € 1,20. De bollen kosten € 12,95 per drie, gaan zo’n duizend droogbeurten mee en verminderen de droogtijd met ongeveer een kwart.
Stel: je zet 150 keer per jaar de ­droger aan, dan bezuinig je 150 x 0,30 = € 45. De bollen gaan in dit voorbeeld plus­minus zes jaar mee en kosten dus ongeveer € 2 per jaar. ­Betekent: € 43 in de pocket – de flessen wasverzachter die
je niet meer hoeft te kopen niet eens meegerekend.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg