RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Fotografie: Jose Luis Garcia Lechner

financien1b.png

Vakantiebudget?

Thermoskan met koffie voor onderweg, aardappelvoorraad voor drie weken aan boord en de TomTom ingesteld op de sobere camping municipal in Zuid-Frankrijk: zo gaan nog altijd heel veel Hollanders op reis, denkend dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zonde. Want het kan wél: een onvergetelijke, supercomfortabele vakantie beleven zonder een fortuin kwijt te zijn. Hoe? Het komt aan op een goede planning, van vertrek tot thuiskomst.

Bodrum of Bakkum?
Wat blijft er over? Komen er andere grote uitgaven aan? Begin met het in kaart brengen van de financiën. Als je dit op tijd doet, kun je maandelijks een bedrag opzij zetten op een spaarrekening. Kijk niet alleen naar wat de reis kost, maar bepaal ook een dagbudget dat je ter plekke (maximaal) kunt uitgeven. Handige tool daarbij is een mobiel kasboekje voor op je smartphone, zoals het gratis EyeWally. Check je verzekeringen: je voorkomt ermee dat je die gejatte iPad opnieuw moet kopen, maar ook dat je betaalt voor een ooit afgesloten werelddekking terwijl je nu niet verder komt dan de Autoroute du Soleil. Wie een beetje scherp zoekt, boekt twee weken Bodrum voor minder dan een weekje Bakkum. Zeker als het gaat om een all inclusive: dat scheelt een hoop bood- schappengeld. Als gezin ontkom je er niet aan om in het hoogseizoen te reizen. Wel kun je rekening houden met festivals en feesten die het leven ter plekke in één keer veel duurder (en drukker) op maken. Dat vliegticket en het verblijf in Suriname zijn misschien betaalbaar, maar vergeet niet dat er bij veel bestemmingen extra kosten bij komen: visa, inentingen, vervoer van het vliegveld naar hotel, excursies, et cetera. Goed opletten dus, en de kleine lettertjes lezen als je boekt via een reisorganisatie. Caravan zûnig, hotel duur? Dat is niet altijd zo. Een caravan herbergt wat ‘verborgen’ posten. Stalling, verzekering, onderhoud, hoger benzineverbruik: dat kan aardig oplopen. Als je voor het eerst met een tent op vakantie gaat, geldt hetzelfde: er gaan aardig wat euro’s zitten in een goede kampeeruitzet. Langer op één plek blijven bespaart niet alleen reiskosten, na een week weet je ook goed waar je ter plekke voor weinig een biertje drinkt en waar die markt zit waar je voor bijna niks lekker eten inslaat. Zo bespaar je als je boekt Lastminute boeken is een handige manier om te besparen, maar de keer- zijde is dat de allerleukste dingen vaak al vol zitten. Het alternatief is vroegboekkorting: alle keus en toch niet de hoofdprijs. Maakt ’t je weinig uit waar en wanneer je ergens heen gaat? Dan is bieden op vakantieveilingen.nl extreem lonend (en superverslavend): met twee personen een volle week in een hotel in de Tiroler zon voor maar  € 32, het kan echt. En met een beetje mazzel regel je het vervoer ernaartoe ook voor bijna niks, met dank aan lifters.startpagina.nl.

We zijn er bijna
Pak in met beleid: op www.inpaklijst.nl kun je een checklist maken op basis van je bestemming, activiteiten en reisgezel- schap. Sla zoveel mogelijk in voor je weggaat: zonnebrand is aan de costas bijvoorbeeld veel duurder. Zeg de krant tijdelijk op en schakel zoveel mogelijk apparaten uit voor je deur achter je dichttrekt. Meteen een mooi moment om de koelkast te soppen en de stekker eruit te halen (de inhoud kan mee in een koelbox). Laat als je met de auto reist voor vertrek een vakantiebeurt uitvoeren bij de garage. Dat voorkomt panneleed en een onnodige hap uit het vakantiebudget. In plaats van dure pomprepen en –blikjes: stel je eigen on the road menu samen of laat de kinderen dat doen. Kunnen ze zich meteen verheugen op de zelf gebakken cupcakes bij de eerste stop en de huisgemaakte salade Niçoise voor de lunch. Geen zin of ruimte om bergen proviand mee te slepen? Koers straks ter plekke naar de dichtstbijzijnde supermarkt en geniet voor weinig van alles wat je bij Appie nooit vindt. Besparen op hotelkosten kan simpel door ’s nachts te rijden – scheelt ook filestress en eventueel geklier op de achterbank, omdat ze liggen te slapen. Geen nachtrijder? Boek een apartotel: deze kruising tussen een hotelkamer en een appartement is voorzien van een keuken(tje), waardoor je dure restaurants omzeilt. En zo’n stuk verse brie van de plaatselijke markt is toch veel aantrekkelijker dan dat zwetende plakje kaas van het ontbijtbuffet? 

Groeten uit...
Even met thuis bellen of een potje Wordfeuden vanuit Zuid-Afrika kan behoorlijk aantikken. Check voor je weggaat welke bel- en internettarieven je provider hanteert en of het loont om een vakantiebundel aan te schaffen. Sms’en, Skypen (vanuit een internetcafé) en je voicemail uitzetten zijn ook besparende maatregelen. Simlockvrije telefoon? Dan is de aanschaf van een lokale simkaart vaak de voordeligste optie. 

Wel even je ijdelijke nummer sms’en aan het thuisfront. In Europa kun je vrijwel overal gratis geld opnemen met een pinpas; voor pinnen in bijvoorbeeld Thailand rekenen veel banken wel extra kosten. In zo’n geval is het slim om in één keer het maximale bedrag op te nemen. Voor gebruik van een creditcard moet je in de regel extra betalen (en vaak wordt er bij creditcardbetalingen om een pincode gevraagd, vergeet ’m niet). In plaats van loeidure ijscoupes op een terras (die niet zelden voor de helft blijven staan): kies het allerlekkerste pak met ijsjes uit de supermarkt en eet ze met z’n allen op een bankje in het park of aan de boulevard. In veel landen is het goedkoper om je drankje aan de bar te bestellen: voor een cappuccino al banco betaal je in Rome soms maar 60 eurocent, terwijl datzelfde kopje opeens € 3,50 kan kosten als je ’m al tavolo laat brengen. Laat dure sightseeing tours aan je voorbijgaan en pak de stadsbus: je ziet minstens zoveel en het is veel ‘echter’. en diepte-investering voor thuisblijvers is een Museumjaarkaart. Volwassenen betalen € 39,95, voor kinderen is-ie € 19,95. Met de kaart heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot bijvoorbeeld Nemo in Amsterdam of het Openluchtmuseum in Arnhem. Minstens zo leuk als een dagje Efteling, en niet zo’n rib uit je lijf. Van stadsboerderij tot speeleiland: op www.uitmetkinderen.nl vind je een enorme hoeveelheid gratis familieuitjes.
 

Paar straten verderop a.u.b.
Een ijzersterk motto om te besparen op reis is: ‘Kijk een paar straten verderop’. Dat begint al bij het boeken: kies niet voor een hotel in hartje centrum, een paar honderd meter verderop kun je vaak slapen voor de helft. Ook onderweg loont het flink om buiten de voor toeristen gebaande paden te gaan. Tanken is bijvoorbeeld veel minder begrotelijk als je even de snelweg afdraait. En eenmaal ter plekke blijkt bijna altijd dat je veel goedkoper – en leuker en lekkerder – kunt eten in tentjes buiten de geijkte pasta-pizza-patat-straatjes.

Vlieg vroeg
Goedkoop vliegen is vrij makkelijk: als je een beetje bedreven bent in googlen, is een goede ticketvergelijksite snel gevonden. Nog meer verdienen? Vlieg op een ‘onmogelijk’ (vroeg) tijdstip of kijk of er geen andere, minder populaire luchthaven in de buurt van je bestemming is – maar ook weer niet al te ver, want dan lopen de vervoerskosten daar weer uit de hand. Houd ook in je achterhoofd dat een vlucht met overstap misschien voordeliger is, maar uiteindelijk vaak duurder uitpakt dan een directe verbinding, omdat je in de wachttijd vaak ongemerkt veel spend aan hapjes, drankjes en taxfree ‘musthaves’.

Op naar Hongarije
51% goedkoper dan Nederland: daarmee is Hongarije dit jaar het allergoedkoopste Europese vakantieland, reiskosten buiten beschouwing gelaten. Ook in Tsjechië, Slowakije en Polen is het voordelig toeven: daar liggen de prijzen zo’n 30% lager. Niet failliet gaan in het zuiden? Dan is Portugal aan te raden. Noorwegen en Zwitserland kun je beter mijden: het zijn de duurste plekken van Europa. Wereldwijd scoort Zuidoost-Azië het best, India en Indonesië blijven een super- budgetvriendelijke optie. Ook in Thailand kun je voor een habbekrats als een koning leven, hoewel het in Bangkok langzaam iets duurder wordt. Ook in Marokko en Zuid-Afrika kun je ‘veel voor weinig’ verwachten; voor Australië, Amerika en Nieuw-Zeeland moet je een behoorlijk pak geld meenemen.+

 

Lees verder >> Kost dat?
Reisgezelschap: 2 volwassenen, 2 kinderen Duur: 3 weken Periode: juli – augustus. 
Op de fiets door Nederland

datum indiening: vr 25 apr 2014, 11:00

De familie pakt de fiets voor een rondje Nederland, geslapen wordt in trekkershutten onderweg. Dit zijn houten blokhutten op campings met vier bedden, een tafel, stoelen en een gasstel. Tent en matjes meezeulen hoeft dus niet. Ze stappen soms af voor een drankje of ijsje op een terras, maar koken dagelijks zelf.

Trekkershut per nacht € 40 x 21
Dagbudget € 30 x 21
Totaal € 1.470

vlag_NL.jpeg.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.